ABC kaczki

Warszawa Hoża
Od kilku sezonów kaczka pozostaje jednym z ulubionych mięs szefów kuchni. Cenią ją nie tylko za smak, ale przede wszystkim za uniwersalność. Sprawdza się i w tradycyjnych pieczeniach, modnych sałatkach, wrapach czy orientalnych kompozycjach tj. ramen, spring rollsy oraz pad thai. Uchodzi za mięso dość trudne w przygotowaniu, które łatwo zepsuć np. zbyt długą lub nieodpowiednią obróbką termiczną. Zapraszamy Was na warsztaty ABC kaczki z Sebastianem Olmą, utytułowanym szefem kuchni restauracji Belvedere, który doświadczenie zdobywał m. in. w restauracjach Toma Aikensa i Gordona Ramsaya w Londynie.

Na zajęciach nauczycie się porcjowania, luzowania i filetowania kaczki. Poznacie różne techniki jej przygotowania: smażenie, gotowanie, pieczenie i duszenie. Dowiecie się, gdzie kupować dobrej jakości kaczkę i na co zwracać uwagę kupując. Każdy z uczestników będzie pracował indywidualnie. Otrzyma jedną kaczkę i nauczy się jej rozbioru i podziału na elementy: podroby, pierś, udko, korpus, skrzydełka. Z przygotowanych części ugotowane zostaną 3 dania.

W programie:

  • Ramen na kaczym bulionie z noodlami, boczniakami, dymką i prażonym sezamem
  • Smażona pierś kaczki z żółtą cykorią w sosie miodowo-imbirowym z białymi szparagami i francuską musztardą
  • Kacze udko faszerowane grzybami w szynce parmeńskiej z ziołowym pesto i wiosennymi warzywami

Spotkanie zakończy się degustacją przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar.

Prowadzący

Sebastian Olma

Szef kuchni restauracji Zielony Niedźwiedź w Warszawie. Wcześniej executive Chef w Hotelu Pałac Mała Wieś. Znany z kuchni Dzień Dobry TVN. Zwycięzca II edycji programu Top Chef. Wcześniej szef kuchni w restauracjach: Belvedere w Łazienkach Królewskich, Sketch w Teatrze Wielkim, Cafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie (Knajpa Roku 2015 wg. Gazety Wyborczej) oraz w Restauracji Wilcza 50. Doświadczenie kulinarne zdobywał m.in. u tak znanych szefów kuchni jak Gordon Ramsay i Tom Aikens – w którego słynnej londyńskiej restauracji miał okazję pracować.

Management: CookUp Talents: e-mail: kontakt@sebastianolma.com, tel. 695893718

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)