Akademia CookUp: wołowina

Warszawa Hoża
Zapraszamy na zajęcia w ramach Akademii CookUp, naszego kursu gotowania od podstaw. Tematem zajęć będzie wołowina. Warsztaty poprowadzi Maciej Bartkowiak.

Zapraszamy na zajęcia w ramach Akademii CookUp, naszego kursu gotowania od podstaw. Tematem zajęć będzie wołowina. Warsztaty poprowadzi Maciej Bartkowiak. W części teoretycznej zajęć poznacie: budowę histologiczną, podział tuszy wołowej na elementy kulinarne i gastronomiczne, skład chemiczny i wartości odżywcze oraz techniki obróbki cieplnej wołowiny (tj. gotowanie, smażenie, duszenie czy pieczenie). Dowiecie się z jakimi dodatkami i przyprawami warto łączyć mięso wołowe i jak rozpoznawać czy jest dobrej jakości. W drugiej części zajęć przygotujecie: siekany tatar wołowy z szalotką, żółtkiem i piklowanym ogórkiem; antrykot wołowy ze smażonymi boczniakami ostrygowymi z winem i tymiankiem oraz serem gorgonzola; burger wołowy z chorizo, salsą aioli. serem cheddar, ogórkiem i sałatą lodową; smażona na woku wołowina z chili i tajską bazylią. Na warsztatach serwowane będą ciepłe napoje (kawa, herbata, woda) oraz jesienny napar. Uwaga: Akademia CookUp to kurs kulinarny od podstaw składający się z 14 spotkań. Zajęcia odbywają się raz lub dwa razy w tygodniu i składają się z części teoretycznej i części praktycznej. Kurs kończy się egzaminem praktycznym, po którym uczestnicy otrzymają dyplom ukończenia kursu. Istnieje możliwość uczestniczenia w pojedyńczych zajęciach Akademii. Nie ma obowiązku uczestniczenia we wcześniejszych lub późniejszych warsztatach tego kursu.

Prowadzący

Maciej Bartkowiak

Ekspert od kuchni azjatyckiej oraz hiszpańskiej. Szef kuchni restauracji SHOKU. W przeszłości był szefem kuchni w restauracji Why Thai. Tajniki kuchni tajskiej zgłębiał m.in. na kursach w Mandarin Oriental Bangkok i Issaya Bangkok. Gotował m.in. w hotelach Sheraton w Poznaniu i Melia w Hiszpanii czy poznańskiej restauracji Muga.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)