Ugotuj sobie Święta: Wielkanoc

Warszawa
Początek:
09:00
Czas trwania:
ok. 4-5 godzin
Prowadzący:
Piotr Bruś-Klepacki
Wyobraźcie sobie świąteczne gotowanie bez: zmywania, nerwowych zakupów, stania w kolejkach, czy wielotygodniowego planowania. Do tego sprawdzone receptury i doświadczony kucharz, który nadzoruje każdy etap Twoich kulinarnych poczynań. W tym roku w programie m. in. pieczona karkówka nadziewana śliwkami, orzechami i rozmarynem, jajka po szkocku czy pascha z rodzynkami i wanilią. Brzmi nieźle, prawda?

Zapraszamy Was na coroczne, przedświąteczne gotowanie. Pod okiem prowadzącego przygotujecie prawdziwą, wielkanocną ucztę. Przy okazji porozmawiacie o świątecznych tradycjach kulinarnych różnych regionów Polski oraz świata.
Na zajęciach uczestnicy będą pracowali indywidualnie i przygotują 5 potraw oraz tradycyjny domowy majonez w ilościach dla 2 osób.

W programie:

  • Biały barszcz z parzoną, białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem (1 litr)
  • Domowy majonez (100 ml)
  • Pasta jajeczna z domowym majonezem, musztardą Dijon, kaparami i szczypiorkiem (300 g)
  • Jajka po szkocku – jajka zawijane w mięso mielone z karmelizowaną cebulą, czosnkiem i tymiankiem w chrupiącej panierce (500 g)
  • Pieczona karkówka nadziewana śliwkami, orzechami i rozmarynem (500 g)
  • Pascha z rodzynkami i wanilią (300 g)

Wszystkie, samodzielnie przygotowane dania zabierzecie ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach. Na spotkaniu serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar. UWAGA! W przypadku zainteresowania przygotowaniem dań dla większej ilości osób, prosimy o kontakt mailowy lub telefoniczny. Koszt dodatkowej porcji to 100 zł.

Prowadzący

Piotr Bruś-Klepacki

Autor niezliczonej ilości przepisów oraz sesji zdjęciowych o tematyce kulinarnej. Pomaga przyszłym restauratorom przełożyć ich marzenia na rzeczywistość. Doświadczenie zdobywał w kuchniach najlepszych restauracji. Wielbiciel etnicznego jedzenia i szczerości na talerzu.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa

ul. Racławicka 99, 02-634 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Racławicka, następnie autobusem 141 do przystanku Wołoska

Tramwaj

16, 17 (przystanek Wołoska)

Autobus

136, 141, 172 (przystanki: Wołoska lub Miłobędzka); 117, 138 (przystanek Wołoska)

Rower

Ścieżka rowerowa do skrętu do Fortu Mokotów

Samochód

Parking na terenie Fortu Mokotów płatny w godz. 7-19. Pierwsze 1,5 godz. gratis. W weekendy parking bezpłatny.

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)