Na warsztatach nauczycie się przygotowywać tradycyjne dania kuchni francuskiej. Prowadząca opowie Wam o tamtejszej kulturze kulinarnej oraz produktach wykorzystywanych do przygotowania słynnych na całym świecie dań. Dowiecie się w czym tkwi tajemnica jej wyjątkowości i dlaczego uchodzi za źródło inspiracji najwybitniejszych szefów kuchni na całym świecie, a jej znajomość to podstawowa wiedza szanujących się kucharzy. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) przygotujecie prawdziwą, francuską ucztę składającą się z 4 dań.
W programie:
- Quiche Lorraine avec mesclun et vinaigrette à la moutarde Dijon (wywodząca się z Prowansji wytrawna tarta lotaryńska z sałatką z młodych liści i ziół)
- Soupe à l’oignon (tradycyjna paryska zupa cebulowa)
- Canard avec sauce à l’orange, pommes de terre gratinées et chicorées caramélisés (tradycyjna kaczka w sosie pomarańczowym z ziemniaczaną zapiekanką i karmelizowaną cykorią z Bordeaux)
- Far Breton aux pruneaux (flan zapiekany ze śliwkami z sosem z solonym masłem wywodzący się z Bretonii)
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar.