Kuchnia żydowska
Kuchnia żydowska
Warsztaty z kuchni żydowskiej w Warszawie to wspaniała okazja dla wszystkich wielbicieli tradycji, dla których oprócz smaku potrawy duże znaczenie mają także sam rytuał jej przyrządzenia i odpowiednia forma konsumpcji. Koszerność, czyli podział na pokarmy dozwolone i zakazane, specjalne sposoby przygotowania mięs, szabatowe kolacje – wszystko to niespotykane ceremoniały, charakterystyczne dla tej sztuki kulinarnej. Podczas warsztatów opowiemy, czym różnią się dania Żydów Sefardyjskich od Aszkenazyjskich, dlaczego w odniesieniu do kuchni żydowskiej używa się często określenia „kuchni drogi”, a także jakie są najważniejsze żydowskie święta i co powinno się podczas nich spożywać. Wspólnie przyrządzimy szabatową chałkę, pasztet z gęsich wątróbek czy tajemniczo brzmiący gęsi pipek. Odkryjemy też bogactwo aromatycznych przypraw, takich jak imbir, goździki, gałka muszkatołowa czy wanilia. Podczas warsztatów pokażemy, że kuchnię żydowską można uprawiać wszędzie: w Warszawie, Poznaniu, mniejszych miastach czy nawet poza granicami Polski – wystarczy tylko odpowiednia wiedza i przeszkolenie.