Dwudniowe warsztaty piekarnicze
Czym wyróżnia się naprawdę dobre pieczywo na zakwasie? Elastycznym, lekko ciągnącym miąższem z naturalnymi pęcherzykami powietrza, chrupiącą karmelową skórką i subtelną, przyjemnie kwaskową nutą. A przede wszystkim — zapachem zakwasu, który był pielęgnowany z troską i cierpliwością. W ten wyjątkowy świat sztuki piekarniczej wprowadzi Was Piotrek Bruś Klepacki. W trakcie dwudniowego kursu nauczycie się przygotowywać: chleb żytni w foremce, kultowy chleb pszenny na zakwasie, obłędną focaccię, maślane bułki burgerowe.
Podczas warsztatów odkryjecie różnice między drożdżami piekarskimi a zakwasem, poznając zarówno ich charakter, jak i zastosowanie. Przyjrzymy się różnym typom drożdży — świeżym, suszonym i instant — oraz zakwasom: pszennym, pełnoziarnistym i żytnim. Omówimy, jak je przygotowywać, pielęgnować i prowadzić, aby stały się podstawą udanych wypieków. Poruszymy również temat podstawowych akcesoriów piekarniczych oraz mąk i ziaren: ich typów, właściwości, przechowywania i doboru do rodzaju chleba. Będzie też o kiełkowaniu ziaren i praktykach zero waste związanych z zakwasem. Na koniec pokażę, jak dobierać dodatki, które wzbogacą smak każdego bochenka.
W programie:
- Chleb żytni w foremce
- Chleb pszenny na zakwasie
- Kultowa foccacia
- Maślane bułki burgerowe
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar lub lemoniada. Każdy zabierze ze sobą receptury oraz słoiczek zakwasu do kontynuowania tradycji piekarniczych w domu.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos, by zabrać to, czego nie uda Ci się zjeść w trakcie zajęć #thereisnoplanetb
Kurs trwa 2 dni: w piątek wieczorem (od godz. 18.00) oraz w sobotnie przedpołudnie (od godz. 11.00).