Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na progu obfitującej w warzywne dobro pory roku zapraszamy Was na zajęcia poświęcone procesom fermentacji nowalijek. W roli głównej: rabarbar, szparagi, młoda kapusta, rzodkiewka i ogórki gruntowe. Na warsztatach poznacie historię oraz rodzaje fermentacji. Dowiecie się czym różnią się poszczególne metody kiszenia i które z nich są najlepsze dla określonych warzyw, owoców czy innych produktów. Prowadzący opowie Wam jak wyglądały pierwsze kiszonki i dlaczego ich jedzenie dobrze wpływa na nasz organizm. Nauczycie się 3 metod fermentacji: kiszenia w fermentowanych produktach mlecznych, metody kimchi oraz metody przygotowania kombuchy. Następnie, pracując indywidualnie przygotujecie: 2 kiszonki, 1 kombuchę oraz 1 danie z kiszonkami w roli głównej.
W programie:
- Lekkie kimchi na młodej kapuście z ogórkiem gruntowym, rzodkiewką, czosnkiem niedźwiedzim i sosem Hoisin (Kimchi)
- Sałatka z rabarbaru i szparagów kiszona w jogurcie z kwiatami bzu, tłuczonym zielonym pieprzem i dymką (kiszenie w fermentowanych produktach mlecznych)
- Kombucha świerkowa z piecznym rabarbarem, daktylami i sokiem jabłkowym (Kombucha)
- Wołowe cevapcici z dressingiem z kiszonych pomidorów, raitą z kiszonych migdałów i ziołowym kuskusem z wędzoną papryką i śliwkami ume
Jeśli chcesz zapisać się na zajęcia, a nie jesz mięsa, napisz do nas (studio@cookup.pl). Istnieje możliwość przygotowania dania w wersji wegetariańskiej.
W trakcie zajęć odbędzie się degustacja kiszonek przygotowanych przez Michała Kępińskiego. Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanego dania. Przygotowane samodzielnie kiszonki będziecie mogli zabrać ze sobą do domu.
Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.