Zapraszamy Was na street foodowe gotowanie z Piotrkiem Bruś-Klepackim. Na zajęciach wybierzecie się w kulturalno-kulinarną podróż do najciekawszych street foodowych destynacji. Będzie oryginalnie i egzotycznie. A do przygotowania jednego z dań wykorzystacie unikatowy, ceramiczny piec do opalania papryk i bakłażanów, który sprawia, że smakują tak, jakbyście je opalali nad żywym ogniem. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) przygotujecie kolację składającą z 4 dań.
W programie:
- Zupa Tom Yum z kurczakiem, krewetkami, trawą cytrynową i galangalem (Tajlandia)
- Szakszuka z pieczoną papryką, jajkiem, Baba Ganoush z pieczonych bakłażanów i tahiny, z salsą z natki pietruszki, pestek granatu i domowego Za’ataru (Izrael)
- Korean Fried Chicken/KFC – chrupiące smażone skrzydełka z kurczaka z koreańskim sosem chili (Korea)
- Mango lassi z solą himalajską i pistacjami (Indie)
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar.