Przejdź do treści

Jak zrobić tacos idealne? 10 rad od Isabel Balderas

Kwintesencja kuchni meksykańskiej. Kultowe danie, które doczekało się nawet serialu na Netflixie. Wyraziste, barwne i różnorodne. Specjalnie z okazji Dia de los Muertos, Isabel Balderas – szefowa kuchni Dos Tacos zdradza jak zrobić idealne tacos.

1. Samodzielnie przygotowana tortilla kukurydziana to klucz do sukcesu! Można ją przygotować z białej, żółtej, fioletowej, a nawet czarnej kukurydzy!
2. Warto przygotować odpowiednie adobo, czyli marynatę do mięsa. Duża ilość ziół, pomarańczy i suszonych papryk sprawią, że mięso będzie smakowało tak, jak w Meksyku.
3. Nie zapominajmy o dodatkach! W przypadku prawdziwie meksykańskiego taco must have to: kaktus, batat i fasola.
4. Im większa różnorodność tym lepiej! Warto dodać świeże warzywa, takie jak np. chrupiąca rzodkiewka, świeża cebula, czy soczysta sałata.
5. Bardzo ważnym elementem tacos jest dobra, intensywna salsa. Najlepiej przygotowana z mieszanki papryczek: jalapeño, chipotle i habañero.
6. Nie przesadzajcie z dużą ilością farszu. Przeładowane taco ciężko zjeść.
7. Pamiętajcie o limonce! Podkreśla smak prawdziwego taco i orzeźwia. Bez choćby kawałka limonki taco jeść nie wolno!
8. Obowiązkowy punkt programu: kolendra! Tacosy będą nie tylko kolorowe, ale też o wiele smaczniejsze!
9. Taco zawsze jemy rękami, najlepiej na stojąco i bez brudzenia – jak profesjonaliści!
10. Zaleca się łączyć je z cerveza, tequilą lub mezcalem.

A teraz petarda! Oryginalne przepisy Isabel Balderas na kukurydziane tortille, salsę oraz oryginalną meksykańską marynatę do najbardziej kultowego Taco El Pastor

Tortilla kukurydziana
Składniki na 4 porcje:
200 g mąki kukurydzianej Maseca lub mąki z niebieskiej kukurydzy
400 ml wody
1 szczypta soli

Mąkę kukurydzianą wymieszać z solą i letnią wodą. Wyrobić ciasto i podzielić na 4 kulki. Ciasto prasować za pomocą 2 desek do krojenia i folii spożywczej. Zgrillować na suchej patelni przez 1 minutę z każdej strony.

Salsa taquera
Składniki na 4 porcje:
400 g tomatillo
1 pomidor
2 papryczki chipotle
2 ząbki czosnku
1/4 cebuli
1 pęczek kolendry
Sól

Czosnek, tomatillo, pomidor i chipotle zblendować, dodać posiekaną cebulę i kolendrę. Doprawić solą.

Marynata do Taco w stylu al Pastor Składniki na 4 porcje: 1/2 papryczki chili pasilla, 1 ząbek czosnku, 50 ml soku ananasowego, 10 g achiote, oregano, 1/2 łyżeczki octu jabłkowego

Najczęściej spotykane dodatki do taco, to: polędwica wieprzowa, rostbef, filet z dorsza lub farsz warzywny z kaktusem.

Zatem do dzieła! Czas na Taco Party!

Dodaj komentarz