Wegański Kurs Cukierniczy

Warszawa
Wegański kurs kulinarny od podstaw, który składa się z 6 spotkań, odbywających się między 16.02.2019 a 3.03.2019. Zajęcia będą odbywały się raz w tygodniu (soboty). Każde z nich potrwa ok. 4-5 godz. Zajęcia będą składały się z części teoretycznej i części praktycznej. Kurs zakończy się egzaminem praktycznym. Uczestnicy otrzymają dyplom ukończenia kursu sygnowany przez szefów kuchni prowadzących kurs.

Zajęcia nr 1: Ciasta drożdżowe i wilgotne

Data 16.02.2019 r.

Godzina: 11:00

Czas trwania: 4-5 godz.

Część teoretyczna:

●  Drożdże w wegańskim cukiernictwie (zapoznanie z budową komórki drożdży, procesem pączkowania, gatunkami grzybów drożdżowych oraz znaczeniem drożdży w produkcji piekarsko–ciastkarskiej)
●  Różnice pomiędzy ciastem drożdżowym luźnym a mocnym
●  Rodzaje mąk bezglutenowych i glutenowych
●  Drożdże jako suplement diety
●  Przyprawy i dodatki do ciast drożdżowych

Część praktyczna:

●  Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
●  Chałka z cynamonem
●  Bułeczki z dereniem jadalnym
●  Ciasto dyniowe z czerwoną porzeczką

 

Zajęcia nr 2: Roślinne serniki

Data 17.02.2019 r.

Godzina: 11:00

Czas trwania: 4-5 godz.

Część teoretyczna:

●  Zamienniki serów w kuchni roślinnej
●  Techniki pracy z surową masą „serową”
●  Łączenie smaków, sposoby dekoracji oraz traktowanie upieczonych serników
●  Skład chemiczny i wartości odżywcze nabiału wegańskiego
●  Nietypowe połączenia smakowe
●  Roślinny karmel idealny

Część praktyczna:

●  Sernik bazyliowy z nerkowców z konfiturą z zielonych pomidorów
●  Czekoladowy sernik jaglany z żurawiną
●  Tofurnik waniliowy z mango
●  Sernik z solonym karmelem

 

Zajęcia nr 3: Wegańskie biszkopty, bezy i beziki

Data 23.02.2019 r.

Godzina: 11:00

Czas trwania: 4-5 godz.

Część teoretyczna:

●  Zamienniki jajek w kuchni wegańskiej
●  Aquafaba i jej wykorzystanie w wegańskim cukiernictwie
●  Susze roślinne – dobór w wegańskim cukiernictwie

Część praktyczna:

●  Biszkopt wegański z bitą śmietaną kokosową, rokitnikiem i bławatkiem
●  Biszkopty waniliowe
●  Beza z kremem kawowym na espresso i aronią
●  Beziki z lawendą

 

Zajęcia nr 4: Torty

Data 24.02.2019 r.

Godzina: 11:00

Czas trwania: 4-5 godz.

Część teoretyczna:

●  Akcesoria cukiernicze i ich wykorzystanie
●  Techniki przekładania tortów
●  Rodzaje kremów (budyniowe, czekoladowe, barwione owocami itp.)
●  Techniki dekoracji tortów
●  Kwiaty jadalne (rodzaje, smaki, dobór)

Część praktyczna:

●  Tort czekoladowy z borówkami
●  Tort Naked Cake z kwiatami jadalnymi

 

Zajęcia nr 5: Ciasta kruche

Data 2.03.2019 r.

Godzina: 11:00

Czas trwania: 4-5 godz.

Część teoretyczna:

●  Tarty i tartaletki – historia
●  Techniki pracy z różnymi spodami tart
●  Przygotowywanie różnych nadzień oraz kremów, zasady łączenia smaków
●  Roślinne tłuszcze

Część praktyczna:

●  Tarta z kremem waniliowym i rabarbarem
●  Tarta ze śliwkami i cynamonem
●  Tarta cytrynowa

 

Zajęcia nr 6: Roślinne zdrowe słodycze

Data 3.03.2019 r.

Godzina: 11:00

Czas trwania: 4-5 godz.

Część teoretyczna:

●  Zdrowe zamienniki cukru
●  Dieta RAW
●  Sezonowość w kuchni roślinnej

Część praktyczna:

●  Praliny z daktyli w 4 smakach (zielona herbata, różane, kokosowe, z płatkami słonecznika)
●  Batony orzechowe
●  Słoiczek „Snickers”
●  Granola idealna

 

Egzamin: 3.03.2019r. (niedziela), godzina: 16:00

Do egzaminu może przystąpić uczestnik, który wziął udział przynajmniej w 4 zajęciach. Egzamin będzie składał się z testu oraz części praktycznej. Po zakończeniu kursu uczestnicy otrzymają dyplom potwierdzający uczestnictwo w zajęciach.

Prowadzący

Ewelina Gracz

W przeszłości szefowa kultowej, roślinnej restauracji Jesus w Poznaniu. Od najmłodszych lat weganka powiązana z naturą, lasem i dzikimi roślinami jadalnymi. Beztroskie dzieciństwo spędziła biegając po lasach i łąkach Krainy 100 Jezior, co zdeterminowało sposób w jaki gotuje. Sięga wyłącznie po produkty sezonowe i lokalne, w kuchni wykorzystuje zapomniane warzywa i chwasty.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa

ul. Racławicka 99, 02-634 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Racławicka, następnie autobusem 141 do przystanku Wołoska

Tramwaj

16, 17 (przystanek Wołoska)

Autobus

136, 141, 172 (przystanki: Wołoska lub Miłobędzka); 117, 138 (przystanek Wołoska)

Rower

Ścieżka rowerowa do skrętu do Fortu Mokotów

Samochód

Parking na terenie Fortu Mokotów płatny w godz. 7-19. Pierwsze 1,5 godz. gratis. W weekendy parking bezpłatny.

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)