Surf and Turf

Warszawa
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Michał Kępiński
Czym w praktyce jest Surf and Turf? Jaka jest historia i tradycja tej modnej kategorii kulinarnej? Zasad łączenia owoców morza z owocami lądu nauczy Was Michał Kępiński, doświadczony szef kuchni, który odbywał staże m.in. w Koks (1 gwiazdka Michelin, Wyspy Owcze) czy Maaemo (3 gwiazdki Michelin, Oslo). W programie m. in. wędzona na sianie pierś kaczki Poché-Grillé z cytrynowym dressingiem ostrygowym i blanszowanymi białymi szparagami z tajską bazylią.

UWAGA! Warsztaty rozpoczynają się o godz. 18.00. Zajęcia będą odbywały się na świeżym powietrzu w letniej lokalizacji CookUp, usytuowanej w LETNIA BAR, przy Teatrze Nowym, na ul. Madalińskiego 10/16 na warszawskim Mokotowie.

Zapraszamy na warsztaty poświęcone surf and turf, czyli komponowaniu potraw na bazie ryb, owoców morza i mięsa. Na zajęciach dowiecie się skąd pochodzi surf and turf oraz jak i dlaczego ten sposób łączenia produktów trafił do najmodniejszych restauracji na całym świecie. Poznacie podstawowe zasady tworzenia kompozycji kulinarnych w stylu surf and turf. Nauczycie się m. in. czyszczenia, obierania, doprawiania owoców morza oraz krojenia, przygotowywania i doprawiania mięsa. Każdy uczestnik będzie pracował indywidualnie i przygotuje 4 potrawy.

W programie:

  • Jajko po szkocku z wędzoną makrelą, glonami wakame i wędzonym majonezem z chrupiącym chorizo
  • Wędzona na sianie pierś kaczki Poché-Grillé z cytrynowym dressingiem ostrygowym i blanszowanymi białymi szparagami z tajską bazylią
  • Szaszłyk z boczku i kalmarów glazurowany melasą z winogron i palonym chili z sałatką colesław z młodej kapusty z wasabi i oliwkami
  • Warsztaty zakończą się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowa, aromatyczna lemoniada.

Warsztaty zakończą się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar lub lemoniada.

Prowadzący

Michał Kępiński

Doświadczony szef kuchni. Odbywał staże m.in. w KOKS (1 gwiazdka Michelin, Wyspy Owcze) czy Maaemo (3 gwiazdki Michelin, Oslo). Miłośnik i znawca fermentacji. Od kilku lat wydaje kolacje degustacyjne na Łotwie, których tematem jest fermentacja i dzikie rośliny jadalne.

Management: CookUp Talents: e-mail: studio@cookup.pl, tel. 695893718

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa

OCHO: ul. Mikołaja Reja 9 (wejście od Wawelskiej)
LETNIA BAR: Madalińskiego 10/16 (na terenie Nowego Teatru)

Jak dojechać?

Metro

OCHO: stacja Politechnika, następnie autobusem do przystanku Pomnik Lotnika
LETNIA BAR: stacja Racławicka lub Pole Mokotowskie, następnie autobusem

Tramwaj

OCHO: przystanek Raszyńska od strony ul. Filtrowej
LETNIA BAR: przystanek ul. Dworkowa

Autobus

OCHO: przystanek Pomnik Lotnika
LETNIA BAR: przystanek ul. Dworkowa

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)