Na zajęciach poznacie różnego rodzaju śledzie. Dowiecie się skąd pochodzą i jakie mają wartości odżywcze. Prowadzący nauczy Was jak rozpoznawać ich świeżość i podpowie na co zwracać uwagę na odpowiedzialnych, rybnych zakupach. W trakcie zajęć poznacie podstawowe metody obróbki śledzia tj. czyszczenie, filetowanie, porcjowanie, doprawianie czy marynowanie. Ze świąteczną, orzechowo-korzenną nutą, jak na grudzień przystało. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei #zerowaste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu.
W programie:
- Matjas w stylu koreańskiego KFC z sałatką z gniecionych ogórków, majonezem cytrynowym i olejem imbirowym
- Wytrawne pączki nadziewane wędzonym śledziem z pistacjami i karmelizowanym porem, kremowym sosem holenderskim z palonym masłem i salsą z długo pieczonych w sianie buraków
- Śledziowe Raviolo z miękkim żółtkiem, smażonymi rydzami z tymiankiem i kremowym sosem cydrowym z ikrą i szczypiorkiem
- Śledzie w słodko kwaśnej marynacie z wędzoną papryką, suszonymi grzybami i oliwkami (na wynos)
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, ekologiczne herbaty i ziołowe napary z Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.