Zapraszamy Was na warsztaty poświęcone ekonomii kulinarnej. Zajęcia poprowadzi Jagna Niedzielska – prekursorka idei Zero Waste w Polsce, prowadząca program Bez reszty. Kuchnia Zero Waste. Podczas spotkania nauczycie się: jak planować zakupy, jak kupować i przechowywać żywność: poznacie zasady mrożenia, dowiecie się jakie opakowania wykorzystywać do przechowywania jedzenia, jak czytać daty ważności i przydatności produktów. Poznacie również sekrety minimalizowania strat w kuchni i kulinarnego recyklingu. Prowadząca opowie Wam także jak kompostować to, co zostało. Na zajęciach pracować będziecie indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) i przygotujcie 4 dania.
W programie:
- Sałatka z kiszonych warzyw z kaszą gryczaną (3 przepisy na kiszenie: buraki, marchewki, szalotki)
- Falafele z dużą ilością zwiędłych ziół w picie kefirowej i sosem z łodyg ziołowych
- Ravioli robione domowym, włoskim sposobem nadziewane warzywami z rosołu z 30. minutowym wywarem na palonych warzywach i grzybach
- Baba drożdżowa wilgotna od tłuczonych ziemniaków, pieczona w puszce po pomidorach z lukrem marchewkowym
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar lub lemoniada.