Przejdź do treści

Poznaj naszych prowadzących

Sebastian Olma

Warszawa Hoża

Szef kuchni restauracji Zielony Niedźwiedź w Warszawie. Wcześniej executive Chef w Hotelu Pałac Mała Wieś. Znany z kuchni Dzień Dobry TVN. Zwycięzca II edycji programu Top Chef. Wcześniej szef kuchni w restauracjach: Belvedere w Łazienkach Królewskich, Sketch w Teatrze Wielkim, Cafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie (Knajpa Roku 2015 wg. Gazety Wyborczej) oraz w Restauracji Wilcza 50. Doświadczenie kulinarne zdobywał m.in. u tak znanych szefów kuchni jak Gordon Ramsay i Tom Aikens – w którego słynnej londyńskiej restauracji miał okazję pracować.

Management: CookUp Talents: e-mail: kontakt@sebastianolma.com, tel. 695893718

Zobacz warsztaty

Mateusz Gessler

Warszawa Hoża

Prowadzący program Hell’s Kitchen w telewizji Polsat. Wcześniej m.in. juror programu TVN Master Chef Junior. Prowadzi restauracje Warszawa Wschodnia, Ćma oraz Warszawski Sen. Uważa, że bycie restauratorem i kucharzem to najlepszy, choć zarazem najtrudniejszy zawód świata i nie chce robić już niczego innego, ponieważ ta praca daje mu wiele radości, a to w życiu jest najważniejsze. Nie jest typem leniwego domatora. Bardzo dużo podróżował, mieszkał w wielu miejscach na świecie – we Francji, Kanadzie, Szwajcarii i wszędzie czuł się dobrze. Do Polski wrócił z powodu kobiety. Lubi żyć aktywnie i ciągle musi odkrywać coś nowego, bo przecież świat jest bardzo interesujący. Uwielbia słuchać ludzi i uczyć się nowych rzeczy.

Zobacz warsztaty

Maciej Bartkowiak

Warszawa Hoża

Ekspert od kuchni azjatyckiej oraz hiszpańskiej. Szef kuchni restauracji SHOKU. W przeszłości był szefem kuchni w restauracji Why Thai. Tajniki kuchni tajskiej zgłębiał m.in. na kursach w Mandarin Oriental Bangkok i Issaya Bangkok. Gotował m.in. w hotelach Sheraton w Poznaniu i Melia w Hiszpanii czy poznańskiej restauracji Muga.

Zobacz warsztaty

Piotr Bruś-Klepacki

Warszawa Hoża

Autor niezliczonej ilości przepisów oraz sesji zdjęciowych o tematyce kulinarnej. Pomaga przyszłym restauratorom przełożyć ich marzenia na rzeczywistość. Doświadczenie zdobywał w kuchniach najlepszych restauracji. Wielbiciel etnicznego jedzenia i szczerości na talerzu.

Zobacz warsztaty

Michał Lachur

Warszawa Hoża

Wegański Szef Kuchni. Zainteresowany zdrowym odżywianiem i medycyną żywienia. W Jego kuchni ważne jest nie tylko co, ale również dlaczego ląduje na talerzu. Gotuje światowo i niebanalnie. W swojej wegańskiej kuchni łączy smaki kuchni świata z żywnością funkcjonalną tzw. super foods. Pasjonat medycyny żywienia, biegania i języka jidysz.

Management: CookUp Talents: e-mail: studio@cookup.pl, tel. 695893718

Zobacz warsztaty

Marcin Paździor

Warszawa Hoża

Wybitny specjalista od czekolady z ponad 20-letnim doświadczeniem, które zdobywał w Belgii, Francji, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii.
 Kilkukrotny juror prestiżowego, międzynarodowego konkursu Word Chocolate Master. Wiedzę na temat uprawy, zbioru i przerobu ziarna kakaowego zdobywał m.in. na plantacjach w Ameryce Południowej.

