Akademia Wzmacniania Odporności

Warsztaty online
Początek:
18:00
Czas trwania:
5 spotkań po ok. 90 min.
Prowadzący:
Michał Lachur
Wyobraźcie sobie dzień rozpoczęty od jaglanego budyniu z sokiem z czarnego bzu i cykoriowej kawy według Kuchni 5 Przemian. Na obiad rozgrzewający, wzmacniający wegański Power Rosół z grzybami shiitake, imbirowo-czosnkowy stir-fry z tofu lub burrito z czarną fasolą, jarmużem i orkiszem. A na deser domowe praliny czekoladowe bez cukru. Do tego odżywcze napary ziołowe i kiszonki. Brzmi dobrze, prawda? 25 listopada startuje pierwsza w Polsce Akademia Wzmacniania Odporności - kulinarno-dietetyczny kurs online, na którym nauczycie się skutecznie budować swoją odporność. Zajęcia będą odbywały się raz w tygodniu i poprowadzi je wegański szef kuchni Michał Lachur.

Kurs kulinarny online, składający się z 5 spotkań online. Zajęcia będą odbywały się raz w tygodniu w środy, począwszy od 25.11 do 16.12. Każde z nich potrwa ok. 90 min. Zajęcia będą składały się z części teoretycznej związanej z procesem budowania odporności przy wykorzystaniu diety odpornościowej oraz części praktycznej, na której uczestnicy zajęć nauczą się przygotowywać zdrowe, wegańskie dania wzmacniające odporność. Podczas każdego spotkania będzie możliwość zadawania pytań prowadzącemu na bieżąco (czat). Po za zakończeniu również krótka sesja poświęcona Waszym pytaniom i odpowiedzi prowadzącego.

Istnieje możliwość dostarczenia produktów przed każdymi zajęciami. Obszary możliwych dostaw można sprawdzić tutaj: https://cateringtransport.pl/strefy-dostaw lub http://goodspeed.pl/obszar-dzialania Koszt dostawy produktów (porcje dla 2 osób) na cały kurs to w przypadku Warszawy 350 zł, a w przypadku pozostałych miejsc na terenie kraju 500 zł. Produkty dostarczane są przez każdymi zajęciami. W przypadku zainteresowania prosimy o kontakt: studio@cookup.pl

Jeżeli uczestnik nie będzie mógł wziąć udziału w spotkaniu, będzie miał dostęp do zarejestrowanego materiału. Wszystkim uczestnikom zostaną udostępnione listy zakupów oraz przepisy na przygotowywane dania.

Zajęcia nr 1
Data: 25.11.2020 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 80-90 min.

Temat zajęć: Antyoksydanty, witaminy i minerały kluczowe dla zdrowego układu odpornościowego

Część teoretyczna:

  • Jak działa układ odpornościowy
  • Co wpływa na naszą odporność – czynniki zewnętrzne oraz wewnętrzne
  • Czym są antyoksydanty, wolne rodniki i co określa skala ORAC
  • Minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego
  • Witaminy wzmacniające naszą odporność

Część praktyczna:

  • Smoothie Bomba Witaminowa
  • Tęczowy Buddha Bowl śniadaniowy z szybką granolą z patelni

Zajęcia nr 2
Data: 2.12.2020 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 80-90 min.

Temat zajęć: Antyseptyki. Żywność o działaniu bakterio-, wiruso- i grzybobójczym

Część teoretyczna:

  • Antyseptyki – czym są i jak działają na nasz organizm
  • Antybiotyki w medycynie ludowej przed wynalezieniem lekarstw
  • Niebezpieczeństwa związane z nadużywaniem antybiotyków (również tych pochodzących z naturalnych źródeł)
  • Podział żywności ze względu na działanie bakterio-, wiruso- i grzybobójcze

Część praktyczna:

  • Imbirowo-czosnkowe stir-fry z tofu
  • Budyń jaglany z sokiem z czarnego bzu z szybką konfiturą śliwkowo-imbirową bez cukru

Zajęcia nr 3
Data: 9.12.2020 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 80-90 min.

Temat zajęć: Prebiotyki i probiotyki w walce o silny układ immunologiczny

Część teoretyczna:

  • Czym są prebiotyki, probiotyki i synbiotyki
  • Jelita walka dobra ze złem ? – dlaczego ważna jest odpowiednia podaż dobrych bakterii probiotycznych
  • Wpływ probiotyków na stan układu odpornościowego
  • Czym są bakterie kwasu mlekowego i przegląd tradycji kiszenia z różnych stron świata
  • Czym żywią się „dobre” bakterie i gdzie ich szukać w pożywieniu, czyli kilka słów o prebiotykach

Część praktyczna:

  • Kawa cykoriowa według 5 przemian
  • Domowy zakwas z buraków
  • Burrito z czarną fasolą, jarmużem i orkiszem

Zajęcia nr 4
Data: 14.12.2020 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 80-90 min.

Temat zajęć: Stres i jego wpływ na układ immunologiczny. Dieta antystresowa

Część teoretyczna:

  • Jak działa stres i jak wpływa na naszą odporność
  • Antyoksydanty w walce ze stresem
  • Wpływ snu, aktywności fizycznej i medytacji na poziom stresu
  • Minerały i witaminy z naturalnych źródeł wspomagające walkę ze stresem
  • Żywność powodujące wzrost napięć i stanów lękowych
  • Napary i herbatki ziołowe łagodzące napięcia nerwowe

Część praktyczna:

  • Napary relaksujące
  • Domowe praliny czekoladowe bez cukru
  • Regenerująca zupa z 3 soczewic

Zajęcia nr 5
Data: 16.12.2020 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 80-90 min.

Temat zajęć: Domowe sposoby walki z infekcjami oraz dieta rekonwalescencyjna po chorobie

Część teoretyczna:

  • Najważniejsze zasady podczas rekonwalescencji
  • Domowe sposoby na wzmocnienie
  • Dieta podczas infekcji
  • Produkty przeciwzapalne występujące w pożywieniu
  • Nawadnianie podczas choroby

Część praktyczna:

  • Napar z kurkumy z czarnym pieprzem i goździkami
  • Wegański power rosół z grzybami shiitake

Prowadzący

Michał Lachur

Szef kuchni kultowego Organic Corner Food Store & Bistro na warszawskim Mokotowie. W 2015 r. Organic Corner uzyskał tytuł Najlepszego Sklepu z Żywnością Ekologiczną w Polsce. Gotuje światowo i niebanalnie. W swojej wegańskiej kuchni łączy smaki kuchni świata z żywnością funkcjonalną tzw. super foods. Pasjonat medycyny żywienia, biegania i języka jidysz.

Management: CookUp Talents: e-mail: studio@cookup.pl, tel. 695893718

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)