Wegańska Akademia Kulinarna

Warszawa
Wegański kurs kulinarny od podstaw, składający się z 8 spotkań. Zajęcia będą odbywały się 1 raz w tygodniu (soboty) od 02.03.2019 do 27.04.2019. Każde z nich potrwa ok. 4-5 godzin. Zajęcia będą składały się z części teoretycznej i części praktycznej. Kurs zakończy się egzaminem praktycznym. Uczestnicy otrzymają dyplom ukończenia kursu sygnowany przez szefa kuchni prowadzącego kurs.

Zajęcia nr 1: Wprowadzenie do diety roślinnej. Ogólny zarys diety roślinnej, klasyki kuchni wegańskiej.
Data: 2.03.2019r.
Godzina: 11:00
Czas trwania: ok. 4 godz.

Część teoretyczna:
●   Ogólny zarys diety roślinnej
●   Rodzaje diet wegańskich
●   Klasyki kuchni wegańskiej
●   Historia kuchni wegańskiej w Polsce
●   Bilansowanie diety roślinnej. Najczęstsze mity na temat diety roślinnej
●   Najbardziej znani weganie na świecie i w Polsce

Część praktyczna:
●   Tofucznica z kurkumą i suszonymi pomidorami z domowymi chapati
●   Burger z batata, czarnej fasoli i komosy ryżowej z argentyńskim sosem chimichurri
●   Daal brokułowy z czerwonej soczewicy z brązowym ryżem
●   Wegański ramen

Zajęcia nr 2: Zamienniki nabiału w diecie roślinnej. Wegańskie mleka, sery, jajka i twarogi
Data: 9.03.2019r.
Godzina: 11:00
Czas trwania: ok. 4 godz.

Część teoretyczna:
●   Grupy nabiałopodobne:
●   Zamienniki mleka w diecie roślinnej
●   Zamienniki jajek w diecie roślinnej
●   Zamienniki serów i twarogu w diecie roślinnej
●   Podstawowe składniki: płatki drożdżowe, mleka roślinne, olej kokosowy, chia, siemię lniane

Część praktyczna:
●   Mleko z orzechów brazylijskich z kardamonem i chili
●   Naleśniki z twarożkiem waniliowym z tofu
●   Klopsy z kaszy jaglanej i brokuła w sosie śmietanowo – grzybowym
●   Wędzony ser z nerkowców
●   Wegańska frittata z oliwkami i dymką

Zajęcia nr 3: Zupy w diecie wegańskiej
Data: 16.03.2019r.
Godzina: 11:00
Czas trwania: ok. 4 godz.

Część teoretyczna:
●   Zupy ich znaczenie w diecie roślinnej
●   Wartości odżywcze zup
●   Rodzaje zup (ze względu na temperaturę podania i ze względu na metody zagęszczania)
●   Idealny bulion wegański. Tajemnice smaku umami

Część praktyczna:
●   Wegański rosół
●   Roślinna kostka rosołowa
●   Kiszonkowa zupa soczewicowa z curry, jogurtem sojowym i kolendrą
●   Krem z fasolki Mung z zielonym tajskim curry, mlekiem kokosowym i limonką
●   Wegańska zupa Pho
●   Wegańskie sosy: beszamel, majonez, BBQ i sos pieczeniowy

Zajęcia nr 4: Zamienniki mięsa i ryb w diecie roślinnej 
Data: 23.03.2019r.
Godzina: 11:00
Czas trwania: 3-4 godz.

Część teoretyczna:
●   Główne zamienniki produktów mięsnych i metody ich wykorzystywania (burgery, pasztety i pasty, smalec, skwarki, bekon, kiełbasy i produkty wędliniarskie)
●   Uzyskiwanie smaku umami w zamiennikach mięsa
●   Rynek produktów mięsopodobnych i ich składy: parówki sojowe, fortyfikacja kotletów warzywnych, smak mięsa, etyka sztucznego mięsa
●   Komponowanie dań rybnopodobnych w kuchni roślinnej – uzyskiwanie smaku ryb (glony)
i umami oraz odpowiedniej tekstur y ryb i owoców morza (seler, agar w oleju) i  mięsa (jackfruit, granulat sojowy)

Część praktyczna:
●   Tradycyjny smalec z białej fasoli ze skwarkami z tempehu
●   Chili sin carne z soczewicy i orzechów włoskich
●   Wegańskie klopsiki w leczo warzywnym
●   Paluszki rybne z sercami karczocha i wegańskim aioli
●   Smażona seleryba

Zajęcia nr 5: Suplementacja w diecie roślinnej
Data: 30.03.2019r.
Godzina: 11:00
Czas trwania: ok. 4 godz.

