Barcelona by Bartek Kieżun

Warszawa Hoża
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Bartek Kieżun

Po tygodniach spędzonych w Barcelonie, wśród zapachu morza, rozmów na targach i dźwięków naczyń stukających w tapas barach, Bartek zaprasza na podróż do Katalonii bez wyjeżdżania z Warszawy. Wybrał dla Was kilka swoich ulubionych dań, które wspólnie przygotujecie, a potem opowie nam o mieście, które nigdy nie zasypia i o smakach, które zostają z człowiekiem na długo. Zdradzi też, jak podróżować kulinarnie — by przywozić ze sobą coś więcej niż zdjęcia: zapachy, wspomnienia i radość, która smakuje jak słońce.

Barcelona pachnie pomarańczami, pieczonymi migdałami i oliwą rozgrzaną na patelni. To miasto, w którym jedzenie ma swój rytm – niespieszny, pełen światła, rozmów i śmiechu odbijającego się od kamiennych uliczek.

Bartek Kieżun, autor książek i miłośnik kulinarnego południa, zaprasza na warsztaty, podczas których przeniesiecie się na chwilę do Barcelony. Nie tej turystycznej – ale prawdziwej, lokalnej, gdzie kolory są intensywne, a smaki mają swoją historię.

A w programie:

  • Coca de ceba – coca to barceloński obowiązek, kulinarny punkt wyjścia i dojścia, pokażę jak zrobić tę z cebulą i anchois
  • Patatas bravas – pochodzą z Madrytu, ale Barcelona na to gwiżdże i podaje je w każdym tapasbarze, nie będziemy gorsi 🙂
  • Gambas amb salsa romesco – krewetki w sosie romesco uwodzą każdego w Barcelonie, sprawdzimy, czy w Warszawie też działają ;P
  • Tarta de naranja – jeden z moich ulubionych pomysłów na pomarańczowe ciasto, bo smak owoców podbijają migdały i orzeszki laskowe

 

Zapraszamy 🙂

Po wspólny gotowaniu zasiądziemy do stołu, gdzie razem z Bartkiem przeniesiemy do za sprawą smaków i opowieści do Barcelony 😉

Prowadzący

Bartek Kieżun

Dziennikarz, podróżnik i fotograf. Autor bestsellerowych przewodników kulinarnych po świecie Środziemnomorza, wśród których największą popularnością cieszą się Italia do zjedzenia i Neapol łakomym okiem. Gotuje, karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne i pisze. Publikuje w „Kukbuku”, „Tygodniku Powszechnym”, „Polityce” i „Wysokich Obcasach”. Jest zdobywcą Nagrody Magellana i ośmiokrotnym laureatem prestiżowej World Gourmand Cookbook Award, którą zdobyła między innymi Jerozolima do zjedzenia. Nagrodzono go także Prix de la Litterature Gastronomique, którą wyróżniono Ucztę na Wawelu.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)