Przejdź do treści

Poznaj naszych prowadzących

Sebastian Olma

Warszawa

Szef kuchni Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich. Zwycięzca II edycji programu Top Chef. Wcześniej szef kuchni w restauracjach: Sketch w Teatrze Wielkim, Cafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie (Knajpa Roku 2015 wg. Gazety Wyborczej) oraz w Restauracji Wilcza 50. Doświadczenie kulinarne zdobywał m.in. u tak znanych szefów kuchni jak Gordon Ramsay i Tom Aikens – w którego słynnej londyńskiej restauracji miał okazję pracować.

Zobacz warsztaty

Mateusz Gessler

Warszawa

Juror programu TVN Master Chef Junior. Od trzech lat prowadzi restaurację „Warszawa Wschodnia”. Uważa, że bycie restauratorem i kucharzem to najlepszy, choć zarazem najtrudniejszy zawód świata i nie chce robić już niczego innego, ponieważ ta praca daje mu wiele radości, a to w życiu jest najważniejsze. Nie jest typem leniwego domatora. Bardzo dużo podróżował, mieszkał w wielu miejscach na świecie – we Francji, Kanadzie, Szwajcarii i wszędzie czuł się dobrze. Do Polski wrócił z powodu kobiety. Lubi żyć aktywnie i ciągle musi odkrywać coś nowego, bo przecież świat jest bardzo interesujący. Uwielbia słuchać ludzi i uczyć się nowych rzeczy.

Zobacz warsztaty

Ewelina Gracz

Warszawa

W przeszłości szefowa kultowej, roślinnej restauracji Jesus w Poznaniu. Od najmłodszych lat weganka powiązana z naturą, lasem i dzikimi roślinami jadalnymi. Beztroskie dzieciństwo spędziła biegając po lasach i łąkach Krainy 100 Jezior, co zdeterminowało sposób w jaki gotuje. Sięga wyłącznie po produkty sezonowe i lokalne, w kuchni wykorzystuje zapomniane warzywa i chwasty.

Zobacz warsztaty

Maciej Bartkowiak

Poznań
Warszawa

Ekspert od kuchni azjatyckiej. W przeszłości był szefem kuchni w restauracji Why Thai. Tajniki kuchni tajskiej zgłębiał m.in. na kursach w Mandarin Oriental Bangkok i Issaya Bangkok. Gotował m.in. w hotelach Sheraton w Poznaniu i Melia w Hiszpanii czy poznańskiej restauracji Muga.

Zobacz warsztaty

Piotr Bruś-Klepacki

Warszawa

Kucharz współpracujący z magazynem KUKBUK. Autor niezliczonej ilości przepisów oraz sesji zdjęciowych o tematyce kulinarnej. Pomaga przyszłym restauratorom przełożyć ich marzenia na rzeczywistość. Doświadczenie zdobywał w kuchniach najlepszych restauracji. Wielbiciel etnicznego jedzenia i szczerości na talerzu.

Zobacz warsztaty

Michał Lachur

Warszawa

Szef kuchni i współwłaściciel kultowego Organic Corner Food Store & Bistro na warszawskim Mokotowie. W 2015 r. Organic Corner uzyskał tytuł Najlepszego Sklepu z Żywnością Ekologiczną w Polsce. Gotuje światowo i niebanalnie. W swojej wegańskiej kuchni łączy smaki kuchni świata z żywnością funkcjonalną tzw. super foods. Pasjonat medycyny żywienia, biegania i języka jidysz.

Zobacz warsztaty

Marcin Paździor

Warszawa

Wybitny specjalista od czekolady z ponad 20-letnim doświadczeniem, które zdobywał w Belgii, Francji, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii.
 Kilkukrotny juror prestiżowego, międzynarodowego konkursu Word Chocolate Master. Wiedzę na temat uprawy, zbioru i przerobu ziarna kakaowego zdobywał m.in. na plantacjach w Ameryce Południowej.

Zobacz warsztaty

Małgosia Małecka

Warszawa

Twórczyni kultowej, poznańskiej pracowni HELLO calligraphy. Energetyczna artystka wyznaczająca trendy w nowoczesnej kaligrafii.

