Jadalne prezenty

Warszawa Hoża
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Dorota Mrówka
Pachnący cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem grudzień to dla wielu z nas czas świątecznych przygotowań. Zanim wpadniecie w bożonarodzeniowy pęd zapraszamy Was na  warsztaty z przygotowywania jadalnych prezentów. Bez pośpiechu, bez kolejek, bez nerwowej krzątaniny. Przy kubku dobrej herbaty, pod okiem Doroty Mrówki - czarodziejki od pięknego i zdrowego jedzenia przygotujecie unikatowe, świąteczne upominki. W programie m. in. sztosowe bezglutenowe pierniki, śliwkowe praliny z masłem orzechowym czy świąteczna granola z kaszą gryczaną.

Jak co roku w grudniu zapraszamy Was na świąteczne warsztaty z przygotowywania domowych, jadalnych prezentów. Pod okiem Prowadzącej – Doroty Mrówki, szefowej kuchni roślinnej Polnej Mrówki, znanej z kultowego Think Love Juice, przygotujecie 5 jadalnych upominków, którymi będziecie mogli obdarować swoich najbliższych w nadchodzące Święta. Na zajęciach porozmawiamy też o kuchni codziennej. Dorota podpowie Wam jak gotować i planować posiłki, by nie spędzać w kuchni wielu godzin i by za pomocą kilku składników móc wyczarowywać zdrowe, pełnowartościowe i cieszące oko posiłki. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu Zero Waste, które z łatwością będziecie mogli wykorzystać w swoim codziennym gotowaniu. Na warsztatach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.).

W programie:

  • Śliwkowe praliny z masłem orzechowym i cynamonem
  • Bezglutenowe pierniki
  • Wegańskie pate grzybowe w słoiku
  • Świąteczna granola z kaszą gryczaną, cynamonem, suszonymi śliwkami, płatkami owsianymi i orzechami włoskimi
  • Domowa przyprawa do piernika

Wszystkie przygotowane na zajęciach upominki będziecie mogli skosztować na miejscu, bądź zapakować w piękne, świąteczne opakowania, by móc je wręczyć swoim Bliskim w nadchodzące Święta. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar.

 

Prowadzący

Dorota Mrówka

Szefowa kuchni roślinnej Polnej Mrówki. W przeszłości stała za sterami kultowego Think Love Juice na Saskiej Kępie, w którym to ukształtowała swoją bezkompromisową kuchnię bez soli, cukru i nabiału. Ma szczególną słabość do kaszy i sezonowych warzyw, z których przygotowuje prawdziwe cuda. Mistrzyni stylu. Jej dania nie tylko wspaniale smakują, ale wyglądają jak kulinarne arcydzieła, które z powodzeniem mogłyby znaleźć się w najzacniejszych galeriach sztuki na całym świecie.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)