Burger Party

Warszawa
Początek:
18:30
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Tomek Woźniak
Jak zrobić burgera idealnego? Te na pierwszy rzut oka proste i nieskomplikowane danie, wymaga wiedzy i kulinarnej wprawy. Bo oprócz wysokiej jakości mięsa, maślanej bułki, odpowiednich sosów i dodatków, ważny jest tu też sam proces przygotowania. I kilka odpowiednich decyzji: smażyć czy grillować, doprawiać przed czy po, mięso mielić czy siekać? Zapraszamy Was na prawdziwą burgerową ucztę z Tomkiem Woźniakiem, w przeszłości szefem kultowej restauracji Burger Kitchen.

Na zajęciach prowadzący opowie Wam jak burgery z tzw. śmieciowego jedzenia stały się ulubionym daniem hipsterów. Wspólnie rozwiążecie kilka burgerowych dylematów tj. jak wybrać odpowiednie mięso, czy należy je smażyć, czy grillować, w jakiej temperaturze to robić, solić przed czy po oraz z jakich produktów przygotowywać ich wegetariańskie wersje. Następnie samodzielnie przygotujecie tradycyjną, burgerową bułkę. Poznacie techniki przygotowania kotletów burgerowych w 3 wariantach: 2 mięsne (z wołowiny i jagnięciny) i 1 wegetariański. Poznacie także różne stopnie ich wysmażenia. Na koniec przygotujecie 4 popularne sosy do burgerów: domowy ketchup, aioli, chutney mango, marmoladę cebulową oraz tradycyjne domowe frytki.

W programie:

  • Bułka burgerowa
  • Burger wołowy z karmelizowaną cebulą, serem cheddar i warzywami
  • Burger jagnięcy z miętą, aioli i grillowanymi warzywami
  • Burger wegetariański z falafelem, halloumi i chutneyem mango
  • Domowe frytki z rozmarynem z sosem słodko – kwaśnym

Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych burgerów w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar.

Prowadzący

Tomek Woźniak

Charyzmatyczny szef kuchni i prowadzący wydarzenia kulinarne, osobowość medialna. Znany z Dzień Dobry TVN oraz programów kulinarnych w TVN Style i Kuchnia +. Autor 5 bestsellerów kulinarnych przygotowanych wspólnie z Ewą Chodakowską. Podróżnik kulinarny. Znawca kuchni świata. Od 10 lat prowadzi pokazy i warsztaty kulinarne zaszczepiając w innych pasję do ciekawego gotowanie i poznawania nowych smaków. Ambasador programów społecznych oraz promotor zdrowego i aktywnego stylu życia.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa

ul. Racławicka 99, 02-634 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Racławicka, następnie autobusem 141 do przystanku Wołoska

Tramwaj

16, 17 (przystanek Wołoska)

Autobus

136, 141, 172 (przystanki: Wołoska lub Miłobędzka); 117, 138 (przystanek Wołoska)

Rower

Ścieżka rowerowa do skrętu do Fortu Mokotów

Samochód

Parking na terenie Fortu Mokotów płatny w godz. 7-19. Pierwsze 1,5 godz. gratis. W weekendy parking bezpłatny.

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)