Zajęcia nr 1
Data: 18.03.2022 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 4 godz.
Temat zajęć: Wprowadzenie do diety roślinnej. Ogólny zarys diety roślinnej, klasyki kuchni wegańskiej.
Część teoretyczna:
- Ogólny zarys diety roślinnej
- Rodzaje diet wegańskich
- Klasyki kuchni wegańskiej
- Historia kuchni wegańskiej w Polsce
- Bilansowanie diety roślinnej. Najczęstsze mity na temat diety roślinnej
- Najbardziej znani weganie w Polsce i na świecie
Część praktyczna:
- Tofucznica ze szczypiorkiem na grillowej bagietce czosnkowej
- Burger buraczano-jaglany z wegańskim majonezem wasabi
- Tacosy z szarpaną bobowiną i salsą pomidorową z chilli
- Wegański Tan Tan Ramen
Zajęcia nr 2
Data: 25.03.2022 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 4 godz.
Temat zajęć: Zamienniki nabiału w diecie roślinnej. Wegańskie mleka, sery, jajka i twarogi
Część teoretyczna:
- Grupy nabiałopodobne
- Zamienniki mleka w diecie roślinnej
- Zamienniki jajek w diecie roślinnej
- Zamienniki serów i twarogu w diecie roślinnej
- Podstawowe składniki: płatki drożdżowe, mleka roślinne, olej kokosowy, chia, siemię lniane
Część praktyczna:
- Ratunkowe kakaowe mleko owsiane z omega – 3
- Ricotta z jedwabistego tofu z kozieradką
- Szwedzkie klopsiki w sosie śmietanowo- grzybowym
- Jednoskładnikowe naleśniki z kaszy gryczanej z twarożkiem waniliowym z tofu
Zajęcia nr 3
Data: 1.04.2022 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 4 godz.
Temat zajęć: Zupy i buliony w diecie wegańskiej
Część teoretyczna:
- Zupy ich znaczenie w diecie roślinnej
- Wartości odżywcze zup
- Rodzaje zup (ze względu na temperaturę podania i ze względu na metody zagęszczania)
- Idealny bulion wegański. Tajemnice smaku umami
Część praktyczna:
- Roślinna pasta bulionowa w słoiczku
- Kiszonkowa zupa soczewicowa z curry, jogurtem sojowym i kolendrą
- Przeciwzapalna zupa z kurkumy z amarantusem i czarnym pieprzem
- Wegańska zupa Pho
- Wegańskie sosy: beszamel, BBQ i wegański demi glace
Zajęcia nr 4
Data: 8.04.2022 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 4 godz.
Temat zajęć: Zamienniki mięsa i ryb w diecie roślinnej
Część teoretyczna:
- Główne zamienniki produktów mięsnych i metody ich wykorzystywania (burgery, pasztety i pasty, smalec, skwarki, bekon, kiełbasy i produkty wędliniarskie)
- Uzyskiwanie smaku umami w zamiennikach mięsa
- Rynek produktów mięsopodobnych i ich składy: parówki wegańskie, fortyfikacja kotletów warzywnych, smak mięsa, etyka sztucznego mięsa
- Komponowanie dań rybopodobnych w kuchni roślinnej – uzyskiwanie smaku ryb (glony)
i umami oraz odpowiedniej tekstur y ryb i owoców morza (seler, agar w oleju) i mięsa (jackfruit, granulat sojowy)
Część praktyczna:
- Wegański sos boloński
- Skrzydełka z boczniaków z sosem ranczerskim
- Wegańskie Fish and Chips
- Pasta makrelowa z wegańskim twarożkiem (tzw. tradycyjna awanturka)
Zajęcia nr 5
Data: 22.04.2022 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 4 godz.
