Chleb pszenny

Warszawa Hoża
Początek:
11.00
Czas trwania:
ok. 4-5 godzin
Prowadzący:
Justyna Roszkowska
Kto przynajmniej raz spróbował, ten wie, że nie ma nic bardziej magicznego niż pieczenie chleba. A sam proces przygotowania działa jak najlepsza terapia kojąca duszę: zagniatanie, dokarmianie zakwasu, wybierania dodatków, wreszcie pieczenie, wyjmowanie z pieca i najtrudniejszy moment… czekanie aż wystygnie. Zapraszamy Was na wspólne wypiekanie chleba pszennego na zakwasie z Justyną Rzepecką, absolwentką Le Cordon Bleu w Madrycie, właścicielką rzemieślniczej piekarni Pochlebnie na warszawskim Powiślu.

Premierowe, jesienne warsztaty piekarnicze z Justyną Rzepecką poświęcone będą wypiekowi tradycyjnego chleba pszennego na zakwasie. Na zajęciach prowadząca opowie Wam m. in. o zakwasie, rodzajach i typach ogólnodostępnych mąk (na co zwracać uwagę, jak czytać tabelki na mąkach itp.). Zapozna Was także z popularnymi akcesoriami piekarniczymi i pokaże jak je wykorzystywać w domowych warunkach.  Nauczycie się jak samodzielnie przygotować zakwas, ciasto właściwe, a także jak ciasto rozciągać i formować z niego idealne bochenki chleba. Pracując indywidualnie przygotujecie bochenek prawdziwego chleba na zakwasie, a w oczekiwaniu na wyrośnięcie chleba ukręcicie domowe masło, pastę dyniową oraz buraczaną raitę.

W programie:

  • Chleb pszenny zakwasie: przygotowanie zakwasu, przygotowanie ciasta właściwego (2 etapy), rozciąganie ciasta, formowanie bochenków chleba (wkładanie do pieca, nacinanie i pieczenie)
  • Własnej roboty masełko kręcone ze śmietany z dowolnymi dodatkami
  • Pasta z pieczonej dyni piżmowej z tahini i melasą z winogron
  • Buraczana raita

Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych wypieków w formie brunchu. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar lub lemoniada.

Każdy zabierze ze sobą słoiczek zakwasu do kontynuowania tradycji piekarniczych w domu oraz własnoręcznie przygotowany bochenek chleba w koszyku do wyrastania.

Prowadzący

Justyna Roszkowska

Piekarka, właścicielka rzemieślniczej piekarni Pochlebnie na warszawskim Powiślu, w której wypieka długofermentowany chleb, tylko na zakwasie. Absolwentka Le Cordon Bleu w Madrycie. Współtworzyła projekt Kuchnia Konfliktu, gdzie nauczyła się wiele o bogactwie kulinarnym innych kultur. Lubi eksperymentować i ciągle się rozwijać, a najbardziej pysznie zjeść.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)