Monoporcje: dwudniowy kurs cukierniczy

Warszawa Hoża
Nie ma chyba bardziej wymagającego deseru, będącego jednocześnie zwieńczeniem misternej pracy, doświadczenia i wiedzy cukiernika. Małe dzieła sztuki zamknięte w wielu strukturach, kolorach, recepturach i technikach. Pracochłonne i wymagające. Eleganckie i zachwycające. Zapraszamy Was na dwudniowy kurs cukierniczy z monoporcji. Przewodnikiem po skomplikowanym świecie tych wyrafinowanych deserów będzie Jarek Konrady, Sous Chef hotelu Mercure w Poznaniu, cukiernik z ponad 40. letnim doświadczeniem.

Zapraszamy Was na dwudniowy (9-10.10.2021) kurs cukierniczy dla osób średniozaawansowanych i zaawansowanych. Na zajęciach poznacie różne rodzaje monoporcji. Zgłębicie misterne techniki ich przygotowywania. Nauczycie się łączyć różnego rodzaju faktury, barwy i receptury, by uzyskać jak najbardziej spektakularne efekty. Dowiecie się jakie są najczęstsze błędy w przygotowywaniu tych małych dzieł sztuki i jak ich unikać. Prowadzący zapozna Was z akcesoriami cukierniczymi potrzebnymi do przygotowania monoporcji. Pracując indywidualnie, pod okiem Jarka Konrady, przygotujecie od podstaw 4 rodzaje monoporcji.

W programie:

  • Zamszowe torebki Gianduitto na bazie orzechów laskowych, czekolady mlecznej i wiśniowego cremeux (3 monoporcje na osobę)
  • Mus na białej palonej czekoladzie z malinową żelką zamknięty w czerwonym, lśniącym glacage (3 monoporcje na osobę)
  • Pralina królewska z cremeux z mango na musie z gorzkiej czekolady, na brownie w ciemnym glacage (3 monoporcje na osobę)
  • Tartelettes à la pistache, czyli obłędnie pistacjowe tartaletki zamknięte w gorzkiej czekoladzie (3 monoporcje na osobę)

Wszystkie, przygotowane na zajęciach monoporcje będziecie mogli skosztować na miejscu lub zabrać ze sobą. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy napar.

UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.

Kurs trwa 2 dni – każdego dnia po 4-5 godzin.

Prowadzący

Jarosław Konrady

Mistrz cukierniczy z prawie 40.letnim doświadczeniem. Pastry Sous Chef hotelu Mercure w Poznaniu. Uczestnik licznych kursów i szkoleń oraz laureat wielu konkursów cukierniczych. Ukończone profesjonalne kursy karmelarskie i czekolady pozwalają mu na rozwijanie jego pasji jaką są cukiernicze dekoracje.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)