ABC fermentacji, czyli wszystko o kiszonkach

Warszawa
Modne kimchi, mniej znane kiszone buraki, cytryny czy nukazuze? Zapraszamy Was do niezwykłego świata kiszonek. Przewodnikiem po różnego rodzaju procesach fermentacji będzie Michał Kępiński, doświadczony kucharz, który odbywał staże m.in. w KOKS (1 gwiazdka Michelin) czy Maaemo (3 gwiazdki Michelin).

Ich zdrowotne właściwości są nie do przecenienia. Nic więc dziwnego, że cały świat opanowała moda na fermentację. Bo domowe kiszonki są nie tylko naturalnym priobiotykiem, ale także: oczyszczają organizm, wzmacniają układ odpornościowy, regulują florę bakteryjną, pomagają w procesach przemiany materii oraz zmniejszają poziom cholesterolu.

Na warsztatach poznacie historię i ogólny zarys lakto fermentacji, czyli kiszenia przy pomocy bakterii kwasu mlekowego. Dowiecie się czym różnią się poszczególne metody kiszenia i które z nich są najlepsze dla określonych warzyw czy owoców. Prowadzący zajęcia opowie o tym jak wyglądały pierwsze kiszonki i dlaczego jedzenie fermentowanych produktów dobrze wpływa na nasze zdrowie. Nauczycie się 4 metod fermentacji: kiszenia w soli, w zalewie, w fermentowanych produktach mlecznych oraz w pastach. Następnie samodzielnie przygotujecie 8 kiszonek:

  • Kiszone cytryny z tymiankiem i czarnuszką
  • Kiszone pomidory koktajlowe z dymką i gorczycą
  • Kiszone jabłka z pastą miso i glonami kombu
  • Kiszone marchewki z zielonym pieprzem i czosnkiem
  • Ogórki kiszone w kwaśnej śmietanie z koprem i nasionami kolendry
  • Buraki kiszone w maślance z makiem i zielem angielskim
  • Wegańskie pikantne kimchi z sezonowych warzyw z papryczką gochugaru
  • Nukazuke z chleba na zakwasie z twardymi owocami

Wszystkie przygotowane na zajęciach kiszonki będziecie mogli zabrać ze sobą do domu w specjalnych słoikach. W trakcie zajęć odbędzie się degustacja kiszonek przygotowanych przez Michała Kępińskiego. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz zimowy napar.

Prowadzący

Michał Kępiński

Doświadczony szef kuchni. Odbywał staże m.in. w KOKS (1 gwiazdka Michelin, Wyspy Owcze) czy Maaemo (3 gwiazdki Michelin, Oslo). Miłośnik i znawca fermentacji. Od kilku lat wydaje kolacje degustacyjne na Łotwie, których tematem jest fermentacja i dzikie rośliny jadalne.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa

ul. Racławicka 99, 02-634 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Racławicka, następnie autobusem 141 do przystanku Wołoska

Tramwaj

16, 17 (przystanek Wołoska)

Autobus

136, 141, 172 (przystanki: Wołoska lub Miłobędzka); 117, 138 (przystanek Wołoska)

Rower

Ścieżka rowerowa do skrętu do Fortu Mokotów

Samochód

Parking na terenie Fortu Mokotów płatny w godz. 7-19. Pierwsze 1,5 godz. gratis. W weekendy parking bezpłatny.

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)