Zobacz warsztaty

Małgosia Małecka

Warszawa Hoża

Twórczyni kultowej, poznańskiej pracowni HELLO calligraphy. Energetyczna artystka wyznaczająca trendy w nowoczesnej kaligrafii.

Zobacz warsztaty

Szymon Tomiło

Warszawa Hoża

Z wykształcenia grafik, z zamiłowania kucharz. Pierwsze kulinarne kroki stawiał u boku babci-Rosjanki. To dzięki niej w kuchni ceni proste domowe smaki. Dziś nie wyobraża sobie śniadania bez własnego chleba. Zaraził tą pasją wielu przyjaciół i znajomych. Nawet własnego psa nazwał Pajda.

Zobacz warsztaty

Łukasz Bester

Warszawa Hoża

Dyplomowany sommelier. Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz kilkukrotny uczestnik Mistrzostw Polski tego fachu. Na co dzień sommelier w Winkolekcja Winebar. W winie najbardziej ceni różnorodność stylów, smaków i aromatów. Swoich ulubionych butelek zazwyczaj szuka wśród win francuskich.

Zobacz warsztaty

Linh Nguyen

Warszawa Hoża

Kulinarna pasjonatka, dla której ulubiony cytat brzmi kto gotuje, ten smakuje. Pomysłodawczyni i współtwórczyni restauracji Vietnamka, Koreanka i Sajgonka.

Zobacz warsztaty

Jarosław Konrady

Mistrz cukierniczy z prawie 40.letnim doświadczeniem. Pastry Sous Chef hotelu Mercure w Poznaniu. Uczestnik licznych kursów i szkoleń oraz laureat wielu konkursów cukierniczych. Ukończone profesjonalne kursy karmelarskie i czekolady pozwalają mu na rozwijanie jego pasji jaką są cukiernicze dekoracje.

Zobacz warsztaty

Michał Kępiński

Warszawa Hoża

Doświadczony szef kuchni. Odbywał staże m.in. w KOKS (2 gwiazdki Michelin, Wyspy Owcze) czy Maaemo (3 gwiazdki Michelin, Oslo). Miłośnik i znawca fermentacji. Od kilku lat wydaje kolacje degustacyjne na Łotwie, których tematem jest fermentacja i dzikie rośliny jadalne.

Management: CookUp Talents: e-mail: studio@cookup.pl, tel. 695893718

Zobacz warsztaty

Alicja i Alon Than

Warszawa Hoża

Twórcy i właściciele sześciu restauracji w tym Izumi Sushi (Plac Zbawiciela i Biały Kamień) oraz Izumi Izakaya. Alon Than doświadczenie w przygotowywaniu sushi zdobywał w Japonii – prowadził kuchnie trzech restauracji w Tokio. Jest znawcą kuchni Azji Południowo – Wschodniej. Jest zwycięzcą Mistrzostw Świata w Sushi, które odbyły się w 2015 r. w Japonii. Alicja Than jest z wykształcenia japonistką, tłumaczką języka japońskiego, działaczką kulinarną.

Zobacz warsztaty

Marek Kropielnicki

Warszawa Hoża

Doświadczony szef kuchni. Doświadczenie w Polsce zdobywał pracując m.in. w Restauracji SENSES (odznaczonej gwiazdką Michelin), jako chef kuchni DO BO DO oraz Restauracji Dwie Trzecie mediterranean fusion a także jako sous chef w Restauracji Zest by Kibart. Urodzony w Anglii Marco inspiruje się kuchnią z różnych stron świata (w szczególności z Włoch, nieszablonową kuchnią Wysp Brytyjskich oraz kuchnią azjatycką). Zachwyca się i delektuje naturalnymi smakami bogatej przyrody oraz nowoczesnym gotowaniem.