Zobacz warsztaty

Szymon Tomiło

Warszawa

Z wykształcenia grafik, z zamiłowania kucharz. Pierwsze kulinarne kroki stawiał u boku babci-Rosjanki. To dzięki niej w kuchni ceni proste domowe smaki. Dziś nie wyobraża sobie śniadania bez własnego chleba. Zaraził tą pasją wielu przyjaciół i znajomych. Nawet własnego psa nazwał Pajda.

Zobacz warsztaty

Łukasz Bester

Warszawa

Dyplomowany sommelier. Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz kilkukrotny uczestnik Mistrzostw Polski tego fachu. Na co dzień sommelier w Winkolekcja Winebar. W winie najbardziej ceni różnorodność stylów, smaków i aromatów. Swoich ulubionych butelek zazwyczaj szuka wśród win francuskich.

Zobacz warsztaty

Veena Puarr

Warszawa

Veena Puarr – Malezyjka z mieszanymi korzeniami z północnych Indii oraz Indonezji. Doświadczenie kulinarne zdobyła podczas licznych podróży do Indii, Tajlandii, Kambodży, Singapuru czy Indonezji. Miłością do różnorodnej kuchni azjatyckiej stara się zarażać uczestników swoich warsztatów. W Polsce gotowała m. in. w restauracji Sztuka Mięsa.

Zobacz warsztaty

Linh Nguyen

Warszawa

Kulinarna pasjonatka, dla której ulubiony cytat brzmi kto gotuje, ten smakuje. Pomysłodawczyni i współtwórczyni restauracji Vietnamka, Koreanka i Sajgonka.

Zobacz warsztaty

Tomasz Królikowski

Warszawa

Doświadczony szef kuchni. Fachu uczył się pracując w restauracjach w Londynie ( m.in. w Royal Society, Royal College of Surgeons oraz dla British Library) i Mediolanie. W pracy zwraca szczególną uwagę na produkty lokalne i sezonowe.

Zobacz warsztaty

Jarosław Konrady

Poznań

Mistrz cukierniczy z prawie 40.letnim doświadczeniem. Pastry Sous Chef hotelu Mercure w Poznaniu. Uczestnik licznych kursów i szkoleń oraz laureat wielu konkursów cukierniczych. Ukończone profesjonalne kursy karmelarskie i czekolady pozwalają mu na rozwijanie jego pasji jaką są cukiernicze dekoracje.

Zobacz warsztaty

Michał Kępiński

Warszawa

Doświadczony szef kuchni. Odbywał staże m.in. w KOKS (1 gwiazdka Michelin, Wyspy Owcze) czy Maaemo (3 gwiazdki Michelin, Oslo). Miłośnik i znawca fermentacji. Od kilku lat wydaje kolacje degustacyjne na Łotwie, których tematem jest fermentacja i dzikie rośliny jadalne.

Zobacz warsztaty

Thanawat Na Nagara

Warszawa

Rodowity Taj, szef kuchni restauracji BASIL & LIME, znany jako szef Big. Może się pochwalić ponad 20-letnim doświadczeniem jako szef kuchni, a także jako trener kuchni tajskiej zarówno w Polsce, jak i za granicą.

Zobacz warsztaty

Uri Wollner

Warszawa

Właściciel znanej wśród miłośników kawy kawiarni Co Phi w Warszawie. Jego misją jest przybliżanie ludziom informacji nt. kawy i jej przyrządzania nawet prostymi domowymi sposobami.

Zobacz warsztaty

Dominika Krzemińska

Warszawa

Szefowa warszawskiej restauracji Przegryź. W przeszłości gotowała w słynnej żoliborskiej Galerii Domova. Jest prawdziwym ekspertem od słodkości. Uwaga – jej desery uzależniają! Gotuje naturalnie i sezonowo. Prywatnie jeździ na longboardzie.

