Na zajęciach prowadzący nauczy Was podstawowych technik pracy z wokiem. Opowie o niezbędnych narzędziach i akcesoriach wykorzystywanych zarówno do smażenia jak i gotowania na woku. Nauczycie się m. in. jakie produkty wykorzystywać do gotowania na woku oraz w jaki sposób je przygotowywać, aby wydobyć z nich jak najlepszy smak, a jednocześnie zachować jak najwięcej wartości odżywczych. Na zajęciach nie zabraknie też ciekawostek o Azji: tradycyjnych daniach, przyprawach czy produktach wykorzystywanych w tamtejszej kuchni. Każdy uczestnik będzie pracował indywidualnie – na swoim woku – i przygotuje 3 orientalne dania.
W programie:
-
–Pad thai Pa / jedeno z najbardziej znanych street foodowych dań Azji! Makaron ryżowy, tamaryndowy sos, kiełki fasoli mun, orzechy ziemne, szczypior, limonka i tofu
-
Chicken Cashew / kurczak z orzechami nerkowca, w sosie chili z imbirem, warzywami i ziołami, podawany z ryżem jaśminowym
-
Hoisin Duck / idelanie przygotowana pierś z kaczki, makron chiński z domowym sosem hoisin, seler naciowy, bazylia tajska, boczniak ostrygowy, olej z przyprawą pięciu smaków
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje: kawa HAYB, ekologiczne herbaty i ziołowe napary z Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb