French Bistro Class

Warszawa Hoża
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3 godziny
Prowadzący:
Luc Magnon
Nic bardziej nie definiuje francuskiej sztuki kulinarnej niż kuchnia paryskiego bistro. Niewielkie lokale z niezobowiązującą, sąsiedzką atmosferą. Malutkie stoliki z widokiem na miasto. Krótka, sezonowa karta i doskonałe dania będące kwintesencją francuskiej tradycji kulinarnej. Zapraszamy Was na premierowe zajęcia z Lukiem Magnon. Pochodzącym z Paryża, właścicielem Żambon Fromaż, znanym z kultowych bistro Krem i Mônsieur Léon.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.

Nic bardziej nie definiuje francuskiej sztuki kulinarnej niż kuchnia paryskiego bistro. Niewielkie lokale z niezobowiązującą, sąsiedzką atmosferą. Malutkie stoliki z widokiem na miasto. Krótka, sezonowa karta i doskonałe dania będące kwintesencją francuskiej tradycji kulinarnej. Zapraszamy Was na premierowe zajęcia z Lukiem Magnon. Pochodzącym z Paryża, właścicielem Żambon Fromaż, znanym z kultowych bistro Krem i Mônsieur Léon.

To będzie niezwykłe spotkanie z uchodzącą za jedną z najbardziej wymagających, wyrafinowanych kuchni świata. Kuchnią o pięknej historii, która wykształciła pokolenia najznamienitszych szefów kuchni. Stworzyła najbardziej znane techniki, szkoły i przez wieki wyznaczała trendy kulinarne na całym świecie. Na warsztatach, pod okiem Luca Magnon, rodowitego Paryżanina, zgłębicie tajniki francuskiej kuchni bistro. Pełnej tradycyjnych, domowych receptur. Doskonałych, sezonowych produktów i smaków. Luc opowie Wam czym dla Niego jest kuchnia bistro i jak stała się elementem francuskiej kultury. Poznacie  ulubione smaki, receptury i paryskie miejsca Prowadzącego. Dowiecie się dlaczego na Północy Francji do gotowania używa się masła, a na Południu oliwy. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu #zerowaste, które są nieodłącznym elementem francuskiej kuchni bistro. Pod okiem Prowadzącego przygotujecie 3 tradycyjne dania #entrée #plat #dessert.

W programie:

  • Entrée: szparagi z tradycyjnym sosem Gribiche
  • Plat: blanquette de veau – czyli kultowe danie z cielęciny, serwowane z młodymi ziemniakami i świeżymi ziołami
  • Dessert: obłędny mousse au chocolat z kremem chantilly

Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje: kawa HAYB, herbaty i napary ziołowe z Pijalni Ziół Dary Natury, woda oraz lampka francuskiego wina do części degustacyjnej zajęć.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb

Prowadzący

Luc Magnon

Pochodzący z Paryża, właściciel Żambon Fromaż na warszawskim Mokotowie. Znany z kultowych bistro Mônsieur Léon przy Łazienkach Królewskich oraz Krem na Śniadeckich. Zakochany we francuskiej kulturze bistro oraz serach, o których wie chyba wszystko.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)