Na zajęciach nauczycie się porcjowania, luzowania i filetowania kaczki. Poznacie różne techniki jej przygotowania: smażenie, gotowanie, pieczenie czy duszenie. Dowiecie się, gdzie kupować dobrej jakości kaczkę i na co zwracać uwagę kupując. Każdy z uczestników będzie pracował indywidualnie. Otrzyma jedną kaczkę i nauczy się jej rozbioru i podziału na elementy: podroby, pierś, udko, korpus, skrzydełka. Z przygotowanych części ugotowane zostaną 4 dania.
W programie:
- Carpaccio z piersi kaczki z fenkułem gotowanym w pomarańczach z ziarnem kolendry i czarną soczewicą z imbirem
- Rosół korzenny z palonej kaczki z lanymi kluskami z lubczykiem ze śliwkami z boczkiem
- Udko confit z risotto z szafranem i słodkim sosem z czerwonego wina
- Pierogi z kaczką i kapustą kiszoną z sosem z ogórka kiszonego
Spotkanie zakończy się degustacją przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar lub lemoniada.