Francja Elegancja

Warszawa
Początek:
18:30
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Agata Wojda
Miała zostać muzykiem, ale na szczęście porzuciła te plany i postawiła na swoją drugą pasję - gotowanie. 4. krotnie wyróżniona Bib Gorumand w przewodniku Michelin. Uznana za najlepszą szefową kuchni w Polsce przez Gault & Millau (2016 r.). Obecnie Executive Chef Hotelu Bellotto w Warszawie. Charyzmatyczna i wyjątkowa. Jej kuchnię charakteryzuje ogromna wiedza, doświadczenie, sezonowość i szacunek do produktów. Specjalnie dla Was odkryje tajemnice najbardziej utytułowanej kuchni świata. Zapraszamy Was na francuskie gotowanie z Agatą Wojdą.

Na warsztatach nauczycie się przygotowywać tradycyjne dania kuchni francuskiej. Prowadząca opowie Wam o tamtejszej kulturze kulinarnej oraz produktach wykorzystywanych do przygotowania słynnych na całym świecie dań. Dowiecie się w czym tkwi tajemnica jej wyjątkowości i dlaczego uchodzi za źródło inspiracji najwybitniejszych szefów kuchni na całym świecie, a jej znajomość to podstawowa wiedza szanujących się kucharzy. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) przygotujecie prawdziwą, francuską ucztę składającą się z 4 dań.

W programie:

  • Quiche Lorraine avec mesclun et vinaigrette à la moutarde Dijon (wywodząca się z Prowansji wytrawna tarta lotaryńska z sałatką z młodych liści i ziół)
  • Soupe à l’oignon (tradycyjna paryska zupa cebulowa)
  • Canard avec sauce à l’orange, pommes de terre gratinées et chicorées caramélisés (tradycyjna kaczka w sosie pomarańczowym z ziemniaczaną zapiekanką i karmelizowaną cykorią z Bordeaux)
  • Far Breton aux pruneaux (flan zapiekany ze śliwkami z sosem z solonym masłem wywodzący się z Bretonii)

Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar.

Prowadzący

Agata Wojda

Utytułowana szefowa kuchni. Warszawskim gourmandzistom znana z restauracji Absynt (czterokrotnie wyróżniona Bib Gorumand przewodnika Michelin) i Opasły Tom. Obecnie Executive Chef Hotelu Bellotto w Warszawie. W 2016 roku uznana przez przewodnik kulinarny Gault & Millau za najlepszą kobietę szefa w Polsce. Felietonistka Kukbuka, autorka kulinarnego bloga. Z wykształcenia muzykolog z pasji kucharz. Lubi jeść i czytać literaturę dziecięcą.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa

ul. Racławicka 99, 02-634 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Racławicka, następnie autobusem 141 do przystanku Wołoska

Tramwaj

16, 17 (przystanek Wołoska)

Autobus

136, 141, 172 (przystanki: Wołoska lub Miłobędzka); 117, 138 (przystanek Wołoska)

Rower

Ścieżka rowerowa do skrętu do Fortu Mokotów

Samochód

Parking na terenie Fortu Mokotów płatny w godz. 7-19. Pierwsze 1,5 godz. gratis. W weekendy parking bezpłatny.

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)