ABC Cukiernictwa

Warszawa Hoża
Czas trwania:
Cykl 8 warsztatów
Prowadzący:
Jarosław Konrady
Kurs cukierniczy od podstaw, składający się z 8 spotkań. Zajęcia będą odbywały się w 3 weekendy (2 x piątek/sobota/niedziela i 1 x sobota/niedziela). Zajęcia w soboty i niedziele będą odbywały się o godz. 10, w piątki o godz. 17.30. Każde z nich potrwa ok. 5 godz. Warsztaty będą składały się z części teoretycznej oraz części praktycznej. Kurs zakończy się egzaminem. Uczestnicy otrzymają dyplom ukończenia kursu sygnowany przez prowadzącego kurs.

Zajęcia nr 1: Ciasto kruche: tarty i tartaletki
Data: 29.10.2021 r.
Godzina: 17:30

Część teoretyczna:

  • Ciasto kruche podstawowe
  • Ciasto kruche wiedeńskie
  • Ciasto kruche błyskawiczne
  • Kruszonki
  • Tarty i tartaletki
  • Rodzaje nadzień, dobór składników, dekorowanie
  • Błędy technologiczne

Część praktyczna:

  • Tarta z musem orzechowo-rumowym Batavia
  • Tarta czekoladowa z mango
  • Tarteletki ze słonym karmelem i jabłkami

Zajęcia nr 2: Bezy
Data: 30.10.2021 r.
Godzina: 10:00

Część teoretyczna:

  • Rodzaje bez: francuska, szwajcarska i włoska
  • Sposoby przygotowania i produkcji bez
  • Pieczenie i suszenie bez
  • Zastosowanie bezy w wyrobach cukierniczych
  • Najczęstsze błędy i wady technologiczne

Część praktyczna:

  • Klasyczna beza Pavlova
  • Tradycyjny Tort Concorde
  • Tarta Cytrynowa z Lemon Curd i bezą włoską

Zajęcia nr 3: Ciasto francuskie
Data: 19.11.2021 r.
Godzina: 17:30

Część teoretyczna:

  • Sposoby przygotowywania ciasta francuskiego
  • Starsze i nowsze sposoby produkcji
  • Sposoby przechowywania ciasta francuskiego
  • Zastosowanie ciasta francuskiego
  • Błędy technologiczne

Część praktyczna:

  • Przygotowanie, wałkowanie ciasta francuskiego
  • Pain au chocolat
  • Croissanty
  • Gruszkowa Tarte Tatin

Zajęcia nr 4: Serniki
Data: 20.11.2021 r.
Godzina: 10:00

Część teoretyczna:

  • Rodzaje serników
  • Procesy technologiczne różnych rodzajów serników
  • Dobór składników i dodatków do serników
  • Błędy technologiczne

Część praktyczna:

  • Klasyczny sernik wiedeński na kruchym spodzie
  • Serniczek jagodowy z galaretką i owocami
  • Tradycyjny sernik nowojorski ze śmietanką cytrynową
  • Sernik baskijski

Zajęcia nr 5: Ciasto drożdżowe i półfrancuskie
Data: 21.11.2021 r.
Godzina: 10:00

Część teoretyczna:

  • Ciasto drożdżowe metodą 1-fazową
  • Ciasto drożdżowe metodą 2-fazową
  • Ciasto półfrancuskie
  • Rodzaje wypieków z ciasta drożdżowego i półfrancuskiego
  • Błędy technologiczne

Część praktyczna:

  • Brioche
  • Klasyczna chałka
  • Skandynawskie cynamonowe Kanelbullary
  • Rogale Marcińskie

Zajęcia nr 6: Ptysie i eklery
Data: 3.12.2021
Godzina: 17:30

Część teoretyczna:

  • Tradycyjne ciasto parzone
  • Modyfikacje ciasta parzonego
  • Zastosowanie ciasta parzonego
  • Błędy technologiczne

Część praktyczna:

  • Klasyczne ptysie z kremem Chantilly
  • Pistacjowe eklery paryskie z kremem mousseline na bazie kremu pâtissière
  • Jarzębinowe eklery paryskie z kremem Diplomat na bazie kremu pâtissière
  • Oryginalne hiszpańskie churrosy

Zajęcia nr 7: Torty
Data: 4.12.2021 r.
Godzina: 10:00

Część teoretyczna:

  • Sposoby przygotowywania biszkoptów
  • Rodzaje tortów i dobór odpowiednich surowców
  • Składanie tortów
  • Wykańczanie
  • Sposoby zdobienia

Część praktyczna:

  • Biszkopty do tortów (jasny i ciemny)
  • Mus z białej palonej czekolady
  • Malinowe cremeux
  • Glaçage czekoladowy (tzw. polewa lśniąca)
  • Oblewanie tortu (glasażowanie)
  • Dekorowanie tortu

Zajęcia nr 8: Czekolada
Data: 5.12.2021 r.
Godzina: 10:00

Część teoretyczna:

  • Historia czekolady
  • Praktyczna wiedza o wykorzystaniu czekolady w cukiernictwie

Część praktyczna:

  • Trufle czekoladowo-truskawkowe z zielonym pieprzem
  • Tabliczki czekoladowe z ulubionymi dodatkami (aromatycznymi przyprawami, bakaliami i płatkami kwiatów)
  • Francuski suflet
  • Zimowe, korzenne praliny z chrupiącą czekoladą

Egzamin
Do egzaminu może przystąpić uczestnik, który wziął udział przynajmniej w 6 zajęciach. Po zakończeniu kursu otrzyma dyplom potwierdzający uczestnictwo w zajęciach.

Cena za cały kurs (8 zajęć): 3900 zł brutto(w tym 23% VAT).

Prowadzący

Jarosław Konrady

Mistrz cukierniczy z prawie 40.letnim doświadczeniem. Pastry Sous Chef hotelu Mercure w Poznaniu. Uczestnik licznych kursów i szkoleń oraz laureat wielu konkursów cukierniczych. Ukończone profesjonalne kursy karmelarskie i czekolady pozwalają mu na rozwijanie jego pasji jaką są cukiernicze dekoracje.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)