Chleby

Warszawa Hoża
Początek:
18:00
Czas trwania:
2 dni po 4-5 godz.
Prowadzący:
Piotr Bruś-Klepacki
Jeśli choć raz poczułaś zapach świeżo upieczonego, jeszcze ciepłego chleba we własnej kuchni, wiesz, że to doświadczenie, do którego chce się wracać. Wyrabianie ciasta ma w sobie coś magicznego i uspokajającego — dłonie pracują, a głowa odpoczywa. Powolne mieszanie składników, formowanie bochenka, wybieranie ulubionych dodatków… wszystko to działa jak mały rytuał, który przywraca równowagę. A kiedy piec otworzy się, żeby odsłonić złocistą skórkę, zaczyna się najtrudniejsza część całej przygody: zachować cierpliwość i pozwolić pieczywu spokojnie ostygnąć. Zapraszamy Was na magiczne, dwudniowe warsztaty piekarnicze z Piotrkiem Bruś Klepackim. W programie: chleb żytni, chleb pszenny na zakwasie, focaccia i bułki burgerowe.

Dwudniowe warsztaty piekarnicze

Czym wyróżnia się naprawdę dobre pieczywo na zakwasie? Elastycznym, lekko ciągnącym miąższem z naturalnymi pęcherzykami powietrza, chrupiącą karmelową skórką i subtelną, przyjemnie kwaskową nutą. A przede wszystkim — zapachem zakwasu, który był pielęgnowany z troską i cierpliwością. W ten wyjątkowy świat sztuki piekarniczej wprowadzi Was Piotrek Bruś Klepacki. W trakcie dwudniowego kursu nauczycie się przygotowywać:  chleb żytni w foremce, kultowy chleb pszenny na zakwasie, obłędną focaccię, maślane bułki burgerowe.

Podczas warsztatów odkryjecie różnice między drożdżami piekarskimi a zakwasem, poznając zarówno ich charakter, jak i zastosowanie. Przyjrzymy się różnym typom drożdży — świeżym, suszonym i instant — oraz zakwasom: pszennym, pełnoziarnistym i żytnim. Omówimy, jak je przygotowywać, pielęgnować i prowadzić, aby stały się podstawą udanych wypieków. Poruszymy również temat podstawowych akcesoriów piekarniczych oraz mąk i ziaren: ich typów, właściwości, przechowywania i doboru do rodzaju chleba. Będzie też o kiełkowaniu ziaren i praktykach zero waste związanych z zakwasem. Na koniec pokażę, jak dobierać dodatki, które wzbogacą smak każdego bochenka.

W programie:

  • Chleb żytni w foremce
  • Chleb pszenny na zakwasie
  • Kultowa foccacia
  • Maślane bułki burgerowe

Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar lub lemoniada. Każdy zabierze ze sobą receptury oraz słoiczek zakwasu do kontynuowania tradycji piekarniczych w domu.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos, by zabrać to, czego nie uda Ci się zjeść w trakcie zajęć  #thereisnoplanetb

Kurs trwa 2 dni: w piątek wieczorem (od godz. 18.00) oraz w sobotnie przedpołudnie (od godz. 11.00).

Prowadzący

Piotr Bruś-Klepacki

Autor niezliczonej ilości przepisów oraz sesji zdjęciowych o tematyce kulinarnej. Pomaga przyszłym restauratorom przełożyć ich marzenia na rzeczywistość. Doświadczenie zdobywał w kuchniach najlepszych restauracji. Wielbiciel etnicznego jedzenia i szczerości na talerzu.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)