Zobacz warsztaty

Agata Wojda

Warszawa Hoża

Utytułowana szefowa kuchni. Warszawskim gourmandzistom znana z restauracji Absynt (czterokrotnie wyróżniona Bib Gorumand przewodnika Michelin) i Opasły Tom. Obecnie Executive Chef Hotelu Bellotto w Warszawie. W 2016 roku uznana przez przewodnik kulinarny Gault & Millau za najlepszą kobietę szefa w Polsce. Felietonistka Kukbuka, autorka kulinarnego bloga. Z wykształcenia muzykolog z pasji kucharz. Lubi jeść i czytać literaturę dziecięcą.

Zobacz warsztaty

Isabel Balderas

Warszawa Hoża

Rodowita Meksykanka, od 2008 r mieszkająca w Warszawie. Ma wieloletnie doświadczenie jako szef kuchni meksykańskiej. Pracowała w restauracjach w pięciogwiazdkowych hotelach w Meksyku, Anglii, Szkocji i Polsce (m.in. w hotelu Radisson w Krakowie, gdzie była odpowiedzialna za przygotowanie meksykańskiego menu oraz w restauracji Blue Cactus). Pracowała też przez 4 lata w warszawskim hotelu Marriott. Aktualnie jest szefową kuchni w meksykańskiej restauracji Santa Catrina w Warszawie.

Zobacz warsztaty

Tomasz Jakubiak

Warszawa Hoża

Szef kuchni i dziennikarz kulinarny. Gospodarz programu Szuka Mięsa nadawanego na kanale Food Newwork, autor książek kulinarnych w tym Ugoruj mi Tato z przepisami dla całej rodziny. Dzięki pracy w telewizji – dużo podróżuje i poznaje kuchnie innych krajów.

Zobacz warsztaty

Jagna Niedzielska

Warszawa Hoża

O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei „Zero Waste”. Kucharka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki – poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi „Bez resztek”.
Prowadząca program „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadząca z Damianem Kordasem program „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +. Nominowana do nagrody kobieta roku magazynu Glamour w kategorii „Misja”. Swoją wiedzą dzieli się między innymi w „Dzień Dobry TVN”, w TVN24.

Zobacz warsztaty

Robert Makłowicz

Warszawa Hoża

Guru polskiej gastronomii , pisarz, publicysta i krytyk kulinarny, autor Podróży Kulinarnych – jednego z najbardziej znanych i cenionych programów telewizyjnych.

Zobacz warsztaty

Piotr Bruś-Klepacki i Basia Starecka

Warszawa Hoża

Piotr Bruś-Klepacki – autor niezliczonej ilości przepisów oraz sesji zdjęciowych o tematyce kulinarnej. Pomaga przyszłym restauratorom przełożyć ich marzenia na rzeczywistość. Basia Starecka – dziennikarka, felietonistka, podróżniczka autorka kultowego bloga Nakarmiona Starecka. Na stałe współpracuje m. in. z National Geographic, Wysokimi Obcasami i Gazetą Wyborczą.

Zobacz warsztaty

Przemek Bocian

Warszawa Hoża

Jeden z fundamentów kultowej Kity Koguta, gdzie funkcje menadżerskie łączą z opieką nad jakością barów. Doświadczenie zdobywał na stołecznej scenie koktajlowej biorąc udział w wielu projektach barowych i inicjatywach mających na celu promocję sztuki koktajlu. Uczestnik licznych konkursów i szkoleniowiec. Cechuje go ogromna pasja oraz zaangażowanie w prace nad dobrym imieniem koktajlu.

Zobacz warsztaty

Juan Pablo Cutipa Loayza

Warszawa Hoża

Absolwent renomowanej szkoły kulinarnej Columbia Academy w Limie, który doświadczenie zdobywał m. in. w Central Restaurant prowadzonej przez Virgilio Martinez w Limie (5. najlepszej restauracji na świecie). W Polsce gotował m. in. w restauracjach Salto, czy Casa Pablo (hiszpański fine dining). Pasjonat kulinarnego nurtu Nikkei czyli fuzji smaków Peru i Japonii.

