Wegańska Akademia Kulinarna

Warszawa Hoża
Wegański kurs kulinarny od podstaw, składający się z 8 spotkań. Zajęcia będą odbywały się 1 raz w tygodniu (wtorki) od 9.02.2021 do 30.03.2021. Każde z nich potrwa ok. 4-5 godzin. Zajęcia będą składały się z części teoretycznej i części praktycznej. Kurs zakończy się egzaminem praktycznym. Uczestnicy otrzymają dyplom ukończenia kursu sygnowany przez szefa kuchni prowadzącego kurs.

Zajęcia nr 1
Data: 9.02.2021 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 4 godz.

Temat zajęć: Wprowadzenie do diety roślinnej. Ogólny zarys diety roślinnej, klasyki kuchni
wegańskiej.

Część teoretyczna:

  • Ogólny zarys diety roślinnej
  • Rodzaje diet wegańskich
  • Klasyki kuchni wegańskiej
  • Historia kuchni wegańskiej w Polsce
  • Bilansowanie diety roślinnej. Najczęstsze mity na temat diety roślinnej
  • Najbardziej znani weganie w Polsce i na świecie

Część praktyczna:

  • Omlet z tofu z pieczarkami i szpinakiem
  • Burger z batata, czarnej fasoli i komosy ryżowej z argentyńskim sosem chimichurri
  • Daal brokułowy z czerwonej soczewicy z brązowym ryżem
  • Wegański Tan Tan Ramen

Zajęcia nr 2
Data: 16.02.2021 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 4 godz.

Temat zajęć: Zamienniki nabiału w diecie roślinnej. Wegańskie mleka, sery, jajka i twarogi

Część teoretyczna:

  • Grupy nabiałopodobne
  • Zamienniki mleka w diecie roślinnej
  • Zamienniki jajek w diecie roślinnej
  • Zamienniki serów i twarogu w diecie roślinnej
  • Podstawowe składniki: płatki drożdżowe, mleka roślinne, olej kokosowy, chia, siemię lniane

Część praktyczna:

  • Ratunkowe czekoladowe mleko owsiane z omega-3
  • Wegański Camembert z nerkowców
  • Klopsy z kaszy jaglanej i brokuła w wegańskim sosie śmietanowo – grzybowym
  • Naleśniki z twarożkiem waniliowym z tofu

Zajęcia nr 3
Data: 23.02.2021 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 4 godz.

Temat zajęć: Zupy i buliony w diecie wegańskiej

Część teoretyczna:

  • Zupy ich znaczenie w diecie roślinnej
  • Wartości odżywcze zup
  • Rodzaje zup (ze względu na temperaturę podania i ze względu na metody zagęszczania)
  • Idealny bulion wegański. Tajemnice smaku umami

Część praktyczna:

  • Wegański rosół
  • Roślinna kostka rosołowa
  • Kiszonkowa zupa soczewicowa z curry, jogurtem sojowym i kolendrą
  • Krem z fasolki Mung z zielonym tajskim curry, mlekiem kokosowym i limonką
  • Wegańska zupa Pho
  • Wegańskie sosy: beszamel, majonez, BBQ i sos pieczeniowy

Zajęcia nr 4
Data: 2.03.2021 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 3-4 godz.

Temat zajęć: Zamienniki mięsa i ryb w diecie roślinnej

Część teoretyczna:

  • Główne zamienniki produktów mięsnych i metody ich wykorzystywania (burgery, pasztety i pasty, smalec, skwarki, bekon, kiełbasy i produkty wędliniarskie)
  • Uzyskiwanie smaku umami w zamiennikach mięsa
  • Rynek produktów mięsopodobnych i ich składy: parówki wegańskie, fortyfikacja kotletów warzywnych, smak mięsa, etyka sztucznego mięsa
  • Komponowanie dań rybopodobnych w kuchni roślinnej – uzyskiwanie smaku ryb (glony) i umami oraz odpowiedniej tekstury ryb i owoców morza (seler, agar w oleju) i mięsa (jackfruit,
    granulat sojowy)

Część praktyczna:

  • Tradycyjny smalec z białej fasoli ze skwarkami z tempehu
  • Wegański sos boloński
  • Skrzydełka z boczniaków z sosem ranczerskim
  • Wegańskie Fish and Chips z aioli
  • Pasta makrelowa z wegańskim twarożkiem (tzw. tradycyjna awanturka)

Zajęcia nr 5
Data: 9.03.2021 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 4 godz.

