Antyseptyki. Żywność o działaniu bakterio-, wiruso- i grzybobójczym

Warsztaty online
Czas trwania:
1 h 57 min
Prowadzący:
Michał Lachur
Wyobraźcie sobie dzień rozpoczęty od jaglanego budyniu z sokiem z czarnego bzu i cykoriowej kawy według Kuchni 5 Przemian. Na obiad rozgrzewający, wzmacniający wegański Power Rosół z grzybami shiitake, imbirowo-czosnkowy stir-fry z tofu lub burrito z czarną fasolą, jarmużem i orkiszem. A na deser domowe praliny czekoladowe bez cukru. Do tego odżywcze napary ziołowe i kiszonki. Brzmi dobrze, prawda? Antyoksydanty, witaminy i minerały kluczowe dla zdrowego układu odpornościowego to temat I części Akademii Wzmacniania Odporności - naszego kulinarno-dietetycznego kursu online. Kurs składa się z 5 spotkań online. Zajęcia zawierają część teoretyczną związaną z procesem budowania odporności przy wykorzystaniu diety odpornościowej oraz części praktycznej, na której uczestnicy zajęć uczą się przygotowywać zdrowe, wegańskie dania wzmacniające odporność.

Zajęcia nr 2

Temat zajęć: Antyseptyki. Żywność o działaniu bakterio-, wiruso- i grzybobójczym

Część teoretyczna:

  • Antyseptyki – czym są i jak działają na nasz organizm
  • Antybiotyki w medycynie ludowej przed wynalezieniem lekarstw
  • Niebezpieczeństwa związane z nadużywaniem antybiotyków (również tych pochodzących z naturalnych źródeł)
  • Podział żywności ze względu na działanie bakterio-, wiruso- i grzybobójcze

Część praktyczna:

  • Imbirowo-czosnkowe stir-fry z tofu
  • Budyń jaglany z sokiem z czarnego bzu z szybką konfiturą śliwkowo-imbirową bez cukru

Prowadzący

Michał Lachur

Wegański Szef Kuchni. Zainteresowany zdrowym odżywianiem i medycyną żywienia. W Jego kuchni ważne jest nie tylko co, ale również dlaczego ląduje na talerzu. Gotuje światowo i niebanalnie. W swojej wegańskiej kuchni łączy smaki kuchni świata z żywnością funkcjonalną tzw. super foods. Pasjonat medycyny żywienia, biegania i języka jidysz.

Management: CookUp Talents: e-mail: studio@cookup.pl, tel. 695893718

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)