Premierowe, jesienne warsztaty piekarnicze z Justyną Rzepecką poświęcone będą wypiekowi tradycyjnego chleba pszennego na zakwasie. Na zajęciach prowadząca opowie Wam m. in. o zakwasie, rodzajach i typach ogólnodostępnych mąk (na co zwracać uwagę, jak czytać tabelki na mąkach itp.). Zapozna Was także z popularnymi akcesoriami piekarniczymi i pokaże jak je wykorzystywać w domowych warunkach. Nauczycie się jak samodzielnie przygotować zakwas, ciasto właściwe, a także jak ciasto rozciągać i formować z niego idealne bochenki chleba. Pracując indywidualnie przygotujecie bochenek prawdziwego chleba na zakwasie, a w oczekiwaniu na wyrośnięcie chleba ukręcicie domowe masło, pastę dyniową oraz buraczaną raitę.
W programie:
- Chleb pszenny zakwasie: przygotowanie zakwasu, przygotowanie ciasta właściwego (2 etapy), rozciąganie ciasta, formowanie bochenków chleba (wkładanie do pieca, nacinanie i pieczenie)
- Własnej roboty masełko kręcone ze śmietany z dowolnymi dodatkami
- Pasta z pieczonej dyni piżmowej z tahini i melasą z winogron
- Buraczana raita
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych wypieków w formie brunchu. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar lub lemoniada.
Każdy zabierze ze sobą słoiczek zakwasu do kontynuowania tradycji piekarniczych w domu oraz własnoręcznie przygotowany bochenek chleba w koszyku do wyrastania.