Na zajęciach przekonacie się, że jedzenie na pocieszenie nie musi być niezdrowe czy wysokokaloryczne, by uwalniać swe kojące moce. Porozmawiacie o najpopularniejszych comfort foodowych daniach. Dowiecie się, dlaczego jedzenie ma tak duży wpływ na nasz nastrój i samopoczucie. Nauczycie się gotować potrawy, z którymi żadne smutki nie będą Wam straszne. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei #zerowaste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie 4 comfort foodowe dania.
W programie:
-
Aksamitna, kremowa zupa z sezonowych warzyw z chrupiącym chorizo
-
Rumiane, czosnkowe grzanki z chleba na zakwasie z salsą z dojrzałych pomidorów, oliwy i anchois
-
Domowy kebab – proste pieczone kofty z pomidorami i kuminem z lawaszem i sałatką ziołową z sumakiem
-
Smażone syrniki z sosem owocowym i kwaśną śmietaną
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, ekologiczne herbaty i zioła z Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.
VEGE! Jeśli chciałbyś wziąć udział w zajęciach, a nie jesz mięsa – daj znać, sprawdzimy co da się zrobić.