Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Te zajęcia będą prawdziwą gratką dla miłośników dobrego, naturalnego chleba. Prowadzący, Remigiusz Fetzki, zdobywca L’Officiel Gourmand Guide Awards for Baltics w 2 kategoriach chleba naturalnego na Łotwie, podzieli się z Wami swoją autorską recepturą na chleb żytni na zakwasie przygotowywanym z ziaren żyta i kiełkującej gryki. Na zajęciach prowadzący opowie Wam o swojej pracy w trakcie Bröd Revolutionen w Szwecji oraz nowej fali chleba naturalnego na Łotwie. Poznacie różne rodzaje starych odmian ziaren, zwłaszcza żyto, z którego przygotujecie chleb. Dowiecie się w jaki sposób przygotowywać je do mielenia i w jaki sposób powstają świeżo mielone mąki oraz czym różnią się od tych, które możecie znaleźć na sklepowych półkach. Zgłębicie tajniki pracy z zakwasem: w jaki sposób go przygotować, jak o niego dbać, by jak najdłużej mógł Wam służyć oraz jakich błędów zakwasowych unikać. Zapoznacie się także z popularnymi akcesoriami piekarniczym i nauczycie się je wykorzystywać w domowych warunkach. Pracując indywidualnie, pod okiem prowadzącego – krok po kroku – przygotujecie naturalny chleb żytni na zakwasie.
W programie:
- Chleb żytni ze świeżo mielonych ziaren żyta na zakwasie ze słodem żytnim i zakiełkowanymi ziarnami gryki
Spotkanie zakończy się degustacją naturalnych łotewskich chlebów, kwasu chlebowego oraz herbaty z kwiatów konopii z Obelisk Farm z Latgale. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda). Każdy zabierze ze sobą słoiczek zakwasu do kontynuowania tradycji piekarniczych w domu oraz samodzielnie upieczony naturalny chleb żytni na zakwasie.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos #thereisnoplanetb