Zobacz warsztaty

Alicja i Alon Than

Warszawa

Twórcy i właściciele sześciu restauracji w tym Izumi Sushi (Plac Zbawiciela i Biały Kamień) oraz Izumi Izakaya. Alon Than doświadczenie w przygotowywaniu sushi zdobywał w Japonii – prowadził kuchnie trzech restauracji w Tokio. Jest znawcą kuchni Azji Południowo – Wschodniej. Jest zwycięzcą Mistrzostw Świata w Sushi, które odbyły się w 2015 r. w Japonii. Alicja Than jest z wykształcenia japonistką, tłumaczką języka japońskiego, działaczką kulinarną.

Zobacz warsztaty

Marek Kropielnicki

Warszawa

Doświadczony szef kuchni. Doświadczenie w Polsce zdobywał pracując m.in. w Restauracji SENSES (odznaczonej gwiazdką Michelin), jako chef kuchni DO BO DO oraz Restauracji Dwie Trzecie mediterranean fusion a także jako sous chef w Restauracji Zest by Kibart. Urodzony w Anglii Marco inspiruje się kuchnią z różnych stron świata (w szczególności z Włoch, nieszablonową kuchnią Wysp Brytyjskich oraz kuchnią azjatycką). Zachwyca się i delektuje naturalnymi smakami bogatej przyrody oraz nowoczesnym gotowaniem.

Zobacz warsztaty

Bartek Kieżun

Warszawa

Autor książki „Italia do zjedzenia” i bloga kulinarnego „Krakowski makaroniarz”. Dziennikarz kulinarny z wykształcenia antropolog kultury z zamiłowania kucharz-podróżnik. Na zabój zakochany we Włoszech, zna niemal wszystkie ich zakątki.

Zobacz warsztaty

Maciej Siąkowski

Warszawa

Zdobywca gwiazdki Michelin jako Sous Chef restauracji Senses oraz 3. czapek Gault & Millau jako szef kuchni restauracji Ole! Tworzy dania zapadające w serca, którymi zdobył wiernych fanów swoich kulinarnych umiejętności.

Zobacz warsztaty

Agata Wojda

Warszawa

Utytułowana szefowa kuchni. Warszawskim gourmandzistom znana z restauracji Absynt (czterokrotnie wyróżniona Bib Gorumand przewodnika Michelin) i Opasły Tom. Obecnie Executive Chef Hotelu Bellotto w Warszawie. W 2016 roku uznana przez przewodnik kulinarny Gault & Millau za najlepszą kobietę szefa w Polsce. Felietonistka Kukbuka, autorka kulinarnego bloga. Z wykształcenia muzykolog z pasji kucharz. Lubi jeść i czytać literaturę dziecięcą.

Zobacz warsztaty

Witek Iwański

Warszawa

Szef kuchni w Raffles Europejski Hotel. Poprzednio wieloletni szef kuchni restauracji Aruana Hotel Narvil Conference & SPA. Zwycięzca Wine & Food Noble Night 2013 we wszystkich kategoriach (przystawka, danie główne, deser) oraz w kategorii Młody Talent – Gault & Millau.

Zobacz warsztaty

Alicja Than

Warszawa

Japonistka, językoznawca i restauratorka, wraz z mężem współtworzy sześć japońskich restauracji, w tym Izumi Sushi (Plac Zbawiciela i Biały Kamień) oraz japoński pub i restaurację Izumi Izakaya. Jej pasje to kuchnia Japonii i Azji płd.-wsch. oraz moda.

Zobacz warsztaty

Jerzy Nogal

Warszawa

Na co dzień kucharz w Pytaniu na śniadanie w TVP2. W przeszłości pracował m.in. w kultowych restauracjach w Warszawie w tym w Mjodzie, (Burger) Kitchen, Czarna.Bar i Qchni Artstycznej. Chłopak z sąsiedztwa co zakupy robi na targu, bo oprócz jakości produktów ceni sobie pogaduchy ze sprzedawcami. Często jeździ na podkarpacką wieś, gdzie uprawia grykę i żyto na własne i przyjaciół potrzeby. Tam też czasem piecze chleb w piecu chlebowym. Kobiety ze wsi jak się dowiedziały że warszawiak piecze chleb na wsi, same zaczęły od czasu do czasu wypiekać dla siebie.