Zobacz warsztaty

Dream Team

Warszawa Hoża

Marek Kropielnicki, Michał Kępiński, Patrycja Wąsiakowska, Piotr Bruś-Klepacki, Maciej Bartkowiak, Łukasz Bester

Zobacz warsztaty

Justyna Roszkowska

Warszawa Hoża

Piekarka, właścicielka rzemieślniczej piekarni Pochlebnie na warszawskim Powiślu, w której wypieka długofermentowany chleb, tylko na zakwasie. Absolwentka Le Cordon Bleu w Madrycie. Współtworzyła projekt Kuchnia Konfliktu, gdzie nauczyła się wiele o bogactwie kulinarnym innych kultur. Lubi eksperymentować i ciągle się rozwijać, a najbardziej pysznie zjeść.

Zobacz warsztaty

Grzegorz Więdłocha

Warszawa Hoża

Kulinarny pasjonat. Przygodę z gotowaniem zaczął od pracy w jednej z największych firm cateringowych w Polsce – Belvedere Catering, gdzie odpowiedzialny był za przygotowanie potraw i prowadzenie pokazów gotowania na żywo. Od 6 lat pracuje w MEZZE Hummus i falafel na warszawskim Mokotowie w którym pracował na wszystkich stanowiskach zostając na koniec szefem kuchni. Jest ceniony za niezwykłe wyczucie smaku i kreatywność.

Zobacz warsztaty

Remigiusz Fetzki

Warszawa Hoża

Piekarz, zakochany w starych odmianach ziaren, amator świeżego mielenia mąki, z której powstają niezapomniane, naturalne chleby. Prowadzi mikropiekarnię rzemieślniczą w Rujiena na Łotwie. Doświadczenie kulinarne zdobywał w Szwecji pracując w piekarniach Rosendals Tradgard i Lilla Bagis w trakcie chlebowej rewolucji Bröd Revolutionen. W 2019 r. otrzymał nagrodę L’Officiel Gourmand Guide Awards for Baltics w 2 kategoriach chleba naturalnego na Łotwie. Szkoli łotewskich kucharzy, co przyczyniło się do zapoczątkowania nowej fali chleba naturalnego w tym kraju. Prowadzi również warsztaty piekarnicze w Rydze.

Zobacz warsztaty

Emmanuel Hadjiandreou

Warszawa Hoża

Prawdziwa gwiazda światowego piekarnictwa. Pochodzący z RPA piekarz z 30.letnim doświadczeniem. Niezwykły nauczyciel, który swoją miłością do chleba zaraża ludzi na całym świecie. Autor 3 książek How to Make Bread (nagrodzona Guild of Food Writers i przetłumaczoną na 17. języków), Making Bread Together i How to Make Sourdough. Pracował m. in. u Gordona Ramsaya, w The Savoy Hotel oraz w największej organicznej piekarni w Londynie Flour Power Bakery. Prowadzi rzemieślniczą piekarnię organiczną Organic Artisan Bakery.

 

Zobacz warsztaty

dr Kohei Yagi

Warszawa Hoża

Ramen designer, absolwent Wydziału Nauk Przyrodniczych Kyushu Tokai University oraz studiów doktoranckich Szkoły Głównej Gospodastwa Wiejskiego z zakresu cytogenetyki. Specjalizuje się w japońskim ramen. Jego ramenowe receptury zdobyły szerokie grona fanów w Uki Uki, Uki Uki Green oraz Vegan Ramen Shop.

Zobacz warsztaty

Patrycja Wąsiakowska

Warszawa Hoża

Doświadczona szefowa kuchni i trenerka kulinarna. Znana z kultowej restauracji Stara Kuźnia na Mazurach oraz Cafe Zielony Niedźwiedź. Uczestniczka II edycji Top Chef. W CookUp prowadzi zajęcia z wołowiny, burgerów i sezonowej kuchni polskiej.

