Middle Eastern vibes: Mezze

Warszawa Hoża
Początek:
11:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Ouce Naser
One of the most interesting culinary destinations in the world. Colorful, healthy, based on seasonal products: veggies, pods, herbs, fruits and aromatic spices like cumin, za’atar, sumac, cardamom or mint. Let’s go on a leisurely, culinary journey to the Middle East with Ouce Naser, chef of Tahina Wilcza. This time we will focus on mezze concept.

It will be oriental, aromatic and delicious cooking class. Small dishes served as a part of multi-course meals or as appetizers are one of the most characteristic thing in the Middle East. Mezze combining different oriental flavors and structures. On this lazy Saturday morning we will go on culinary and cultural journey to Middle East, where we will discover different kinds of Mezze. We will talk about their history and origin. Chef Ouce Naser will teach you how to prepere some of them in original way. We will also talk about where here in Warsaw to look for Middle Eastern vibes. Working independently or in small groups (2 pers.) you will prepare a Middle Eastern brunch.

Program:

  • Hummus and Vegan Shawarma – puréed chickpeas and vegan shawarma made of rice and soja flour
  • Labneh and Kufta chorizo – drained yogurt and vegan sausages
  • Maftol and Halloumi – palestinian couscous and grilled Halloumi salad
  • Rumania and Eggplant – lentils stewed in pomegranate molasses with fried eggplant
  • Arabic nachos with chilli and sumac powder

Our culinary class will end with Middle Eastern Mezze brunch which we will eat togheter. During workshops we offer you free coffee, tea, water and lemonade.

ATTENTION! We love Zero Waste ideas. If it’s possible please take some lunch boxes with you. You will be able to take some mezze with you.

This course is taught i English.

Prowadzący

Ouce Naser

Chef i właściciel bistro Tahina, konsultant wege gastronomii, a prywatnie pasjonat zdrowej kuchni roślinnej z orientalnym sznytem. Samouk, który swoją przygodę z gotowaniem rozpoczął 8 lat temu w Poznaniu. Pochodzi z Iraku i z tego regionu czerpie swoje inspiracje, przekuwajac je w zdrowe, świeże i pełne smaku nowoczesne bliskowschodnie dania.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)