Na zajęciach nauczycie się m. in. czyszczenia, obierania, porcjowania oraz doprawiania krewetek. Poznacie różne sposoby i metody ich obróbki. Nauczycie się je marynować, smażyć, gotować, panierować oraz przygotowywać z nich farsz. Dowiecie się też jak wyglądają hodowle krewetek i z jakiego miejsca na świecie krewetki są najlepsze. Prowadzący nauczy Was też rozpoznawania ich jakości i podpowie na co zwracać uwagę kupując krewetki.
W programie:
- Klasyczne krewetki w białym winie z młodymi szparagami
- Singapurska zupa laksa z krewetkami i wiosenną dymką
- Wiosenne risotto verde z grillowanymi krewetkami i karczochami
- Chrupiące pierożki z krewetkami i orzeźwiającym sosem imbirowym
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.