Zajęcia nr 1: Monitorowanie, czyli prewencja przed marnowaniem żywności i pieniędzy
Data: 6.10.2023 r.
Godzina: 18:00
Część teoretyczna:
- Ogólny zarys kuchni #zerowaste oraz kuchni budżetowej
- Jak monitorowanie wpływa na lepszą organizację w kuchni, ile możemy zaoszczędzić
- Mity na temat kuchni zero waste
- Jak monitorować za pomocą telefonu oraz arkuszy i na jakie miejsca zwracać uwagę
- Dodatek: arkusz do monitorowania dla każdego uczestnika oraz waga
Część praktyczna:
- Domowy labneh z dynią
- Gołąbki z czerwonej kapusty
- Crème brûlée z tostami francuskimi
Zajęcia nr 2: Planowanie, czyli prewencja przed marnowaniem żywności i pieniędzy
Data: 7.10.2023 r.
Godzina: 18:00
Część teoretyczna:
- Planowanie posiłków na tydzień (+ arkusz dla każdego uczestnika)
- Planowanie zakupów (+ arkusz dla każdego uczestnika)
- Opakowania: co w czym jak, na ile i dlaczego (+ zestaw materiałów dla każdego uczestnika)
Część praktyczna:
- Spektakularna focaccia z resztkami warzyw
- Bezbłędny roślinny kotlet mielony
- Racuchy z jabłkiem z kompotem
Zajęcia nr 3: Zakupy, czyli prewencja przed marnowaniem żywności i pieniędzy
Data: 13.10.2023 r.
Godzina: 18.00
Część teoretyczna:
- Jak robić zakupy i o czym pamiętać w trakcie zakupów
- Na jakie chwyty marketingowe warto być czujnym
- Jak wygląda certyfikacja produktów ekologicznych i co to znaczy, że produkt pochodzi z certyfikowanych źródeł
- Kuchnia sezonowa, co to znaczy i dlaczego warto sięgać po produkty sezonowe
Mięso i ryby, na co zwracać uwagę
Część praktyczna:
- Galette z sezonowymi dodatkami
- Śniadaniowy placek z siemienia lnianego z sezonowymi dodatkami
- Scones z konfiturą z sezonowych owoców i daktyli
Zajęcia nr 4: Jak zwiększyć spożywanie warzyw i ograniczyć spożywanie produktów zwierzęcego pochodzenia
Data: 14.10.2023 r.
Godzina: 18:00
Część teoretyczna:
- Podział warzyw na kolory
- Podział warzyw na sezony (+ arkusz z kalendarzem sezonowości warzyw i owoców)
- Dane na temat spożywania warzyw i owoców przez Polaków
- Techniki budowania roślinnego jadłospisu
Część praktyczna:
- Szybka pasta z sosem z pieczonych warzyw i varmezanem
- Fasolka cacio e pepe
- Obłędne wytrawne crumble ze szpinaku
Zajęcia nr 5: Energooszczędne używanie sprzętów kuchennych, czyli jak mądrze korzystać z kuchni i nie przepłacać
Data: 20.10.2023 r.
Godzina: 18:00
Część teoretyczna:
- Koszt pracy domowych sprzętów w kuchni
- Jak zminimalizować koszt ich pracy
- Jak planować pracę domowych sprzętów
- Jak gotować wydajniej
Część praktyczna:
- Zupa Ogrodniczka, czyli słynna zupa nic
- Tajemniczy chleb z chleba
- Pasta Alfredo z kalafiora
Zajęcia nr 6: Przechowywanie żywności, czyli to co stoi na straży bezpieczeństwa i niemarnowania żywności
Data: 21.10.2023 r.
Godzina: 18:00
Część teoretyczna:
- Jak przechowywać żywność w lodówce
- Jak przechowywać żywność w szafkach kuchennych
- Jak przechowywać żywność w zamrażalniku
Część praktyczna:
- Spektakularny chowder z popcornu
- Smażona feta z żurawiną, cytryną i oliwkami
- Comfort food’owa cheesy fasolka ze szpinakiem i pomidorami
- Kultowy monkey bread
Zajęcia nr 7: Żywność przetworzona, czy każda jest zła i jak czytać etykiety produktów spożywczych
Data: 27.10.2023 r.
Godzina: 18:00
Część teoretyczna:
- Czym jest żywność przetworzona
- Przykłady dobrej żywności przetworzonej
- Na jaką przetworzoną żywność uważać
- Jak czytać etykiety produktów
Część praktyczna:
- Ziemniaki z piekarnika jak z ogniska z chilli sin carne
- Różowe bułki z różowym burgerem i różowym majonezem
Zajęcia nr 8: Oszczędności, czyli na jakich produktach można oszczędzać, a na jakich zdecydowanie nie
Data: 28.10.2023 r.
Godzina: 18:00
Część teoretyczna:
- Jak i gdzie kupować jakościowe produkty
- Jakie produkty wybierać
- Które produkty warto kupować na wagę i gdzie to robić
- Jaka żywność jest najczęściej podrabiana?
Część praktyczna:
- Falafele z pastą z awokado i ciecierzycy
- Knedle z grzybami i szpinakiem
- Domowa chałwa
- Bulion z „resztek”