Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa
Na warsztatach pod okiem charyzmatycznej Patrycji Wąsiakowskiej – w przeszłości szefowej kuchni restauracji Zielony Niedźwiedź oraz kultowej Starej Kuźni – nauczycie się krok po kroku przygotowywać perfekcyjne ciasto makaronowe. Poznacie podstawowe techniki jego wyrabiania. Dowiecie się czemu ciasto makaronowe lubi i musi odpoczywać oraz po co i w jakich warunkach je się suszy. Nauczycie się też je naturalnie barwić: na zielono i na czarno. Porozmawiacie o tym czym różni się makaron świeży (pasta fresca) od suchego (pasta secca) i w jaki sposób je gotować by był sprężysty i rozpływał się w ustach. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) – krok po kroku – tradycyjne ciasto makaronowe oraz 3 dania na bazie samodzielnie przygotowanego makaronu.
W programie:
- Tradycyjne ciasto makaronowe
- Barwienie ciasta makaronowego: na zielono i na czarno
- 3 rodzaje makaronu: raviolo, linguini, tagliatelle
- Pietruszkowe raviolo z ricottą i płynnym żółtkiem, z palonym masłem i chipsem z szałwii
- Atramentowe linguine w winno-maślanym sosie z owocami morza i pieczonymi pomidorkami cherry
- Taglitelle z migdałowo-oliwnym pesto, jalapeño i chipsem z parmezanu
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, ziołowy napar.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb