Przejdź do treści

Wegański romans ze zdrowym odżywianiem – czyli jak zrównoważoną dietą zapobiegać chorobom układu krążenia, nowotworom i cukrzycy, które są przyczyną około 70% zgonów w Polsce.

Czy wiecie, że choroby układu krążenia i choroby nowotworowe odpowiadają w Polsce za około 70% wszystkich zgonów? Czy słyszeliście o tym, że ograniczanie produktów odzwierzęcych w diecie znacznie obniża ryzyko zachorowań na te dwie najpopularniejsze choroby cywilizacyjne? Oto 3 powody, dla których warto rozważyć przygodę z dietą roślinną.]

1. Choroby serca i układu krążenia
Wpływ diety wegańskiej na zapobieganie chorobom serca i układu krążenia jest udowodniony naukowo. Dieta oparta na nieprzetworzonych produktach roślinnych powoduje wyeliminowanie spożywania tłuszczów nasyconych. Zwiększa się ilość błonnika w organizmie, co obniża poziom cholesterolu, szkodliwego dla układu krążenia

2. Choroby nowotworowe
Bogata w błonnik dieta roślinna powoduje przyśpieszenie metabolizmu. Efektem jest przyśpieszenie usuwania produktów przemiany materii, w tym wolnych rodników, które jako oksydanty mogą spowodować uszkodzenie komórek, w wyniku czego mogą rozwijać się choroby nowotworowe.

3. Cukrzyca typu 2
Dieta oparta na nieprzetworzonych produktach roślinnych wpływa korzystnie na obniżenie cholesterolu, powodującego m.in. stłuszczenie wątroby. Jest ono przyczyną zaburzenia metabolizmu cukrów i pracy trzustki, co może prowadzić do cukrzycy typu 2.

Czy, aby być zdrowym trzeba być weganką/weganinem? Niekoniecznie. Ale znajomość kuchni roślinnej i wiedza o zdrowym odżywianiu dają ogromne możliwości – niezależnie od tego, czy lubimy mięso i chcemy je jeść, czy też nie. Najlepszą metodą na wprowadzenie zmian w diecie jest oczywiście zasada małych kroków, aby sprawdzić co jest dobre dla naszego organizmu i jak się z tym czujemy. Przydatna będzie też fachowa wiedza o suplementacji na diecie roślinnej i komponowaniu zbilansowanych, zrównoważonych dań oraz kilka szybkich, smacznych, sprawdzonych przepisów.

Jeśli chcielibyście zmierzyć się z tematem kuchni wegańskiej, 9 marca startuje kolejna edycja Wegańskiej Akademii Kulinarnej w CookUp. 8 bardzo konkretnych zajęć z kuchni roślinnej podzielonych na bloki tematyczne. Nie tylko dla wegan i aspirujących wegan, ale dla każdego, kto chce jeść zdrowo. Kurs nie ogranicza się do gotowania smacznych, wegańskich dań. Obfituje w wiedzę o zdrowym odżywianiu, której Prowadzący Michał Lachur zdaje się mieć, nieograniczone pokłady. Na zajęciach przekonacie się, że można jeść i zdrowo i smacznie, co nie zawsze idzie w parze. O czym z pewnością wiedzą Ci, którzy próbowali być na zdrowej diecie. A do tego dużo dobrych i sprawdzonych dań tj. burger z batata, czarnej fasoli i komosy ryżowej z argentyńskim sosem chimichurri, wegański Tan Tan Ramen, skrzydełka z boczniaków z sosem ranczerskim czy lankijskie tradycyjne curry z nerkowców i zielonego groszku.

Dodaj komentarz