Zobacz warsztaty

Adam Grądziel i Jakub Kozłowski

Warszawa

Utytułowani barmani z Kity Koguta. Jakub reprezentował Polskę na Mistrzostwach Świata Havana Grand Prix na Kubie, a Adam jest autorem książki „Warszawska Scena Barowa”. Obaj są wykładowcami Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Somelierów.

Zobacz warsztaty

Isabel Balderas

Warszawa

Rodowita Meksykanka, od 2008 r mieszkająca w Warszawie. Ma wieloletnie doświadczenie jako szef kuchni meksykańskiej. Pracowała w restauracjach w pięciogwiazdkowych hotelach w Meksyku, Anglii, Szkocji i Polsce (m.in. w hotelu Radisson w Krakowie, gdzie była odpowiedzialna za przygotowanie meksykańskiego menu oraz w restauracji Blue Cactus). Pracowała też przez 4 lata w warszawskim hotelu Marriott. Aktualnie jest szefową kuchni w meksykańskiej restauracji Dos Tacos w Warszawie.

Zobacz warsztaty

Zosia Cudny

Warszawa

Miała być architektem, została psychologiem. Miała pracować na oddziale psychiatrycznym, a pracuje w międzynarodowej korporacji. Za to od dziecka kocha gotować i to się akurat nigdy nie zmieni!

Zobacz warsztaty

Yeunsu Lee

Warszawa

Urodzona w Seulu Szefowa kuchni restauracji Koreanka w Warszawie. Gotowanie od zawsze było częścią jej życia. Gdy była dzieckiem jej rodzice prowadzili własną restaurację przez ostatnie 10 lat kierowała i była szefem kuchni restauracji PLATOON w Seulu.

Zobacz warsztaty

Ernest Jagodziński

Poznań

Head Chef w Restauracji Autentyk – kuchnia i ludzie w Poznaniu. Doświadczenie zdobywał w Restauracjach Cucina w City Park Hotel & Residence, ’99, Senses i The Westin Warsaw Hotel. Zwycięzca konkursów kulinarnych: I miejsce w L’Arte De La Cuisine Martell (2005), III miejsce w Kulinarnym Pucharze Polski (2005), „Kucharz Odkrycie Roku 2010” według magazynu Kuchnia, Juror Kulinarnego Pucharu Polski, Szef Jutra wg przewodnika Gault & Millau (2017). Pasjonat kuchni tajskiej, promotor kuchni polskiej na świecie.

Zobacz warsztaty

Tomasz Jakubiak

Poznań
Warszawa

Szef kuchni i dziennikarz kulinarny. Gospodarz programu Szuka Mięsa nadawanego na kanale Food Newwork, autor książek kulinarnych w tym Ugoruj mi Tato z przepisami dla całej rodziny. Dzięki pracy w telewizji – dużo podróżuje i poznaje kuchnie innych krajów.

Zobacz warsztaty

Grzegorz Filozof

Poznań

Szef kuchni Restauracji Sarbinowska w Poznaniu i prawdziwy pasjonat gotowania, który syci swój ciągły głód szefa kuchni nowymi aranżacjami sezonowych składników w kreatywnych odsłonach kulinarnych. Swoje doświadczenie zdobywał w Polsce i za granicą. Dania podaje, łącząc tradycję z nowoczesnością, dzięki czemu jego potrawy to awangardowe dzieła sztuki kulinarnej.

Zobacz warsztaty

Maciej Majewski

Warszawa

Szef kuchni w hotelu Sofitel Warsaw Victoria. Szef kuchni i autor menu w restauracji Le Victoria Brasserie Moderne. Zwycięzca Wine & Food Noble Night 2015 w kategorii „Przystawka”. Nagrodzony wyróżnieniem Gault & Millau 2015. Stylem gotowania w którym się spełnia jest kuchnia polsko i francuska w wydaniu modern, bazująca na najlepszej jakości sezonowych składnikach.

