Akademia CookUp: jagnięcina i cielęcina

Warszawa
Zapraszamy na zajęcia w ramach Akademii CookUp, naszego kursu gotowania od podstaw. Tematem zajęć będzie jagnięcina i cielęcina. Warsztaty poprowadzi Tomasz Królikowski.

Zapraszamy na zajęcia w ramach Akademii CookUp, naszego kursu gotowania od podstaw. Tematem zajęć będzie jagnięcina i cielęcina. Warsztaty poprowadzi Tomasz Królikowski. Na zajęciach poznacie: budowę histologiczną, skład chemiczny, wartości odżywcze i zasady obróbki wstępnej oraz podstawowe techniki przygotowywania jagnięciny i cielęciny (tj. gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie). Dowiecie się także z jakimi przyprawami i dodatkami warto je łączyć oraz jak sprawdzać ich jakość. W części praktycznej zajęć przygotujecie: blanquette de veau, czyli cielęcinę duszoną w sosie na bazie białego wina i ziół z fioletowymi ziemniakami, tradycyjny wiedeński sznycel Radetzkiego z cielęciny z kostką z blanszowanymi szparagami i chrupiącym pangrattato, kotleciki jagnięce marynowane z miętą z purée z marchewki, pomarańczą, anyżem i aromatyczną salsą verde oraz czarną soczewicą, a także koftę jagnięcą z granatem, jogurtem i świeżymi sałatami. Na warsztatach serwowane będą ciepłe napoje (kawa, herbata, woda) oraz jesienny napar. Uwaga: Akademia CookUp to kurs kulinarny od podstaw składający się z 14 spotkań. Zajęcia odbywają się raz lub dwa razy w tygodniu i składają się z części teoretycznej i części praktycznej. Kurs kończy się egzaminem praktycznym, po którym uczestnicy otrzymają dyplom ukończenia kursu. Istnieje możliwość uczestniczenia w pojedyńczych zajęciach Akademii. Nie ma obowiązku uczestniczenia we wcześniejszych lub późniejszych warsztatach tego kursu.

Prowadzący

Tomasz Królikowski

Doświadczony szef kuchni. Fachu uczył się pracując w restauracjach w Londynie ( m.in. w Royal Society, Royal College of Surgeons oraz dla British Library) i Mediolanie. W pracy zwraca szczególną uwagę na produkty lokalne i sezonowe.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa

ul. Racławicka 99, 02-634 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Racławicka, następnie autobusem 141 do przystanku Wołoska

Tramwaj

16, 17 (przystanek Wołoska)

Autobus

136, 141, 172 (przystanki: Wołoska lub Miłobędzka); 117, 138 (przystanek Wołoska)

Rower

Ścieżka rowerowa do skrętu do Fortu Mokotów

Samochód

Parking na terenie Fortu Mokotów płatny w godz. 7-19. Pierwsze 1,5 godz. gratis. W weekendy parking bezpłatny.

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)