Pasta Party, czyli makaron dla początkujących

Warszawa Hoża
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Patrycja Wąsiakowska
Jaka jest różnica między pasta secca, a pasta fresca? Czym różni się makaron przygotowany na bazie semoliny od tego z mąki pszennej? Jak zagniatać, suszyć i gotować, by smakował tak jak w dobrej, włoskiej restauracji? Po tych zajęciach świat makaronu nie będzie skrywał przed Wami żadnych tajemnic.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa

Na warsztatach pod okiem charyzmatycznej Patrycji Wąsiakowskiej – w przeszłości szefowej kuchni restauracji Zielony Niedźwiedź oraz kultowej Starej Kuźni – nauczycie się krok po kroku przygotowywać perfekcyjne ciasto makaronowe. Poznacie podstawowe techniki jego wyrabiania. Dowiecie się czemu ciasto makaronowe lubi i musi odpoczywać oraz po co i w jakich warunkach je się suszy. Nauczycie się też je naturalnie barwić: na zielono i na czarno. Porozmawiacie o tym czym różni się makaron świeży (pasta fresca) od suchego (pasta secca) i w jaki sposób je gotować by był sprężysty i rozpływał się w ustach. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach  (2 os.) – krok po kroku – tradycyjne ciasto makaronowe oraz 3 dania na bazie samodzielnie przygotowanego makaronu.

W programie:

  • Tradycyjne ciasto makaronowe
  • Barwienie ciasta makaronowego: na zielono i na czarno
  • 3 rodzaje makaronu: raviolo, linguini, tagliatelle
  • Pietruszkowe raviolo z ricottą i płynnym żółtkiem, z palonym masłem i chipsem z szałwii
  • Atramentowe linguine w winno-maślanym sosie z owocami morza i pieczonymi pomidorkami cherry
  • Taglitelle z migdałowo-oliwnym pesto, jalapeño i chipsem z parmezanu

Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, ziołowy napar.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb

Prowadzący

Patrycja Wąsiakowska

Doświadczona szefowa kuchni i trenerka kulinarna. Znana z kultowej restauracji Stara Kuźnia na Mazurach oraz Cafe Zielony Niedźwiedź. Uczestniczka II edycji Top Chef. W CookUp prowadzi zajęcia z wołowiny, burgerów i sezonowej kuchni polskiej.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)