Prowadzący nauczy Was podstawowych technik pracy z wokiem, opowie o niezbędnych narzędziach i akcesoriach wykorzystywanych zarówno do smażenia jak i gotowania na woku. Nie zabraknie też ciekawostek o Azji – tradycyjnych daniach, przyprawach czy produktach wykorzystywanych w tamtejszej kuchni. Każdy uczestnik będzie pracował indywidualnie – na swoim woku – i przygotuje 4 dania.
W programie:
- Pad Thai Kai (tradycyjny makaron ryżowy z sosem słodko-kwaśnym i kurczakiem)
- Nua Pad Prik (wołowina chili z dodatkiem słodkiej tajskiej bazylii)
- Kha Pan (ryż smażony z jajkiem, sosem sojowym, ogórkiem w pikantnej marynacie z orzechami ziemnymi, świeżą kolendrą i słodką tajską bazylią)
- Phad Fak Thong (dynia piżmowa smażona na woku w sosie na bazie sosu sojowego ze słodką tajską bazylią i szczypiorem).
Spotkanie zakończy się degustacją przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar.
UWAGA! Kurs kuchni tajskiej to kurs kulinarny składający się z 6 spotkań. Zajęcia odbywają się raz w tygodniu i składają się z części teoretycznej i części praktycznej. Istnieje możliwość uczestniczenia w pojedynczych zajęciach kursu, w miarę dostępnych miejsc. Nie ma obowiązku uczestniczenia we wcześniejszych lub późniejszych zajęciach kursu. Kurs – dla tych osób, które uczestniczą we wszystkich zajęciach – kończy się egzaminem praktycznym, po którym uczestnicy otrzymają dyplom jego ukończenia.