Akcja fermentacja: kombucha

Warszawa Hoża
Szturmem zdobywa serca miłośników dobrego smaku na całym świecie. Popijają ją i amatorzy zdrowego odżywiania, zafascynowani jej właściwościami prozdrowotnymi i bohaterowie popularnych seriali na Netflixie, którzy zdaje się na dobre porzucili wszechobecną dotychczas kawę. Pojawia się dosłownie wszędzie: od wyznaczających trendy eko sklepów ze zdrową żywnością, poprzez lokalne targi, osiedlowe sklepy czy modne, kulinarne koncepty po obu stronach globu. Znana – także w Polsce - od tysięcy lat, teraz przechodzi prawdziwy renesans. Zapraszamy Was na warsztaty z przygotowania królowej sezonu - kombuchy. Przewodnikiem po świecie fermentowanej herbaty będzie Michał Kępiński, kucharz zakochany w kiszonkach i skandynawskiej kulturze kulinarnej, który doświadczenie kulinarne zdobywał m. in. w restauracjach KOKS (2 gwiazdki Michelin, Wyspy Owcze) i Maaemo (3 gwiazdki Michelin, Oslo). Na warsztatach przygotujecie 3 rodzaje kombuchy oraz taco z tofu glazurowanym w kombuchy z wędzoną papryką i kaparowym majonezem.

Na zajęciach zgłębicie tajniki przygotowania fermentowanej herbaty w domowych warunkach. Poznacie jej historię i prozdrowotne właściwości. Pod okiem prowadzącego nauczycie się krok po kroku przygotowywać ją w domowym zaciszu. Dowiecie się czym są symbiotyczne kultury bakterii i drożdży (SCOBY). Poznacie też sposoby na wyhodowanie grzybka herbacianego w domu. Prowadzący zapozna Was z procesami fermentacji, które zachodzą w trakcie przygotowania kombuchy. Opowie w jakich warunkach hodować domową fermentowaną herbatę oraz jakich akcesoriów, produktów i naczyń do tego używać. Poznacie najczęstsze błędy w przygotowaniu kombuchy oraz sposoby, by ich unikać. Dowiecie się również na co zwracać uwagę kupując gotową kombuchę i jak rozpoznawać jej jakość. Na warsztatach, pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie 3 rodzaje kombuchy oraz 1 danie.

W programie:

  • Imbirowa kombucha na zielonej herbacie z anyżem i wanilią
  • Jabłkowa kombucha z suszonymi kwiatami bzu, żurawiną i daktylami
  • Kombucha z pieczoną gruszką, kombu, rodzynkami i świeżą bazylią
  • Kukurydziane taco z tofu glazurowanym w kombuchy, panierowaną cebulą z wędzoną papryką i majonezem kaparowym

Spotkanie zakończy się degustacją przygotowanego dania. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy, ziołowy napar. Przygotowane na zajęciach kombuche będziecie mogli zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

UWAGA! Praktykujemy idee Zero Waste, dlatego – jeśli to możliwe – zabierz ze sobą materiałową torbę do zabrania przygotowanych przez siebie fermentowanych herbat.

Prowadzący

Michał Kępiński

Doświadczony szef kuchni. Odbywał staże m.in. w KOKS (2 gwiazdki Michelin, Wyspy Owcze) czy Maaemo (3 gwiazdki Michelin, Oslo). Miłośnik i znawca fermentacji. Od kilku lat wydaje kolacje degustacyjne na Łotwie, których tematem jest fermentacja i dzikie rośliny jadalne.

Management: CookUp Talents: e-mail: studio@cookup.pl, tel. 695893718

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)