Na zajęciach nauczycie się przygotowywać tradycyjne ciasto parzone. Dowiecie się jakie są jego modyfikacje i zastosowanie w nowoczesnym cukiernictwie. Poznacie również najczęstsze błędy w przygotowaniu ciasta parzonego oraz nauczycie się jak ich unikać. Na zajęciach uczestnicy będą pracowali indywidualnie i przygotują 4 wypieki z ciasta parzonego.
W programie:
- Klasyczne ptysie z puszystym kremem śmietankowym
- Kakaowe profiterole z kremem z marakui
- Eklery z kremem pâtissière na mascarpone
- Tradycyjne eklery kawowe
Wszystkie przygotowane na zajęciach ptysie i eklery będziecie mogli skosztować na miejscu lub zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar.
UWAGA! ABC Cukiernictwa to kurs kulinarny składający się z 8 spotkań. Zajęcia odbywają się 2 razy w tygodniu i składają się z części teoretycznej i części praktycznej. Istnieje możliwość uczestniczenia w pojedynczych zajęciach kursu, w miarę dostępnych miejsc. Nie ma obowiązku uczestniczenia we wcześniejszych lub późniejszych zajęciach kursu. Kurs – dla tych osób, które uczestniczą we wszystkich zajęciach – kończy się egzaminem praktycznym, po którym uczestnicy otrzymają dyplom ukończenia kursu.