Zobacz warsztaty

Michał Orłowski

Poznań
Warszawa

Doświadczony szef kuchni. Pracował jako szef kuchni w kilku restauracjach w Sydney, w Australii a także w Polsce. W pracy inspiruje się Skandynawią. Prywatnie miłośnik fast foodów i kuchni azjatyckiej.

Zobacz warsztaty

Piotr Mielczarek

Poznań

Mistrz w zawodzie kucharz. Swoje doświadczenie i edukację rozpoczął w czasie praktyk zawodowych w 2002 roku. Doświadczenie zawodowe zdobywał w kraju, ale także za granicą w Wielkiej Brytanii i Grecji. Uczestnik wielu kursów, szkoleń i praktyk między innymi w Ashanti International School of Culinary Arts, Le Cordon Bleu w Londynie, Kurt Scheller Academy. Jest wielkim miłośnikiem tradycji i prostoty, uwielbia Polskie tradycyjne smaki. Aktywnie działający członek Slow Food Wielkopolska.

Zobacz warsztaty

Dominika Wójciak

Warszawa

Wyróżniona przez samego Gordona Ramsay’a zwyciężczyni III edycji programu MasterChef. Autorka książek ZIARNO, WARZYWO i KULINARNE OPOWIEŚCI. Kolekcjonuje kulinarne doświadczenia z całego świata oraz gromadzi egzotyczne przyprawy, które z błyskiem w oku wykorzystuje w lokalnej i sezonowej kuchni. Udowadnia, że warzywo to nie tylko dodatek do kotleta a z ziaren w kuchni można przygotować dosłownie wszystko od codziennego śniadania na wystawnej kolacji kończąc. Swoją pasją dzieli się na blogu „Jarzynova”. Na stałe współpracuje z miesięcznikiem PANI i weekendowym magazynem Dziennika Polskiego.

Zobacz warsztaty

Adam Adamczak

Poznań

Finalista IV edycji programu Top Chef. Właściciel i szef kuchni restauracji Oskoma na poznańskich Jeżycach. Miłośnik prostoty i świeżości. W 2013 r. wyróżniony przez magazyn Kuchnia nagrodą Kucharz Odkrycie Roku. Brał udział w Wine & Food Noble Night oraz Transatlantyk Festiwal, na którym w 2015 r. wieńczył swą osobą po raz ostatni to wydarzenie w Poznaniu.

Zobacz warsztaty

Przemek Bocian i Michał Szarpak

Warszawa

Przemek Bocian i Michał Szarpak – czyli fundament kultowej Kity Koguta, gdzie funkcje menadżerskie łączą z opieką nad jakością barów. Doświadczenie zdobywali na stołecznej scenie koktajlowej biorąc udział w wielu projektach barowych i inicjatywach mających na celu promocję sztuki koktajlu. Uczestnicy licznych konkursów i szkoleniowcy. Cechuje ich ogromna pasja oraz zaangażowanie w prace nad dobrym imieniem koktajlu.

Zobacz warsztaty

Łukasz Marcinkowski i Radosław Berent

Poznań
Warszawa

Najzdolniejszy i najbardziej utytułowany duet florystyczno – scenograficzny w Polsce. Autorzy książki „O kwiatach”. Właściciele kultowej kwiaciarni Kwiaty i Miut na poznańskich Jeżycach. Projektują wnętrza, meble i przedmioty użytkowe. Tworzą niezwykłe sesje zdjęciowe. Ich niepowtarzalny styl i unikatowe poczucie estetyki sprawiają, że obok ich prac nie można przejść obojętnie.

Zobacz warsztaty

Adrianna Jaworska

Warszawa

Cukiernik i wykładowca. Szkoliła się w japońskim oddziale szkoły Le Cordon Bleu w Kobe oraz Akademii Czekolady Valrhona we Francji. Absolwentka prestiżowego programu “Hautes Etudes du Goût” na Uniwersytecie Champagne-Ardennes we Francji i wykładowca historii cukiernictwa na kierunku “Food Studies” na Uniwersytecie SWPS w Warszawie.