Zobacz warsztaty

CookUp Dla Dzieci i Młodzieży

Warszawa Hoża

Michał Kępiński, Marek Kropielnicki, dr Danuta Mikulska, Joanna Kołodziejska, Patrycja Wąsiakowska, Michał Lachur

Zobacz warsztaty

Piotr Kuc

Warszawa Hoża

Sushi Chef w restauracji Izumi Sushi Alona i Alicji Than w kultowej Palmiarni na warszawskim Mokotowie. W 2019 zajął 3.miejsce w Poland Sushi Cup. Jego pasją jest kuchnia japońska. W swojej pracy stara się sięgać po przepisy przystępne dla każdego “Gaijin” (nie-japończyka). Najbardziej fascynują go przepisy japońskich domowych kucharek, ponieważ to od tych receptur rozpoczyna się przygoda każdego amatora/zawodowca i to tych smaków uczymy się jako pierwszych.

Zobacz warsztaty

Monika Dąbrowska

Warszawa Hoża

Pomysłodawczyni i właścicielka rzemieślniczej piekarni Chleb i Monka. Zwyciężczyni drugiej edycji Hell’s Kitchen, która doświadczenie kulinarne zdobywała m. in. w Atelier Amaro. Słynie z niekonwencjonalnych, piekarniczych kompozycji i absolutnej miłości do chleba.

Zobacz warsztaty

Magda Wawrzaszek

Warszawa Hoża

Właścicielka kultowej cukierni Cukier w Cukrze na warszawskiej Pradze. Inspiracje do swoich oldschoolowych deserów I tortów czerpie z pchlich targów ze starociami, po których szwęda się w wolnych chwilach. Jej specjalnością, poza jagodziankami – po które ustawiają się kolejki – są bogato zdobione torty. Estetykę Magdy cechują intensywne kolory i girlandy kremu niczym z barokowych obrazów czy rzeźb.

Zobacz warsztaty

Dominika Wójciak

Warszawa Hoża

Zwyciężczyni Master Chefa, autorka książek Jednogarnkowa Jarzynova, Ziarno, Warzywo, Sezonowe Warzywo, Pyszne proste do pudełka, Kulinarne Bezdroża, autorka kultowego profilu @jarzynova, na którym dzieli się swoimi sposobami na absolutnie obłędne jarzynowe dania. Jej kulinarną wrażliwość i niezwykły talent docenił sam Gordon Ramsay.

Zobacz warsztaty

Magda Jarętowska

Warszawa Hoża
Zobacz warsztaty

Kostiantyn Melnyczuk

Warszawa Hoża

Pełen pasji, doświadczony pizzaiolo, specjalizujący się w cieście na pizzę w stylu Napoletana, zdobywca 3.miejsca w mistrzostwach świata pizzy w Rimini w 2023 r. na Campionato del Mondo di Pizza (kategoria Classica Napoletana).

Zobacz warsztaty

Paweł Gnatowski

Warszawa Hoża

Autor konceptu Youmiko Vegan Sushi, pierwszego wegańskiego sushi w Polsce, uznawanego za jedno z najlepszych wegańskich sushi na świecie.
W 2011 r. przejął Youmiko – mały podupadający sushi bar w Krakowie, który przekształcił w jeden z najbardziej znanych lokali sushi w Polsce (czołowe pozycje w rankingu Tripadvisor). Nietypowe menu i liczne eksperymenty, pozwoliły mu gładko przenieść swoje doświadczenie na grunt wegańskiego sushi, gdy sam został weganinem i zdecydował się stworzyć koncept Youmiko Vegan Sushi.

Fot. by nat orce

Zobacz warsztaty

Michał Gniłka

Warszawa Hoża

Do niedawna wegański szef kuchni. Mieszkał na trzech kontynentach. Gotował m.in. dla Stevena Spielberga, Brada Pita czy Keanu Reevs’a. Swoje doświadczenie kulinarne zdobywał w Londynie gotując m.in. w ekologicznych restauracjach, czy na planach filmowych. Szerszej publiczności znany m. in. z kanału Wege Tuba oraz autorskiej rubryki Mickey Rotten w magazynie Usta. Prowadzi szkolenia dla zawodowych kucharzy, którzy chcą zgłębić tajniki kuchni roślinnej w ujęciu restauracyjnym. Uczy także holistycznego aspektu gotowania opartego na dietetyce medycyny chińskiej.

