Absolutny Król #summerchill’wych klimatów!
O jego zbawiennych mocach w upały pisała parę tygodni temu Ola z @natematpiekna Tego lata też @polewrosole absolwentka Wegańskiej Akademii Kulinarnej wbrew temu, co w papierach zalecają uprawiać nad Wisłą wyhodowała swoją pierwszą arbuzową eko uprawę! #duma
Mamy dla Was dziś turbo sztos prosto z kuchni @m.a.kepinski naszego guru od fermentacji i kuchni #lesswaste Arbuzowe #zerowaste czyli 7 pomysłów jak wykorzystać to, co na codzień ląduje w koszu
Jeśli chcemy wykorzystać arbuzowe resztki, po zjedzeniu czerwonej części musimy – za pomocą obieraczki – pozbyć się zielonej skórki, która jest bardzo twarda i zachować jedynie białą część arbuza, która jest soczysta i w smaku przypomina ogórka.
1. Arbuzowe tzatziki
Obrane białe części arbuza zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekane liście mięty, gęsty jogurt naturalny, posiekany czosnek i oliwę z oliwek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. W podobny sposób możemy wykorzystać arbuza do przygotowania mizerii.
2. Lemoniada arbuzowa
Przy pomocy sokowirówki wycisnąć sok z obranych odpadów z arbuza. Wymieszać sok z wodą gazowaną w proporcjach 1 część soku : 2 części wody gazowanej. Dodać zgniecione liście melisy, drobno pokrojone limonki i solidną łyżkę ulubionego miodu. Podawać oczywiście schłodzoną lub z kostkami lodu.
3. Granita arbuzowa
Podobnie jak przy lemoniadzie wpierw wyciskamy sok z obranych odpadów z arbuza. Następnie dodajemy solidną porcję soku z cytryny (można użyć też tartej skórki) oraz ulubiony miód w proporcji 5 części soku : 1 część miodu. Wymieszać i wstawić do zamrażarki. Przed podaniem zeskrobać granitę widelcem lub zblendować ją ręcznym blenderem.
4. Konfitura arbuzowa
Obrane odpady z arbuza zetrzeć na tarce. Umieścić w garnku i dodać cukier w stosunku 3 części arbuza : 1 część cukru. Dolać sok pomarańczowy w takiej samej ilości, co arbuza. Dodać przyprawy tj. gwiazdki anyżu, laska wanilii i cynamon. Można równieć dodać solidną garść rodzynek. Gotować początkowo na dużym ogniu, aby całość się zagotowała, a następnie przez kilka godzin na małym, często mieszając, aby uzyskać konsystencję dżemu. Wykorzystać od razu do gofrów, naleśników lub bazę do lemoniad. Dżem można pasteryzować.
5. Małosolny arbuz
Obrane odpady z arbuza pokroić na kawałki wielkością przypominające ogórki gruntowe. Umieścić w słoiku wraz z koprem, chrzanem, czarnuszką i czosnkiem. Przygotować klasyczną zalewę na zimno pamiętając, że na 1 l wody używamy 1 łyżki soli. Zalać słój, dokładnie zakręcić i umieścić w ciepłym miejscu. Po 2-3 dniach możemy się cieszyć smakiem arbuza. Aby urozmaicić przepis można również dodać do arbuza chilli lub curry.
6. Nuggetsy z arbuza
Obrane odpady z arbuza umieścić w misce i doprawić sosem sojowym, wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Wymieszać dokładnie i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 50 minut. Odstawić do ostygnięcia. Następnie panierować arbuza w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej lub panko. Smażyć na głębokim tłuszczu i podawać ze smakowymi majonezami lub ulubionymi sosami.
7. Chłodnik z arbuza na słodko
Obranego arbuza pokroić w drobną kostkę i zblanszować przez minutę we wrzącej wodzie. Następnie wymieszć maślankę ze zsiadłym mlekiem. Dodać ulubione owoce: borówki, jagody, maliny itp. Doprawić miodem i wymieszać z siekaną melisą. Pyszny ze smażoną na maśle chałką!