Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Zapraszamy Was na street foodowe gotowanie z Piotrkiem Bruś-Klepackim, kucharzem, podróżnikiem, który doświadczenie kulinarne zdobywał m. in. w restauracji Koreanka. Na zajęciach wybierzecie się w kulturalno-kulinarną podróż po najciekawszych street foodowych destynacjach świata. Będzie oryginalnie i egzotycznie. Wspólnie poszukacie fenomenu ulicznego jedzenia i szczerości w kuchni. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie 4 street foodowe dania z Meksyku, Bliskiego Wschodu, Chin oraz Europy.
W programie:
- Meksykańskie kukurydziane taco carnitas z marynowaną, grillowaną wołowiną, sosem chipotle, limonką i salsą pico de gallo
- Arabskie szafranowe biriani z jagnięciną, bakaliami i aromatycznymi przyprawami
- Cong you bing, czyli syczuańskie naleśniki ze szczypiorkiem i sosem loang ma (sos z fermentowanej fasoli)
- Włoskie Panzerotti – smażone pierożki z szynką parmeńską, mozzarelą i słodkimi pomidorami
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb