Wegańskie ciasta i desery

Warszawa
Początek:
11.00
Czas trwania:
ok. 4-5 godzin
Prowadzący:
Ewelina Gracz
Co powiecie na ciasto z cukinii, pistacji z lukrem ze spiruliny i nasionami sacha inchi, puszyste kokosowe ptasie mleczko z mango, świeżymi malinami i granatem albo wegańskie tiramisu? Po tych zajęciach modne, wegańskie ciasta i desery nie będą miały przed Wami żadnych tajemnic. Prowadząca zajęcia Ewelina Gracz zdradzi Wam tajniki wegańskiego cukiernictwa i pokaże jak zastępować popularnie wykorzystywane w wypiekach jajka, mąkę, masło czy cukier.

Zapraszamy Was na kolejne, roślinne gotowanie z Eweliną Gracz w przeszłości szefową kultowej, wegańskiej restauracji Jesus w Poznaniu. Tym razem tematem spotkania będą wegańskie ciasta i desery. Na zajęciach oprócz gotowania, dużo wiedzy o kuchni roślinnej i zdrowym odżywianiu. Poznacie tajniki wegańskiego cukiernictwa, m.in. wegańskie zamienniki składników wykorzystywanych w cukiernictwie czy sposoby na przemycanie w słodkościach zdrowych produktów. Nauczycie się także je pięknie dekorować. Na warsztatach uczestnicy będą pracowali na wysokiej jakości produktach organicznych i pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) przygotują 5 wegańskich deserów.

W programie:

  • Batony kokosowe w gorzkiej czekoladzie
  • Pikantny mus czekoladowy z czerwonej fasoli z chili
  • Puszyste kokosowe ptasie mleczko z mango, świeżymi malinami i granatem
  • Ciasto z cukinii i pistacji z lukrem ze spiruliny i nasionami sacha inchi
  • Wegańskie tiramisu

Wszystkie przygotowane samodzielnie desery będziecie mogli skosztować na miejscu lub zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, ziołowy napar.

Prowadzący

Ewelina Gracz

W przeszłości szefowa kultowej, roślinnej restauracji Jesus w Poznaniu. Od najmłodszych lat weganka powiązana z naturą, lasem i dzikimi roślinami jadalnymi. Beztroskie dzieciństwo spędziła biegając po lasach i łąkach Krainy 100 Jezior, co zdeterminowało sposób w jaki gotuje. Sięga wyłącznie po produkty sezonowe i lokalne, w kuchni wykorzystuje zapomniane warzywa i chwasty.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa

ul. Racławicka 99, 02-634 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Racławicka, następnie autobusem 141 do przystanku Wołoska

Tramwaj

16, 17 (przystanek Wołoska)

Autobus

136, 141, 172 (przystanki: Wołoska lub Miłobędzka); 117, 138 (przystanek Wołoska)

Rower

Ścieżka rowerowa do skrętu do Fortu Mokotów

Samochód

Parking na terenie Fortu Mokotów płatny w godz. 7-19. Pierwsze 1,5 godz. gratis. W weekendy parking bezpłatny.

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)