Temat zajęć: Suplementacja w diecie roślinnej

Część teoretyczna:

  • Niedobory w diecie wegańskiej: fakty i mity
  • Naturalna suplementacja: żelazo, omega-3, cynk i selen, probiotyki, wapń, jod
  • Suplementacja dodatkowa: witamina B-12 (analogi witaminy B-12 i konwersje z nią związane), witamina D-3 (naturalne sposoby jej produkcji, suplementacja spowodowana położeniem geograficznym stref klimatycznych)
  • Zakwas idealny – techniki, solanka, bakterie kwasu mlekowego

Część praktyczna:

  • Żelazo: Spaghetti z czarnej soczewicy, orzechów włoskich i szpinaku Omega-3:
  • Pudding chia na mleku sojowym z wapniem z alg morskich z leśnymi owocami i musem sezamowym
  • Jod: Azjatycka sałatka z glonów kombu, marchewki i kolendry z prażonym sezamem i chili
  • Wapń: Baba Ghanoush z palonego bakłażana z krakersami z mąki migdałowej
  • Probiotyki: Zakwas buraczany z malinami

Zajęcia nr 6
Data: 16.03.2021 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 4 godz.

Temat zajęć: Zboża i strączki w diecie wegańskiej

Część teoretyczna:

  • Wartości odżywcze ziaren i strączków
  • Rola strączków i zbóż w diecie wegańskiej
  • Substancje antyodżywcze w strączkach i zbożach: czym są, jaki jest ich wpływ na zdrowie i jak redukować ich ilość
  • Białko doskonałe, czyli połączenie strączki-zboża (lizyna metionina)

Część praktyczna:

  • Tacosy z mąki z ciecierzycy z farszem meksykańskim (ciecierzyca, tapioka, kukurydza, fasola)
  • Marokański gulasz z kuskusem razowym, harissą i falafelem (ciecierzyca, mąka razowa)
  • Nuggetsy z kaszy jaglanej i nasion konopii (kasza jaglana, konopie)
  • Curry z żyta, marchewki i tofu (żyto, soja)

Zajęcia nr 7
Data: 23.03.2021 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 4 godz.

Temat zajęć: Orzechy, bakalie i suszone owoce w diecie roślinnej

Część teoretyczna:

  • Wykorzystanie bakalii w kuchni wegańskiej: desery, zamienniki nabiału (np. jajko lniane, jajko chia), zagęszczacze, słodziki
  • Bakalie o szczególnych właściwościach odżywczych (o wysokiej gęstości odżywczej)
  • Metody suszenia bakalii dawniej i dziś
  • Odpowiednie warunki przechowywania orzechów
  • Orzechy jako superfoods – źródło kluczowych mikroelementów (omega – 3, cynk, selen, żelazo, wapń)

Część praktyczna:

  • Pizza na spodzie migdałowym z ricottą z nerkowców
  • Frytki warzywne z batata, pietruszki i marchewki z masłem z orzechów ziemnych
  • Mini paszteciki z pestek dyni i kaszy jaglanej ze śliwką kalifornijską
  • Smoothie proteinowe z nasion konopii i mieszanki ziaren omega 3-6-9

Zajęcia nr 8
Data: 30.03.2021 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 4 godz.

Temat zajęć: Superfoods – ich rola i znaczenie w diecie roślinnej

Część teoretyczna:

  • Czym są superfoods
  • Superfoods i ich rola w diecie wegańskiej
  • Podstawowe produkty i ich polskie odpowiedniki
  • Podział superfoods ze względu na funkcjonalność (przeciwzapalne, antyoksydanty, antynowotworowe, rośliny adaptogenne)

Część praktyczna:

  • Domowy starter kombuchy
  • Pieczone dynie faszerowane grzybami shiitake i kaszą gryczaną
  • Jaglanka z grzybami shiitake, ciecierzycą i jarmużem
  • Pierogi z buraka z domowym kimchi i rukwią wodną

Egzamin:

Do egzaminu może przystąpić uczestnik, który wziął udział przynajmniej w 6 zajęciach. Egzamin będzie składał się z testu oraz części praktycznej. Po zakończeniu kursu uczestnicy otrzymają dyplom potwierdzający ukończenie kursu.

Prowadzący

Michał Lachur

Szef kuchni kultowego Organic Corner Food Store & Bistro na warszawskim Mokotowie. W 2015 r. Organic Corner uzyskał tytuł Najlepszego Sklepu z Żywnością Ekologiczną w Polsce. Gotuje światowo i niebanalnie. W swojej wegańskiej kuchni łączy smaki kuchni świata z żywnością funkcjonalną tzw. super foods. Pasjonat medycyny żywienia, biegania i języka jidysz.

Management: CookUp Talents: e-mail: studio@cookup.pl, tel. 695893718

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)