Przejdź do treści

Jeśli myślicie, że o pomidorach wiecie już wszystko, przeczytajcie to koniecznie! Pomidorowy poradnik prosto ze zdrowej kuchni Michała Lachura!

Nie wiem jak Wy, ale my naprawdę czekamy na nie cały rok. Szanujemy rytm natury i zimą przerzucamy się na warzywa korzeniowe, a importowanym z najodleglejszych zakątków świata pomidorom mówimy zdecydowane nie! Gdy tylko pojawią się te lokalne z naszych sprawdzonych źródeł – tracimy głowę. Bawole serca, daktylowe, gargamele, malinowe, san marzano, koktajlowe, zielone, żółte, czerwone. To nasza totalna słabość! Lądują absolutnie w każdej potrawie od czerwca do października. A gdy zbliża się koniec sezonu, ładujemy je w słoiki ile tylko się da. 

Tego lata, na zajęciach z kuchni roślinnej dowiedzieliśmy się, że najwięcej aromatu i smaku mają… pomidorowe ogonki. Od tego czasu, zgodnie zaleceniami Michała Lachura, nie wyrzucamy ich, a dorzucamy do wszelkich bulionów, sosów czy zup! Czy wiecie, że nasze ukochane pomidory dotarły do Europy dopiero w XVI w.? Oryginalnie pochodzą bowiem z gór Peru, gdzie do dziś rośnie roślina, od której wywodzą się wszystkie gatunki pomidorów na świecie. Jej owoce są wielkości jagody i porastają dziko wzgórza Andów. Przy końcówce sezonu, przepytaliśmy naszego eksperta od zdrowej kuchni o temat pomidorów. Oto nasz pomidorowy poradnik prosto z wegańskiej kuchni Michała Lachura:

  1. Pomidory jako jedne z niewielu owoców (tak tak, pomidory to owoce, a nie warzywa – mają bowiem pestki!), których długie gotowanie lub duszenie zwiększa ilość wartości odżywczych – w tym konkretnym przypadku, bardzo silnego antyoksydantu – likopenu, który opóźnia procesy starzenia!
  2. Wybierając pomidory kieruj się kolorem. Te o najciemniejszym kolorze i najmniejsze mają najwięcej wartości odżywczych! 
  3. Pomidory dłużej i lepiej przechowują się, jeśli trzymamy je ogonkami do dołu! 
  4. Jeśli oczyścimy i wysuszymy pestki z pomidorów możemy ich użyć do domowej hodowli pomidorów na balkonie lub w ogrodzie.
  5. Skórę z pomidorów można wysuszyć w suszarce do warzyw (te do suszenia grzybów nadają się najlepiej) i zmielić na esencjonalny proszek, który wzbogaci nasze dania o smak umami.
  6. Jeśli chcecie zrobić kiszone pomidory, używajcie tylko te jędrne o zwartej konsystencji. Te przejrzałe zdecydowanie lepiej sprawdzą się w sosach i zupach bądź pomidorowych koktajlach.
  7. Po zerwaniu pomidory powinny być przechowywane w chłodnym miejscu w cieniu -promienie słoneczne zmniejszają bowiem zawartość witaminy C. Ale uwaga! Nie przechowujcie ich w lodówce, gdzie tracą one powoli swój smak!
  8. Niedojrzałe pomidory można przechowywać razem z jabłkiem, aby naturalnie przyspieszyć proces ich dojrzewania.
  9. Nie wyrzucajcie ogonków pomidorów, mają bowiem najwięcej pomidorowego smaku. Załóżcie sobie tak zwane „bulionowe torebki”, gdzie możecie wrzucać to, co normalnie trafiłoby do kosza: pomidorowe ogonki, łodygi ziół czy obierki z warzyw. Torebki można mrozić, a gdy przyjdzie czas ich zawartość wykorzystać do przygotowania esencjonalnych bulionów, wywarów, czy sosów.
  10. Liście pomidorów są toksyczne w dużych ilościach (ponad 0,5 kg). W małych ilościach zawarte w nich fitozwiązki pomagają obniżyć poziom cholesterolu*

———————————————————————————————————————————————-
*Mendel Friedman, Analysis of biologically active compounds in potatoes (Solanum tuberosum), tomatoes (Lycopersicon esculentum), and jimson weed (Datura stramonium) seeds, 25 May 2004

Dodaj komentarz