Podróże małe i duże: Portugalia

Warszawa
Początek:
18:30
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Bartek Kieżun
Zajęcia z Bartkiem Kieżunem to nie tylko konkretna dawka wiedzy czy praktyczna lekcja gotowania, ale przede wszystkim spotkanie z wielobarwną i różnorodną kulturą danego kraju. Bo oprócz tego, co jest na talerzu, Jego interesuje sam kontekst: skąd dane danie pochodzi, jaka jest jego historia czy tradycje spożywania. Tym razem zabierze Was w wakacyjną podróż do pięknej Portugalii. Przekona Was, że to nie tylko kraj surferskich plaż czy nostalgicznego fado, ale przede wszystkim bogata, wielowątkowa kultura kulinarna, w której znajdziecie m. in. doskonałej jakości owoce morza, ryby, wysokogatunkową oliwę czy wreszcie doceniane przez smakoszy na całym świecie wino.

Na zajęciach poznacie zwyczaje kulinarne, tradycyjne produkty i przyprawy wykorzystywane w kuchni portugalskiej. Nauczycie się przygotowywać najpopularniejsze dania z różnych regionów tego niezwykłego kraju. Wybierzecie się w kulinarną podróż do Porto, Bragi i Lizbony. Dowiecie się także dlaczego Portugalczycy kochają kolendrę. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) przygotujecie prawdziwą, portugalską ucztę, składającą się z 4 dań.

W programie:

  • Patê de Sardinha, czyli pasta z sardynek rodem z Porto
  • Polvo a lagareiro, czyli ośmiornica zapiekana w oliwie z ziemniakami, czosnkiem i kolendrą
  • Arroz de pato, czyli ryż duszony na oliwie z kaczką i chorizo prosto z Bragi
  • Mousse de chocolate caseira, czyli portugalski mus czekoladowy z Doliny Douro (idealny na lato, bo można go zamrozić i zjeść w formie lodów)

Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowa, aromatyczna lemoniada.

Prowadzący

Bartek Kieżun

Autor książki „Italia do zjedzenia” i bloga kulinarnego „Krakowski makaroniarz”. Dziennikarz kulinarny z wykształcenia antropolog kultury z zamiłowania kucharz-podróżnik. Na zabój zakochany we Włoszech, zna niemal wszystkie ich zakątki.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa

ul. Racławicka 99, 02-634 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Racławicka, następnie autobusem 141 do przystanku Wołoska

Tramwaj

16, 17 (przystanek Wołoska)

Autobus

136, 141, 172 (przystanki: Wołoska lub Miłobędzka); 117, 138 (przystanek Wołoska)

Rower

Ścieżka rowerowa do skrętu do Fortu Mokotów

Samochód

Parking na terenie Fortu Mokotów płatny w godz. 7-19. Pierwsze 1,5 godz. gratis. W weekendy parking bezpłatny.

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)