Pasta Party

Warszawa
Początek:
18:30
Czas trwania:
ok. 4 godziny
Prowadzący:
Bartek Kieżun
Jaka jest różnica między pasta secca, a pasta fresca? Jak poprawnie przygotować najsłynniejszy rzymski sos do makaronu? Jak zagniatać, suszyć czy gotować, by smakował tak jak w tradycyjnym włoskim domu? Zapraszamy Was na energetyczne Pasta Party z Bartkiem Kieżunem, dziennikarzem kulinarnym, autorem książki Italia do zjedzenia oraz bloga Krakowski Makaroniarz. Po tym kursie świat makaronu nie będzie skrywał przed Wami już żadnych tajemnic.

Na zajęciach pod okiem prowadzącego nauczycie się przygotowywać tradycyjne ciasto makaronowe oraz poznacie techniki jego wyrabiania. Dowiecie się czym różni się makaron świeży (pasta fresca) od suchego (pasta secca) oraz samodzielnie przygotujecie 4 rodzaje makaronu: spaghetti, ndundari, ravioli oraz pici.

W programie:

  • Rzymski klasyk, czyli pasta a’la carbonara. Tylko żółtka, pecorino, guanciale wystarczą do szczęścia. No i może nieco pieprzu.
  • Ndundari – kluseczki na bazie ricotty, nieco przypominające rodzime leniwe – podamy z masłem i parmigiano reggiano albo z bułką tartą, masłem i cukrem, bo ndundari świetnie sprawdzają się zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej
  • Jedna z najlepszych rzeczy do zjedzenia w Italii, czyli raviolo con uovo (raviolo z płynnym żółtkiem i masłem szałwiowym)
  • Pici al’aglione – świeży makaron ze Sieny, podamy z rozgrzewającym mocno czosnkowym sosem pomidorowym, bo klasyka się nie starzeje!

Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, ziołowy napar.

Prowadzący

Bartek Kieżun

Autor książki „Italia do zjedzenia” i bloga kulinarnego „Krakowski makaroniarz”. Dziennikarz kulinarny z wykształcenia antropolog kultury z zamiłowania kucharz-podróżnik. Na zabój zakochany we Włoszech, zna niemal wszystkie ich zakątki.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa

ul. Racławicka 99, 02-634 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Racławicka, następnie autobusem 141 do przystanku Wołoska

Tramwaj

16, 17 (przystanek Wołoska)

Autobus

136, 141, 172 (przystanki: Wołoska lub Miłobędzka); 117, 138 (przystanek Wołoska)

Rower

Ścieżka rowerowa do skrętu do Fortu Mokotów

Samochód

Parking na terenie Fortu Mokotów płatny w godz. 7-19. Pierwsze 1,5 godz. gratis. W weekendy parking bezpłatny.

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)