Kurs kuchni tajskiej: pasta curry

Warszawa
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Maciej Bartkowiak
To jedna z najbardziej znanych, orientalnych kuchni świata. Pełna aromatycznych przypraw, nieoczywistych smaków i zaskakujących połączeń. Wyrazista, za sprawą świeżych produktów i oryginalnych dodatków tj. trawa cytrynowa, sos rybny, galangal czy liście kaffiru. Zapraszamy Was na Kurs Kuchni Tajskiej od podstaw z Maciejem Bartkowiakiem, który doświadczenie kulinarne zdobywał m.in. na kursach w Mandarin Oriental Bangkok i Issaya Bangkok. Tematem drugich zajęć będzie pasta curry.

Zapraszamy Was na kolejne zajęcia w ramach 2. edycji naszego autorskiego Kursu kuchni tajskiej. Prowadzący opowie Wam jak łączyć smaki i komponować dania w kuchni tajskiej. Poznacie produkty wykorzystywane w tamtejszej kuchni oraz ich polskie zamienniki. Dowiecie się jakie są rodzaje i sposoby przygotowania tradycyjnej pasty curry oraz w jaki sposób ją przechowywać w domowych warunkach. Nauczycie się też ją samodzielnie przygotowywać oraz wykorzystywać w tradycyjnych tajskich daniach. Pracując indywidualnie przygotujecie 2 pasty curry oraz 3 dania z jej wykorzystaniem.

W programie:

  • Zielona i czerwona pasta curry
  • Keang Phen Ped Yang (czerwone curry z kaczką i lychee)
  • Keang Kea-Wan Pha (zielone curry z dorszem)
  • Sallomon Yang King (łosoś marynowany w paście curry z kapustą bok choy i imbirem, podany z aromatycznym ryżem jaśminowym)

Spotkanie zakończy się degustacją przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Podczas warsztatów serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar.

UWAGA! Kurs kuchni tajskiej to kurs kulinarny składający się z 6 spotkań. Zajęcia odbywają się raz w tygodniu i składają się z części teoretycznej i części praktycznej. Istnieje możliwość uczestniczenia w pojedynczych zajęciach kursu, w miarę dostępnych miejsc. Nie ma obowiązku uczestniczenia we wcześniejszych lub późniejszych zajęciach kursu. Kurs – dla tych osób, które uczestniczą we wszystkich zajęciach – kończy się egzaminem praktycznym, po którym uczestnicy otrzymają dyplom jego ukończenia.

Prowadzący

Maciej Bartkowiak

Ekspert od kuchni azjatyckiej. W przeszłości był szefem kuchni w restauracji Why Thai. Tajniki kuchni tajskiej zgłębiał m.in. na kursach w Mandarin Oriental Bangkok i Issaya Bangkok. Gotował m.in. w hotelach Sheraton w Poznaniu i Melia w Hiszpanii czy poznańskiej restauracji Muga.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa

ul. Racławicka 99, 02-634 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Racławicka, następnie autobusem 141 do przystanku Wołoska

Tramwaj

16, 17 (przystanek Wołoska)

Autobus

136, 141, 172 (przystanki: Wołoska lub Miłobędzka); 117, 138 (przystanek Wołoska)

Rower

Ścieżka rowerowa do skrętu do Fortu Mokotów

Samochód

Parking na terenie Fortu Mokotów płatny w godz. 7-19. Pierwsze 1,5 godz. gratis. W weekendy parking bezpłatny.

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)