Kurs kulinarny online, składający się z 5 spotkań online. Zajęcia będą odbywały się raz w tygodniu w środy, począwszy od 25.11 do 16.12. Każde z nich potrwa ok. 90 min. Zajęcia będą składały się z części teoretycznej związanej z procesem budowania odporności przy wykorzystaniu diety odpornościowej oraz części praktycznej, na której uczestnicy zajęć nauczą się przygotowywać zdrowe, wegańskie dania wzmacniające odporność.
Zajęcia nr 1
Data: 25.11.2020 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 80-90 min.
Temat zajęć: Antyoksydanty, witaminy i minerały kluczowe dla zdrowego układu odpornościowego
Część teoretyczna:
- Jak działa układ odpornościowy
- Co wpływa na naszą odporność – czynniki zewnętrzne oraz wewnętrzne
- Czym są antyoksydanty, wolne rodniki i co określa skala ORAC
- Minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego
- Witaminy wzmacniające naszą odporność
Część praktyczna:
- Smoothie Bomba Witaminowa
- Tęczowy Buddha Bowl śniadaniowy z szybką granolą z patelni
Zajęcia nr 2
Data: 2.12.2020 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 80-90 min.
Temat zajęć: Antyseptyki. Żywność o działaniu bakterio-, wiruso- i grzybobójczym
Część teoretyczna:
- Antyseptyki – czym są i jak działają na nasz organizm
- Antybiotyki w medycynie ludowej przed wynalezieniem lekarstw
- Niebezpieczeństwa związane z nadużywaniem antybiotyków (również tych pochodzących z naturalnych źródeł)
- Podział żywności ze względu na działanie bakterio-, wiruso- i grzybobójcze
Część praktyczna:
- Imbirowo-czosnkowe stir-fry z tofu
- Budyń jaglany z sokiem z czarnego bzu z szybką konfiturą śliwkowo-imbirową bez cukru
Zajęcia nr 3
Data: 9.12.2020 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 80-90 min.
Temat zajęć: Prebiotyki i probiotyki w walce o silny układ immunologiczny
Część teoretyczna:
- Czym są prebiotyki, probiotyki i synbiotyki
- Jelita walka dobra ze złem ? – dlaczego ważna jest odpowiednia podaż dobrych bakterii probiotycznych
- Wpływ probiotyków na stan układu odpornościowego
- Czym są bakterie kwasu mlekowego i przegląd tradycji kiszenia z różnych stron świata
- Czym żywią się „dobre” bakterie i gdzie ich szukać w pożywieniu, czyli kilka słów o prebiotykach
Część praktyczna:
- Kawa cykoriowa według 5 przemian
- Domowy zakwas z buraków
- Burrito z czarną fasolą, jarmużem i orkiszem
Zajęcia nr 4
Data: 14.12.2020 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 80-90 min.
Temat zajęć: Stres i jego wpływ na układ immunologiczny – dieta antystresowa
Część teoretyczna:
- Jak działa stres i jak wpływa na naszą odporność
- Antyoksydanty w walce ze stresem
- Wpływ snu, aktywności fizycznej i medytacji na poziom stresu
- Minerały i witaminy z naturalnych źródeł wspomagające walkę ze stresem
- Żywność powodujące wzrost napięć i stanów lękowych
- Napary i herbatki ziołowe łagodzące napięcia nerwowe
Część praktyczna:
- Napary relaksujące
- Domowe praliny czekoladowe bez cukru
- Regenerująca zupa z 3 soczewic
Zajęcia nr 5
Data: 16.12.2020 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 80-90 min.
Temat zajęć: Domowe sposoby walki z infekcjami oraz dieta rekonwalescencyjna po chorobie
Część teoretyczna:
- Najważniejsze zasady podczas rekonwalescencji
- Domowe sposoby na wzmocnienie
- Dieta podczas infekcji
- Produkty przeciwzapalne występujące w pożywieniu
- Nawadnianie podczas choroby
Część praktyczna:
- Napar z kurkumy z czarnym pieprzem i goździkami
- Wegański power rosół z grzybami shiitake