Część teoretyczna:
●   Niedobory w diecie wegańskiej: faktyi mity
●   Naturalna suplementacja: żelazo, omega-3, cynk i selen, probiotyki, wapń, jod
●   Suplementacja dodatkowa: witamina B-12 (analogi witaminy B-12 i konwersje z nią
związane), witamina D-3 (naturalne sposoby jej produkcji, suplementacja spowodowana położeniem geograficznym stref klimatycznych)
●   Zakwas idealny – techniki, solanka, bakterie kwasu mlekowego

Część praktyczna:
●   Żelazo: Spaghetti z czarnej soczewicy, orzechów włoskich i szpinaku
●   Omega-3: Pudding chia na mleku sojowym z wapniem z alg morskich z leśnymi owocami i musem sezamowym
●   Jod: Azjatycka sałatka z glonów kombu, marchewki i kolendry z prażonym sezamem i chili
●   Wapń: Pasta z pieczonych buraków i tahini z chipsami z jarmużu
●   Probiotyki: Zakwas buraczany

Zajęcia nr 6: Zboża i strączki w diecie wegańskiej
Data: 6.04.2019r.
Godzina: 11:00
Czas trwania: ok. 4 godz.

Część teoretyczna:
●   Wartości odżywcze ziaren i strączków
●   Rola strączków i zbóż w diecie wegańskiej
●   Substancje antyodżywcze w strączkach i zbożach: czym są, jaki jest ich wpływ na zdrowie i jak redukować ich ilość
●   Białko doskonałe, czyli połączenie strączki-zboża (lizyna metionina)

Część praktyczna:
●    Tacosy z mąki z ciecierzycy z farszem meksykańskim (ciecierzyca, tapioka, kukurydza, fasola)
●   Marokański gulasz z kuskusem razowym, harissą i pieczonym falafelem (ciecierzyca, mąka razowa)
●    Nuggetsy z kaszy jaglanej i nasion konopii (kasza jaglana, konopie)
●    Curry z żyta, marchewki i tofu (żyto, soja)

Zajęcia nr 7: Orzechy, bakalie i suszone owoce w diecie roślinnej
Data: 13.04.2019r.
Godzina: 11:00
Czas trwania: ok. 4 godz.

Część teoretyczna:
●    Wykorzystanie bakalii w kuchni wegańskiej: desery, zamienniki nabiału (np. jajko lniane, jajko chia), zagęszczacze, słodziki
●    Bakalie o szczególnych właściwościach odżywczych (o wysokiej gęstości odżywczej)
●    Metody suszenia bakalii dawniej i dziś
●    Odpowiednie warunki przechowywania orzechów
●    Orzechy jako superfoods – źródło kluczowych mikroelementów (omega – 3, cynk, selen, żelazo, wapń)

Część praktyczna:
●   Pizza na spodzie migdałowym z ricottą z nerkowców
●   Frytki warzywne z batata, pietruszki i marchewki z masłem z orzechów ziemnych
●   Pasztet z pestek dyni i kaszy jaglanej ze śliwką kalifornijską
●   Japońskakapusta Tsukemono z marynowanej kapusty pekińskiej i śliwki umeboshi (odpowiednik naszego bigosu)
●   Smoothie proteinowe z nasion konopii i mieszanki ziaren omega 3-6-9

Zajęcia nr 8: Superfoods– ich rola i znaczenie w diecie roślinnej
Data: 27.04.2019r.
Godzina: 11:00
Czas trwania: ok. 4 godz.

Część teoretyczna:
●   Czym są superfoods
●   Superfoods I ich rola w diecie wegańskiej
●   Podstawowe produkty i ich polskie odpowiedniki
●   Podział superfoods ze względu na funkcjonalność (przeciwzapalne, antyoksydanty,
antynowotworowe, rośliny adaptogenne)

Część praktyczna:
●   Przeciwzapalne smoothie z kurkumą i imbirem
●    Pieczone dynie faszerowane grzybami shiitake i kaszą gryczaną
●    Pomidorowe orkiszotto z mlekiem migdałowym i miso
●    Pierogi z buraka z domowym kimchi i rukwią wodną
●   Jaglanka z grzybami shiitake, ciecierzycą i jarmużem

Egzamin: 27.04.2019r. godzina: 16:00
Do egzaminu może przystąpić uczestnik, który wziął udział przynajmniej w 6 z ajęciach. Egzamin będzie składał się z testu oraz części praktycznej. Po zakończeniu kursu uczestnicy otrzymają dyplom potwierdzający uczestnictwo w zajęciach.

Prowadzący

Michał Lachur

Szef kuchni i współwłaściciel kultowego Organic Corner Food Store & Bistro na warszawskim Mokotowie. W 2015 r. Organic Corner uzyskał tytuł Najlepszego Sklepu z Żywnością Ekologiczną w Polsce. Gotuje światowo i niebanalnie. W swojej wegańskiej kuchni łączy smaki kuchni świata z żywnością funkcjonalną tzw. super foods. Pasjonat medycyny żywienia, biegania i języka jidysz.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa

ul. Racławicka 99, 02-634 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Racławicka, następnie autobusem 141 do przystanku Wołoska

Tramwaj

16, 17 (przystanek Wołoska)

Autobus

136, 141, 172 (przystanki: Wołoska lub Miłobędzka); 117, 138 (przystanek Wołoska)

Rower

Ścieżka rowerowa do skrętu do Fortu Mokotów

Samochód

Parking na terenie Fortu Mokotów płatny w godz. 7-19. Pierwsze 1,5 godz. gratis. W weekendy parking bezpłatny.

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)