CookUp Professional: Ramen Cooking Class: clear broth ramens

Warszawa Hoża
Początek:
10:00
Czas trwania:
ok. 8-9 godzin
Prowadzący:
dr Kohei Yagi
It’s one of the most cozy and fancy soups in the world. Also one of the most hipster comfort food on both sides of the globe. It feeds you, warms you up and will make you smile for sure. We invite you for Ramen Cooking Class with Kohei Yagi, one of the most experienced and titled Ramen Expert known for his collaboration with Vegan Ramen Shop, Uki Uki and Uki Uki Green.

It’s one of the most cozy and fancy soups in the world. Also one of the most hipster comfort food on both sides of the globe. People love it because it can feed, warm up and make smile for sure. We invite you for Ramen Masterclass for professionals with dr Kohei Yagi – the most experienced and titled Ramen Expert. Known for his collaboration with Vegan Ramen Shop, Uki Uki and Uki Uki Green.

This masterclass are dedicated for professionals who began their adventure with ramen. During class you will learn how to prepare ramen step by step. Dr Kohei Yagi will present you different types of ramen based on traditional clear broth: Shoyu Ramen, Shio Ramen, Tantan Ramen and Mazesoba. You will learn what’s Umami and synergistic effect of Umami. It’ll be also lesson about ramen elements: broth, noodles, chaschu, shio tare, shoyu tare, oil, toppings (vegetable, egg). Our Chef will show you how to serve ramen properly. You will get ramen tips and tricks which help you cooking your own recipes in your professional kitchen and choose ramen recipe depends on your business style.

Schedule:

  1. Broth explanation and cooking till the end
  2. Preparation for Chashu Meat
  3. What is ramen recipe depending on the business style?
  4. Explanation about tare, broth, oil
  5. Shio Tare
  6. Shoyu Tare
  7. Chashu Sauce
  8. Oil
  9. Topping preparations: egg, vegetables
  10. Noodle and broth combination
  11. Topping: taste and color
  12. Assemble ramen
  13. Serving
  14. Tips and tricks
  15. Questions

During the class hot and cold drinks will be served (coffee, tea and water and herbs infusions or lemonade).

IMPORTANT! We are ZERO WASTE place so if it’s possible – take your take away lunch boxes for all stuff that you can’t eat during class.

This course is taught in English.

Participants will receive certificate of completion of the course.

Prowadzący

dr Kohei Yagi

Ramen designer, absolwent Wydziału Nauk Przyrodniczych Kyushu Tokai University oraz studiów doktoranckich Szkoły Głównej Gospodastwa Wiejskiego z zakresu cytogenetyki. Specjalizuje się w japońskim ramen. Jego ramenowe receptury zdobyły szerokie grona fanów w Uki Uki, Uki Uki Green oraz Vegan Ramen Shop.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)