Steki

Warszawa
Początek:
18:30
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Sebastian Olma
Jak zrobić steka idealnego? Co oznaczają stopnie wysmażenia tj. blue, rare, medium rare, medium, medium well i well done? Co to jest sezonowanie i dlaczego się to robi? Jak wybrać odpowiedni rodzaj mięsa na steki i jak je właściwie przygotować? Przyrządzania perfekcyjnych steków w praktyce nauczy Was Sebastian Olma - zwycięzca 2.edycji programu Top Chef, utytułowany szef kuchni restauracji Belvedere.

Zapraszamy Was na kultowe warsztaty ze stekami w roli głównej. Dowiecie się jakiego rodzaju mięso wybierać na steki – gdzie je kupować i na co zwracać uwagę kupując. Nauczycie się przygotowywać i smażyć steki: poznacie różne stopnie wysmażenia oraz metody sprawdzania stopnia wysmażenia mięsa. Nauczycie się różnych sposobów marynowania oraz poznacie zasady przyprawiania steków. Dowiecie się także czym jest sezonowanie i dlaczego się to robi. Na warsztatach uczestnicy będą pracowali indywidualnie i przygotują 3 steki.

W programie:

  • Stek z polędwicy wołowej w sosie na bazie trufli na toście francuskiem ze smażonym szpinakiem i portobello
  • Steak Diane z rostbefu z kremowymi ziemniakami i smażonymi pomidorkami cherry
  • Rib Eye Steak w sosie pieprzowym z karczochami, sercami sałaty rzymskiej i chipsami z batatów

Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowana będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar.

Prowadzący

Sebastian Olma

Szef kuchni Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich. Zwycięzca II edycji programu Top Chef. Wcześniej szef kuchni w restauracjach: Sketch w Teatrze Wielkim, Cafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie (Knajpa Roku 2015 wg. Gazety Wyborczej) oraz w Restauracji Wilcza 50. Doświadczenie kulinarne zdobywał m.in. u tak znanych szefów kuchni jak Gordon Ramsay i Tom Aikens – w którego słynnej londyńskiej restauracji miał okazję pracować.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa

ul. Racławicka 99, 02-634 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Racławicka, następnie autobusem 141 do przystanku Wołoska

Tramwaj

16, 17 (przystanek Wołoska)

Autobus

136, 141, 172 (przystanki: Wołoska lub Miłobędzka); 117, 138 (przystanek Wołoska)

Rower

Ścieżka rowerowa do skrętu do Fortu Mokotów

Samochód

Parking na terenie Fortu Mokotów płatny w godz. 7-19. Pierwsze 1,5 godz. gratis. W weekendy parking bezpłatny.

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)