Zobacz warsztaty

Paweł Dobrzański

Poznań

Właściciel i szef kuchni sieci restauracji Posmakuj oraz współwłaściciel firmy Wytwórnia Smaku. Zapalony biegacz i ultramaratończyk (m.in. uczestnik biegu Transgrancanaria na Gran Canaria). Doświadczenie kulinarne zdobywał m.in. w Instituto Culinario Danieli w San Louis Potosi w Meksyku i Chateau de la tour Cadillac we Francji.

Zobacz warsztaty

Marcin Cebulski

Warszawa

Główny pizzerman w restauracji Cucina w Poznaniu. Zdobywca złotego medalu w kategorii pizza klasyczna na A.C.E.E.A International Pizza Championship Master Show Team w Bukareszcie, zdobywca tytułu mistrza Nuceria w Nocera Superiore pod Neapolem. Do produkcji swojej pizzy stara się używać polskich produktów.

Zobacz warsztaty

Sophie Evans

Warszawa

Twórczyni kultowej marki La Koguta. Urodzona we Francji. Życie spędziła podróżując, mieszkając i pracując w krajach na całym świecie m.in. w Afryce, Azji i obu Amerykach. Rodzina Sophie od dekad związana jest z gastronomią (m.in. babcia była właścicielką hotelu-restauracji w Alpach), co pozwoliło zdobyć Sophie wszechstronne umiejętności i wiedzę na temat gotowania. Specjalizuje się w kuchni francuskiej i włoskiej.

Zobacz warsztaty

Adam Chrząstowski

Warszawa

Szef kuchni kultowych restauracji Ed Red w Krakowie i Warszawie. Kucharz z 25 letnim doświadczeniem. Pracował m.in. w pięciogwiazdkowych warszawskich hotelach Bristol, Sheraton i Rialto. Juror konkursów kulinarnych i niekwestionowany autorytet w dziedzinie przygotowywania dań mięsnych

Zobacz warsztaty

Jagna Niedzielska

Warszawa

Szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel. Doradca kulinarny – pomaga w powstawaniu restauracji i poprawia funkcjonowanie już istniejących. Uzależniona od aktywności fizycznej. Uwielbia gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego wybrała i specjalizuje się w kuchni hawajskiej, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą między innymi smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin, czy Portugalii. Propaguję kuchnię No Waste Food- uczy jak gotować, by nie marnować.

Zobacz warsztaty

Robert Makłowicz

Warszawa

Guru polskiej gastronomii , pisarz, publicysta i krytyk kulinarny, autor Podróży Kulinarnych – jednego z najbardziej znanych i cenionych programów telewizyjnych.

Zobacz warsztaty

Olin Gutowski

Warszawa

Autor bloga i kanału YT „1000 wędek”, prowadzący programu „Jak to jest złowione” w TVN Turbo, pisze o rybach dla magazynów Kukbuk i Food Service. Wielki pasjonat kuchni rybnej, zwłaszcza tej wykorzystującej ryby lokalne, z których potrafi zrobić wszystko. Wraz z Dawidem Szkudlarkiem jest twarzą projektu Slavic Food, promującym ryby dostępne w polskich wodach.

Zobacz warsztaty

Dorota Mrówka

Warszawa

Szefowa kuchni kultowej restauracji Miąższ. W przeszłości pracowała m.in. jako szefowa kuchni Think Love Juices & Vegan Foods. Miłośniczka kuchni roślinnej oraz aktywnego trybu życia.

Zobacz warsztaty

Tomek Woźniak

Warszawa

Charyzmatyczny szef kuchni i prowadzący wydarzenia kulinarne, osobowość medialna. Znany z Dzień Dobry TVN oraz programów kulinarnych w TVN Style i Kuchnia +. Autor 5 bestsellerów kulinarnych przygotowanych wspólnie z Ewą Chodakowską. Podróżnik kulinarny. Znawca kuchni świata. Od 10 lat prowadzi pokazy i warsztaty kulinarne zaszczepiając w innych pasję do ciekawego gotowanie i poznawania nowych smaków. Ambasador programów społecznych oraz promotor zdrowego i aktywnego stylu życia.

Zobacz warsztaty