Temat zajęć: Suplementacja w diecie roślinnej
Część teoretyczna:
- Niedobory w diecie wegańskiej: fakty i mity
- Naturalna suplementacja: żelazo, omega-3, cynk i selen, probiotyki, wapń, jod
- Suplementacja dodatkowa: witamina B-12 (analogi witaminy B-12 i konwersje z nią
związane), witamina D-3 (naturalne sposoby jej produkcji, suplementacja spowodowana położeniem geograficznym stref klimatycznych) - Zakwas idealny – techniki, solanka, bakterie kwasu mlekowego
Część praktyczna:
- Żelazo: Spaghetti z czarnej soczewicy, orzechów pekan i szpinaku
- Omega-3: Pudding lniany z kawowym musem z orzechów włoskich i ekspresową granolą z patelni
- Jod: Azjatycka sałatka z glonów kombu, marchewki i kolendry z prażonym sezamem i chili
- Wapń: Baba Ghanoush z palonego bakłażana z krakersami z mąki migdałowej z liśćmi rzodkiewki
- Probiotyki: Zakwas buraczany z malinami
Zajęcia nr 6
Data: 29.04.2022 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 4 godz.
Temat zajęć: Zboża i strączki w diecie wegańskiej
Część teoretyczna:
- Wartości odżywcze ziaren i strączków
- Rola strączków i zbóż w diecie wegańskiej
- Substancje antyodżywcze w strączkach i zbożach: czym są, jaki jest ich wpływ na zdrowie
i jak redukować ich ilość - Białko doskonałe, czyli połączenie strączki-zboża (lizyna metionina)
Część praktyczna:
- Pita z falafelem, humusem i warzywami (ciecierzyca, mąka razowa)
- Wegańskie mielone kotlety gryczane z mizerią (gryka, soczewica, fasola, owies)
- Curry z żyta, marchewki i tofu (żyto, soja)
- Smalec z fasoli ze skwarkami z tempehu (fasola, soja)
Zajęcia nr 7
Data: 13.05.2022 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 4 godz.
Temat zajęć: Orzechy, bakalie i suszone owoce w diecie roślinnej
Część teoretyczna:
- Wykorzystanie bakalii w kuchni wegańskiej: desery, zamienniki nabiału (np. jajko lniane,
jajko chia), zagęszczacze, słodziki - Bakalie o szczególnych właściwościach odżywczych (o wysokiej gęstości odżywczej)
- Metody suszenia bakalii dawniej i dziś
- Odpowiednie warunki przechowywania orzechów
- Orzechy jako superfoods – źródło kluczowych mikroelementów (omega – 3, cynk, selen, żelazo, wapń)
Część praktyczna:
- Wysokobiałkowy chleb z ziaren
- Lankijskie curry nerkowców i zielonego groszku
- Pasta słonecznikowa z miso i gomasio z czarnego sezamu i soli himalajskiej
- Bakaliowe batony proteinowe z czekoladą i płatkami róży
Zajęcia nr 8
Data: 20.05.2022 r.
Godzina: 18:00
Czas trwania: ok. 4 godz.
Temat zajęć: Superfoods – ich rola i znaczenie w diecie roślinnej
Część teoretyczna:
- Czym są superfoods
- Superfoods i ich rola w diecie wegańskiej
- Podstawowe produkty i ich polskie odpowiedniki
- Podział superfoods ze względu na funkcjonalność (przeciwzapalne, antyoksydanty,
antynowotworowe, rośliny adaptogenne)
Część praktyczna:
- Domowy starter kombuchy
- Jaglanka z grzybami shiitake, ciecierzycą i jarmużem
- Carpaccio z buraka z rukwią wodną i domową oliwą z bazylii tajskiej
- Spring rollsy z kimchi i yubą
Egzamin
Do egzaminu może przystąpić uczestnik, który wziął udział przynajmniej w 6 z ajęciach. Egzamin będzie składał się z testu oraz części praktycznej. Po zakończeniu kursu uczestnicy otrzymają dyplom potwierdzający uczestnictwo w zajęciach.