Zobacz warsztaty

Daria Maisiuk i Aleksandra Czaplińska

Warszawa Hoża

Daria Maisiuk i Aleksandra Czaplińska, czyli założycielka i właścicielka (Daria) oraz Head Pastry Chef (Aleksandra) kultowej, trójmiejskiej Eklerowni – pierwszej w Polsce cukierni specjalizującej się w eklerach. Tradycyjne receptury łączą z autorskimi, nietuzinkowymi kompozycjami smakowymi, które na nowo pozwoliły im zdefiniować ten dobrze znany, paryski deser. W ich trójmiejskiej pracowni, każdego dnia powstaje tysiąc ręcznie robionych, eleganckich i oryginalnych eklerów.

Zobacz warsztaty

Cukierniczy Dreamteam

Warszawa Hoża

Jarek Konrady – Pastry Sous Chef hotelu Mercure w Poznaniu, cukiernik z ponad 45. letnim doświadczeniem w tradycyjnym cukiernictwie. Magda Jarętowska – właścicielka butikowego konceptu cukierniczego Znowu Jej Się Upiekło słynącego z perfekcyjnych francuskich makaroników. Daria Maisiuk i Aleksandra Czaplińska, czyli założycielka i właścicielka (Daria) oraz Head Pastry Chef (Aleksandra) kultowej, trójmiejskiej Eklerowni – pierwszej w Polsce cukierni specjalizującej się w eklerach. Tradycyjne receptury łączą z autorskimi, nietuzinkowymi kompozycjami smakowymi, które na nowo pozwoliły im zdefiniować ten dobrze znany, paryski deser. W ich trójmiejskiej pracowni, każdego dnia powstaje ponad tysiąc ręcznie robionych, eleganckich i oryginalnych eklerów.

Zobacz warsztaty

Alfredo Boscolo i Leonardo Masi

Warszawa Hoża

Pochodzący z Florencji Leonardo Masi z wykształcenia jest doktorem polonistyki. Alfredo Boscolo – Wenecjanin – obronił zaś doktorat z z historii Europy. Na codzień możecie ich spotkać w restauracji Culiinaria Italiana po sąsiedzku, na Hożej. Połączyła ich pasja do tradycyjnej, włoskiej kuchni i klasycznych receptur. Zasłynęli kultowym klubem kolacyjnym, gdzie można było nie tylko zjeść najpyszniejsze, najprawdziwsze włoskie dania, ale i zanurzyć się we włoskiej kulturze. Panowie bowiem zwykli na nich odczytywać fragmenty „Boskiej Komedii” Dantego. Napisali też wspólnie najlepszy podręcznik o kuchni włoskiej „Kuchnia Dantego”. Pełen tradycyjnych, lepiej i mniej znanych tradycyjnych receptur, technik, kompozycji i ukochanych przez Włochów produktów.

Zobacz warsztaty

Marcin Zawadzki

Warszawa Hoża

Szef cukierni Kukułka. Laureat Bartolomeo Scappi w Castel San Pietro Terme. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał m. in. w restauracji Antica Corte Pallavicina uhonorowanej gwiazdką Michelin oraz w cukierni Sebastiano Caridi. Odbył szkolenia u Stefano Laghi, Piergiorgio Giorilli, Ezio Marinato czy Omar Busi. Z wykształcenia inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Pasjonat włoskiego cukiernictwa, zwłaszcza ciast drożdżowych. W tworzeniu słodkości kieruje się doborem różnorodnych struktur i smaków oraz nowoczesnymi technikami produkcji.

Zobacz warsztaty